Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Vårt dagliga bröd – undvik det!

Jag har bestämt mig för att lägga om kosten. Det dagliga brödet ratas liksom övriga produkter som innehåller mycket kolhydrater. Potäterna får också vända i dörren och gå någon annanstans. LCHF är benämningen på den kost jag tänker anamma. Lite kolhydrater och mer fett.

Glass går bort för det innehåller på tok för mycket socker, men vispgrädde går bra. Premiärfrukosten i morse bestod av grillad kyckling, två stekta ägg och sallad. Visst saknade jag havregrynsgröten lite grand men den har gjort sitt. Det är nya tider nu.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-12-19 14:17 | Läst 1387 ggr. | Permalink
Bra Torbjörn. Du har inte blivit vegetarian än då??
Kolla in Jamie Oliver, han har anammat rätt kost och skrivit några böcker om det.

Ha en GOD jul
Marianne
Svar från pic-tor 2015-12-19 16:21
Nej, vegetarian lär jag aldrig bli, men jag äter mycket grönsaker och gillar det. Jag kan inte vara utan all god fisk som finns, och goda ostar, ägg och kyckling. Köpte förresten Ockelbokyckling i dag på stan. Det blev kycklingfilé som var både gravad och rökt. Fantastiskt gott.
En del bär på ryggsäckar i stället, då behöver man inte se ut så där!
Bra kost är inte helt fel, jag bör äta lite bättre och varierande kost enligt läkaren men smör ska det va, glass är inte heller fel! LCHF ska jag kolla in bara för att jag är nyfiken på vad det är!
Lycka till och var stenhård mot dig själv, ända sättet!
Svar från pic-tor 2015-12-19 17:05
Tack Kenneth. LCHF är inte så komplicerat som det i förstone kan verka. Man drar ned på kolhydrater, enklast gör man det genom att undvika vissa produkter. I stället ökar man andelen feta produkter. Det finns mycket att läsa på nätet. Tyvärr vet inte alltid läkarna vad som är bäst att äta.
kunert 2015-12-21 07:39
Nu har jag läst lite om LCHF och det verkade ju inte vara några konstigheter, bara att testa och köra på så får man se om det fungerar för dig, jag är allätare vilket funkar för mig har inget problem med vikten har ett BMI på hela 22 men det får man väl ta med en nypa salt det där med uträknandet. Men att må bättre av annan kost är ju bra inget jag har tänkt på förut, jag motionerar ganska mycket och det är ju en slags medicin det också! Nej läkarna har inte alltid rätt som du säger, men en rekommendation är aldrig fel att få. Har en sjukdom som heter Vaskulit och kanske en annan kost kan påverka lite för ett bättre mående, om den hjälper till för den inflammationen jag har i höger hjärnhalva skulle det ju vara ypperligt!
Hoppas det funkar för dig Torbjörn!
Det finns ju många metoder att gå ner i vikt och jag tror inte det finns någon som passar alla, det är nog bra att välja nån man känner funkar. Och i grund är det kanske så att är man över huvud taget uppmärksam på hur och vad man äter blir det ganska bra. Ha det gott!/ Björn T
froderberg 2015-12-19 15:38
Visst finns det många metoder, men LCHF är effektivast för viktnedgång enligt Socialstyrelsen som gått igenom hundratals olika studier.

Fett är väldigt mättande vilket gör att det totala kaloriintaget per dygn kan sjunka. Men det behöver inte sjunka för att vikten ska gå ner eftersom fettförbränningen inte störs av insulinpåslag. När man äter kolhydrater blir det insulinpåslag för att justera blodsockret. Insulin stoppar fettförbränningen.
Svar från pic-tor 2015-12-19 17:13
Tidigare menade dietister och forskare att det var fettet som var boven. Numer menar fler och fler att det är sockret som är det vi borde fokusera på. Vi äter på tok för mycket socker och vi blir både tjocka och sjuka. Vid LCHF-diet äter man mycket lite socker. Jag tycker man ska säga socker för det är ju vad alla kolhydrater omvandlas till. Men som vanligt blir vi saliga på vars och ens fason. Det fina i kråksången är att inget hindrar att man byter matvanor.
Nja....
Lycka till hur som helst! :)
/B
Svar från pic-tor 2015-12-19 17:14
Inget för dig Bengt?
Benganbus 2015-12-19 18:28
Torbjörn, en fråga som lockar till svar! De va inte snällt! ;)
Jag har litet egna ideér om vad för mat vi bör äta! Tex undvika saker som kom sen't in i vår mathållning!
Vitt bröd, socker och rött kött! :)
Vi är samlare från början! Typ musslor, nötter, frukter, insekter, och annat lättfångat! Vi va smarta då! :)
Nu behöver man inte äta insekter, man kan ta fisk som komplement!
Nu e jag ingen mattaliban, så kanelbullar och likande går bra, men kött har vi inte ätiti på trettio år!
Och vi har överlevt! :)

Men mycket fett....
Tycker det låter konstigt..
Och var kom fett in i evolutionen!

Och havre! Det e väl inget fel att äta det?
Det e det enda sädeslaget som inte innehåller gluten!!!
/B
Marianne Bengtsson Rosander 2015-12-19 18:36
Bra Bengt. Rött kött är inte bra för vare sig människan eller miljön.
Fisk däremot är nyttigt, speciellt fet sån.
Jag har inte ätit kött eller kyckling på 20 år .
// Marianne
Svar från pic-tor 2015-12-19 20:26
Nötter innehåller mycket nyttigt fett liksom många fiskarter. Jag äter mycket fisk, och även nötter och därmed får jag i mig mycket bra fett. Det jag drar ned på är mat som innehåller kolhydrater: Raffinerat socker och siktat mjöl har ju inte människan ätit under särskilt lång tid och våra kroppar är nog inte färdigutvecklade för de produkterna, om vi nu någonsin blir det. Inte så dramatiskt egentligen. Rött kött kom relativt tidigt in i människans kosthåll. Länge var vi jägare och det dröjde massor av år innan vi bliv bofasta med kreatur.
froderberg 2015-12-19 23:43
"Och var kom fett in i evolutionen!"

Fett har alltid funnits i kosten. Finns mycket kött och fisk som innehåller rejält med fett. Se på vad inuiterna äter.

Men människan är en allätare och kan jämfört med andra djur äta lite allt möjligt. Olika ursprungsbefolkningar skiljer rätt mycket i vad de äter/har ätit.

Men det stora kolhydratintag som jordbruket medfört de senaste århundradena verkar kroppen ha svårt att klara av. Karies, diabetes, hjärt/kärl-sjukdomar mm kan härledas hit. Troligtvis även ökad förekomst av en del sorters cancer.
Jag har ätit LCHF i 2,5 år och aldrig mått bättre. Du kommer att märka många hälsovinster förutom lägre vikt.
Svar från pic-tor 2015-12-19 17:18
Jag hoppas jag kan vara så uthållig också. Kroppen behöver ställa om sig, och det tar lite tid. Mitt blodsocker ligger en aning för högt och jag hoppas att det normaliseras med den här kosten så jag slipper äta medicin.
froderberg 2015-12-19 23:35
Ja. det år en omställningsprocess. För mig gick det lätt och jag tycker att det är hur naturligt som helst att äta lchf. Det är bara på vissa restauranger som det inte blir helt optimalt. Jag har inget sug efter bröd eller sötsaker.
Socialstyrelsens rekommenderade 6-8 skivor bröd per dag, tror det var på 70-talet. Det tog jag till mig och målet är nog uppfyllt dagligen nästan till dags dato. Det spelar ingen roll hur mycket eller hur lite jag äter, ej heller vad jag äter för något, vikten pendlar bara 1-3 kilo upp eller ned, beroende på om jag rör på mig eller ej. Havregrynsgröt, lingon och massor av socker på är en riktig god måltid, som man dessutom står sig länge på. Lycka till med dina nya tider, det här fixar du.
froderberg 2015-12-19 16:33
Kuriosa: Socialstyrelsen har faktiskt aldrig gjort någon sådan rekommendation. Det var en reklamkampanj där en copywriter pressat en tjänsteman om hur många skivor om dan som kunde vara lagom.
Svar från pic-tor 2015-12-19 17:24
Man behöver inte vara tjock för att må dåligt, eller gå omkring med dåliga värden. Högt sockerintag är verkligen att utmana ödet. I längden är det inte många som grejar det. Jag tycker du borde ta dig en funderare. Jag hoppas jag grejar det här, för mig är det nödvändigt.
Lycka till med nya dieten! Fick diagnosen diabetes för några år sedan och med strikt diet och mycket motion är alla värden sedan länge helt normala. Dock ingen LCHF-kur inblandad;)

/Stephan
Svar från pic-tor 2015-12-19 17:29
Tack Stephan. Jag får också normala sockervärden om jag motionerar rejält och drar ned på kolhydrater. Nu tänker jag ta ytterligare ett steg för att få ned vikten 6-7 kg och få stabila sockervärden.
Jag äter blandat, men väldigt lite rött kött.
Fisk och kyckling samt mycket grönsaker.
Sockervärdena är OK, men kolesterolet är lite högt.
Lycka till med din diet!
Svar från pic-tor 2015-12-19 20:31
Tack Bengt. Det intressanta just nu är hur fokuseringen från moderna dietister och forskare har gjort en helomsvängning från fett till socker (kolhydrater). Feta mejeriprodukter anses inte längre vara farligt att äta, och ingen är gladare än jag.
froderberg 2015-12-19 23:45
Man måste skilja på det goda och det onda kolesterolet. Mer av det goda är hälsosamt. Det som ofta händer när man lägger om till lchf är att det goda ökar och det onda minskar. Att titta på det sammanlagda värdet säger inget.
begust 2015-12-20 13:16
Jag har en bra balans mellan gott och ont.
Så kvoten mellan är bra.
Totalvärdet är dock lite högt.
Hej, det där går jag o funderar på, har du hunnit märka nån skillnad, mår du bättre? Gullig glassgubbe! Må fint, LO
Svar från pic-tor 2015-12-20 21:47
Hej Lars Olov. Efter att ha hållit mig till LCHF-dieten i tre dagar kan jag säga följande. Första dagen gick jag ned i vikt 6 hg. Ska väga mig igen i morgon bitti. Minskad hunger mellan måltiderna är kanske den tydligaste effekten. Det känns lite grand annorlunda i kroppen. Jag känner mig bl a varmare. Men jag gissar att det måste gå 1-2 veckor innan man har rensat ut kroppens sockerdepåer och fettförbränningen till fullo kommer igång. Än så länge känns det bara bra.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg