Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Efterhängsna kameror

Mina analoga mellanformatskameror (TLR) är verkligen efterhängsna, jag blir helt enkelt inte av med dem. Det är något magiskt med dessa kameror som jag inte riktigt får fram med mina digitalkameror. Inbillning säger somliga. Kanske blir man påverkad av förhållandet mellan till synes enkelt konstruerade kameror och kvalitén på bilderna. Hur kan så enkelt konstruerade kameror ge så vackra bilder?

Funderar ändå på att sälja två Yashica Mat (124+124G). Sparar en gammal Rolleiflex och, den finaste av dem alla, Minolta Autocord. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-02-19 17:54 | Läst 2068 ggr. | Permalink
Den digitala fotografin nådde sitt tröskelvärde någon gång i början av 2000-talet. Då talades det vitt och brett om att film, det skulle man inte kunna köpa så många år till. I dag är tillverkning av film fortfarande en helt sund affärsidé. Från att ha gått ner till ett bottenläge runt år 2010, har filmförsäljningen ökat.
Förklaringen till detta? Du kanske är något på spåren?
Svar från pic-tor 2016-02-19 21:51
Film har ett uttryck som vi har vant oss vid under många år. Vi som inte är purunga, kanske man ska tillägga. Tänker man på det är det inte så konstigt att jämförelser hela tiden görs med den yngre, digitala tekniken. Jag gillar båda och de har var för sig sina förtjänster. För mig går det i vågor och är kopplat till lusten att fotografera. Är man less på det digitala kör man ett tag med det analoga, och vice versa. Lusten måste nämligen nå upp till en viss verkshöjd om det ska bli någon kvalitet på bilderna.
Tycker du ska sälja din Minolta till mig! Jag har haft en sån och älskade den! Det är kul att det analoga fått ett uppsving, undrar när det ska börja tillverkas nån analogkamera igen, Jag har nyligen köpt ny skivspelare och handlar vinyl då och då, när börsen tillåter. Analoga skivspelare finns det massor att köpa nya. Skitkul det med. Må gott, LO
Svar från pic-tor 2016-02-19 22:04
Nej du. Autocorden säljer jag aldrig. Märkligt att inte den blev lika framgångsrik som Rolleiflexen. Spaken för skärpeinställningen är lite ömtålig, och det finns de som menar att det är en konstruktionsmiss. Jag gillar den tekniska lösningen men spaken hade kunnat göras kraftigare. Rokkoroptiken är mycket fin, liksom sökaren. Min Technics-skivspelare hade stått overksam i 15 år för den höll inte hastigheten och automatiken fungerade heller inte. För ett år sedan ca fann jag en video på YouTube som visade hur man skulle fixa hastigheten. Det hela var mycket enkelt. Man skulle smörja med elektroniksprej på vissa ställen. Jag gjorde det och vips så fungerade allt igen, även automatiken. Skivspelaren är från 1976 och är som ny igen. Visst är det kul.
syntax 2016-02-19 22:06
Lars Olov: Det tillverkas faktiskt en analog mekanisk kamera för film, nämligen Leica M7 - men då blir det till att ta ett rejält grepp i plånboken!
Dubbelolle 2016-02-19 23:43
Ja den finns ju, dessutom finns det tydligen fortfarande Nikon F6 att köpa, har Voigtländer lagt av helt eller? Mvh, LO
Hade jag inte redan min YashicaMat......Vacker bild!/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-02-19 22:08
Tack Björn. Yashicorna är mycket fina, speciellt den lite äldre Yashica Mat 124. 124G är den sista TLR-modellen Yashica tillverkade, och den tar naturligtvis lika bra bilder (om man nu kan säga så). Men den är plastigare och har inte lika bra spegel (tycker jag) som 124:an.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg