Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Stilla liv i Gamla Gefle

Kollade in en fotoutställning i Gamla Gefle i höstas och på utvägen passerade jag en hylla med diverse saker på. För mig var sakerna ett exempel på stilleben, arrangerat och klart, bara att fotografera. Stilleben förresten, när jag var "lite yngre" trodde jag att det hade med "ben" att göra. Jag undrade länge vad ett stilleben var för slags ben. Kanske ett oroligt ben som för stunden är stilla?

Det finns en film, baserad på en bok av Henry Miller, som heter Stilla dagar i Clichy. Vad har den att göra med stilleben förresten? Inget alls egentligen, men ur någon vrå i hjärnan dök den upp i det här sammanhanget. Minns inte mycket av den filmen, men visst badade man i ett badkar i några scener?

Stilleben är fint och man behöver inte jäkta. Grejerna man ska fotografera står absolut stilla. Ljussättningen är naturligtvis jätteviktig, men här fick den duga den som redan existerade.

Våra ben ska ju nästan aldrig vara stilla för att vi ska må bra. Nej, de ska ständigt vara i rörelse, från morgon till kväll. Därför ska jag nu sätta fart på mina. Affär'n nästa.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-12-16 11:12 | Läst 921 ggr. | Permalink
Många tankar, kul ibland att gå tillbaka i sina tankar och se hur man hamnade i just den tanken.
Något som jag och min bästis brukade roa oss med i tonåren och vårt samtal dragit iväg till underliga saker. Då brukade vi backa och se hur det gick till. ;)
Stilleben är kul ibland och där undrar man vem som ställt dit de moderna burkarna.
Svar från pic-tor 2015-12-17 18:14
Det är inte alltid man kommer ihåg när, i vilken situation, tankarna (associationerna) drog i väg. De går ju inte att stoppa utan lever sitt eget liv. I de här gamla byggnaderna bedrivs olika verksamheter, som framgår av skyltarna, och kanske har de alla bidragit till samlingen på hyllan.
"Våra ben ska ju nästan aldrig vara stilla för att vi ska må bra"....
Kommer att tänka på Mai-Lis Hellenius! ;)

Stilleben e rogivande att se på! (men inte alla så klart)
/B
Svar från pic-tor 2015-12-17 20:52
Apropå Hellenius så är det många som sparkar på henne och menar att hon sitter inne med gammal kunskap. Kanske är det så, utvecklingen går fort i dag och det är svårt att hänga med i de senaste rönen. Jag fotograferar sällan stilleben men ibland så dyker de upp mitt framför näsan på en.
Gävle är mysigt, jag tar nog en MC tur dit i vår igen :-)
Svar från pic-tor 2015-12-17 20:53
Jodå, det är en trevlig, lagom stor stad. Slå en pling när du kommer så ska jag visa dig runt lite.
Stilleben kan se ut på många sätt, bara dom står still, sköna bilder! Må fint, LO
Svar från pic-tor 2015-12-17 20:54
Tack så mycket Lars-Olov. Jag fotograferar enbart stilleben som står helt stilla :).



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg