Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Tråd är bäst

Jag har slutat med trådlöst. Både vad gäller internet och datormus. Jag blev så besviken på bredbandets hastighet så jag kontaktade Bredbandsbolaget för en omförhandling, eller uppsägning, av vårt avtal. Då fick jag till svar att de endast garanterar hastigheten med tråd, inte trådlöst. Jag testade via Bredbandskollen och fick till svar "dåligt resultat". Jag har ett 60-100 Mbit/s abonnemang och värdet för "ta emot filer" översteg aldrig 45 Mbit/s. Med tråd har samma värde aldrig underskridit 109,5 Mbit/s. Så hädanefter är det tråd som gäller och jag har låtit installera fast installation.

Likadant är det med datormusen. Tråd är mycket bättre. Bättre precision och snabbhet. Har också bytt musmatta till en svart. Lasermöss fungerar bäst med svart musmatta.

Att göra t ex bankärenden på nätet med fast installation är förmodligen betydligt säkrare än med trådlöst. Som sagt var, tråd är bäst.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-10-02 12:45 | Läst 1429 ggr. | Permalink
Ja hastigheten man köper garanteras bara med tråd, det kan jag förstå. Jag kör bara trådlöst, och betydligt lägre hastighet än vad du behöver. Då och då kollar jag via Bredbandskollen hur jag ligger till, skulle hastigheten vara onödigt låg så löser en omstart av modem/router det hela. Trådar är naturligtvis bäst, men väldigt oflexibelt.
Svar från pic-tor 2015-10-02 17:41
Det är min arbetsdator, iMac 27, som är ansluten med fast tråd (cat 6) och där går jag inte tillbaka till trådlöst. Nedladdning går aldrig långsammare än 109 Mb/s, trådlöst ligger aldrig över 45 Mb/s. Laptopen går trådlöst för där flyttar man ju runt en hel del.
Vad man har för trådlöst nätverk kan också vara ganska betydande, jag fick upp hastigheten ordentligt när jag bytte router, nu tuffar det på i 95 Mb/s i bägge riktningarna mot runt 30 Mb/s med den gamla routern.
Svar från pic-tor 2015-10-02 17:46
Oj, uppladdning i 95 Mb/ s, det var inga dåliga grejer. Jag antar att du har fiber in i huset (jag också), men vilken leverantör har du? Jag använder den router som Bredbandsbolaget levererade. Det är de som installerat fiber i vår brf. Jag kan också använda Comhems bredband via kabel TV men har inte testat.
alf109 2015-10-02 21:12
Vi kör eget via Ownit.
Tråd är bra, så länge ingen gräver av kabeln. Eller som förra sommaren när blixten slog ner i vårt område och en massa kopplingsdosor havererade.
jag har fiber in i lägenheten och trådlöst inomhus så jag slipper kabeltrassel inomhus.
Svar från pic-tor 2015-10-02 17:51
Åska kan ställa till med en massa elände. Blixten gick ned via antennen och in i TV:n hos mina föräldrar så det var bara att byta ut allt. Turligt nog så började det inte brinna. Har man fast installation slipper man kabeltrassel. Jag har en kabel från routern i hallen till mitt arbetsrum där det finns ett uttag vid skrivbordet. Det är snyggt draget i kabelskena och syns knappt.
Jag kör med 4G till huset, men trådat till alla datorer. Min hastighet är beroende av hur många andra som råkar använda masten, och som bäst har jag kommit upp i ungefär 130 Mbit/s ned och 60 Mbit/s upp. Fiber lär vi tyvärr få vänta på, då vi bor utanför stadsplanerat område :(
Svar från pic-tor 2015-10-08 11:56
Din upphastighet är jag inte i närheten av, 15 Mbit/s som bäst. Detta trots fiber?
Har också den fasta pc:n kopplad med kabel (fiber in i huset) medan MacBooken går med trådlöst förstås. Utom i Korsheden, där kör jag mobil liten router och trådlöst - Bredbandskollen gör inte utslag överhuvudtaget! När jag laddar upp bilder till en blogg brukar varje bild ta allt från en till fem minuter! Nu går det dock lite fortare, jag har kommit på att jag lägger routern i plastfolie utomhus på altan utanför där jag sitter med Macen, det mer än halverar uppladdningstiden för bilderna! :-)/ Björn T
Svar från pic-tor 2015-10-08 11:57
Du är allt lite påhittig Björn :).
Trådlöst eller ej, så var bilden läcker med sina gula bänkar.
Ingen som var trött där och behövde vila sig med en trådlös uppkoppling.
Svar från pic-tor 2015-10-08 11:58
Tack Margareta! Nej, alla var på fötter den här dagen. Bänkarna var aningen regnvåta så de var inte särskilt inbjudande.
Blev uppringd i går av ett telekomföretag som sa att jag kör med koppartråd sedan trettio år tillbaka och att det va omodernt! De må så vara sa jag, men det funkar bra!

Kollar då och då med Bredbandkollen!
Den säger: "Din snålavslutning funkar mycket bra! Grattis!" :)
/B



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg