Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Ynglingen firar jul

Jodå, visst har man varit en yngling. I själ och hjärta känner jag mig väl fortfarande som en yngling. En som inte riktigt har blivit vuxen. En känsla som jag hade i många år var att jag alltid var för ung. För ung för att se barnförbjudna filmer på Ordenshuset därhemma, för ung för att köra moped, för ung för att handla på systemet, för ung för att vara ute hela nätterna, för ung för att göra lumpen, för ung för att få det där jobbet, för ung för att........

Den känslan gick med tiden över. Sedan blev man för gammal för att få det där jobbet, för gammal för att orka vara ute hela nätterna, för gammal för att........

Det kändes aldrig som om man någonsin hade rätt ålder. Helt plötsligt tippade det över från att vara för ung till att vara för gammal.

I alla fall så var ynglingen hemma hos far och mor och firade jul 1971. Med på bilden är också syster Marianne och hennes blivande man Lennart i glasögon. Jag hade muckat några månader tidigare och var tillbaka i mitt studentrum i Uppsala. Hur jag kände mig här kommer jag inte ihåg. Förmodligen hade jag känslan av att vara i fas med tiden. Varken för ung eller för gammal. Jo förresten, för gammal för jultomten förstås.

Far är här 52 år och mor är 48. När jag noterar det känner jag mig på tok för gammal. Hur kunde det bli så här? Föräldrar ska väl alltid vara äldre än sina barn? Ja, "tiden blir ett förunderligt ting". Där träffade Sune Jonsson verkligen huvudet på spiken.

Är man på randen till ett svart hål upphör tiden att existera. Den känslan skulle vara intressant att få uppleva. Tyvärr lär man knappast återvända till tiden därifrån, utan man faller nog ned i det svarta hålet och försvinner från tid och rum. Liksom flugan faller ned i den vattenfyllda kannrankan.

Det finns forskare som är övertygade om att det finns flera universum och menar att svarta hål utgör ingången till ett annat universum. Mina byggstenar skulle i så fall landa, likt en hög med lego, på något trevligt ställe där, och det är bara att hoppas att det dyker upp någon som vill bygga.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-12-22 00:35 | Läst 2388 ggr. | Permalink
Intressanta tankar om tillvaron! :)
/B
Svar från pic-tor 2015-12-22 09:14
Tack Bengt. Ja, det finns en del att fundera över. Som det där med tid t ex.
Benganbus 2015-12-22 12:27
Min fru och jag satt och fungerade om tid, och om tiden finns, när vi va ute i skogen för några dagar sedan! Min fru sa, "de e kanske föremålen som omgrupperas hela tiden! Atomer byter läge och tillstånd i en stillastående tid!
Och då tror vi att tiden finns, och att tiden går!"
Kunde inte svara på det! :)
/B
Svar från pic-tor 2015-12-23 10:16
Det intima sambandet mellan rum och tid är inte lätt att greppa och förstå. En resa i rumstiden kanske en dag blir verklighet, men det måste vara frustrerande att inte kunna ingripa i vad man ser.
Her rammer du lige præcist "hovedet på sømmet" som vi også siger i Danmark. Den følelse om alder, tror jeg vi er mange om. Vel skrevet Torbjörn.
Hilsen fra Erik
Svar från pic-tor 2015-12-23 10:20
Ja Erik, det där med tiden är knepigt och visst är vi många som grubblar.
Fin betraktelse över sakernas tillstånd! Ju mer jag funderar ju mer förundrad blir jag just över många "självklara" och grundläggande saker. Och en härlig bild/ Björn T
Svar från pic-tor 2015-12-23 10:25
Tack Björn. Ja det finns mycket man förundras över under livets resa. När man var ung var det mesta självklart, men med tiden kommer tvivlet och ifrågasättandet.
Tid är det enda vi har… sägs det. :-) Visst känns det ofta som att man aldrig är riktigt rätt. Kanske man får bestämma sig för att det är rätt plats och tid, helt enkelt. Passar på att önska dig Tobbe och dina kära en jättefin julhelg!
Svar från pic-tor 2015-12-23 10:29
Det är väl så vi rationaliserar det Ewa. Vi sätter ned foten och tar det beslutet, annars blir vi nog aldrig av med förvirringen.
Jag önskar dig också en riktigt God jul.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg