Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Några karaktärer i Sätra

De står där på "savannen" likt gamla elefantmatriarker. Ledare för flocken. Med tiden har de blivit mina vänner. Ofta stannar jag och betraktar dem en stund innan jag passerar vidare till affären, eller vart jag nu är på väg. Jag har svårt att tänka mig Sätraängarna utan dessa karaktärer.

Det är något visst med gamla träd. De inger respekt och efterlämnar en enorm tomhet när de fälls. För all framtid. Innan man fäller ett gammalt träd måste samråd med berörda människor ske. Behöver jag nämna Kungsträdgårdens almar?

Här i Sätra, där jag bor, finns det många ståtliga, gamla träd. När man planerade för stadsdelen, någon gång i mitten av 60-talet, glömde man inte bort de här karaktärerna. Det är vi som nu bor här väldigt tacksamma för. Dessa vackra träd är sinnebilden för den här trevliga stadsdelen. Den vita staden, eller ABC-staden, som stadsdelen också kallas för. ABC står för “Arbete”, “Bostad” och “Centrum” och är en typ av stadsplanering som syftar till att boende ska ha nära till såväl arbete, bostad och centrum.

Att plantera ett träd är något av det finaste man kan göra. Man får se det rota sig och sedan notera hur det för varje år växer och utvecklas. När jag bodde i villa i Knivsta planterade jag två äppelträd, Katja och Lobo, ett plommonträd, ett körsbärsträd och en förädlad rönn. Det kändes fint att gå runt bland träden och se hur de "mådde". Första året förstörde hararna Loboträdet. Det återstod i stort sett bara stammen, en rak pinne. Vintern var snörik så de nådde upp till grenarna. Jag kände ett stort motstånd för att gräva upp det så jag lät det stå. Trädet repade sig och bar till slut också frukt. Vilken triumf och livsglädje!

När jag efter min hustrus död bestämde mig för att flytta så var saknaden efter mina träd stor. Mats, som köpte huset, sade att jag var välkommen tillbaka varje år och plocka de frukter jag ville ha. Ett mycket fint erbjudande, men jag återvände aldrig. Bandet var en gång för alltid avklippt.


På återseende

Torbjörn


Inlagt 2015-12-31 13:41 | Läst 2275 ggr. | Permalink
En fint berättad historia med moment som griper tag.
Inte ofta men det händer att jag tar en promenad genom Sätra. Jag ska titta extra på träden nästa gång.
Gott Nytt År!
Svar från pic-tor 2015-12-31 15:06
Tack Gunnar och jag önskar dig också ett Gott nytt år. Välkommen till Sätra, och ta gärna "ett snack" med våra vackra träd när du kommer.
Fint berättad historia som är skön att läsa, tack Torbjörn och ett Gott Nytt!/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-01-02 11:32
Tack så mycket Björn.
Träd har både personligheter och rymmer ett stort lugn, det finns mycket att lära av dem. Jag är ju också förtjust i att plåta träd och de spelar ofta huvudrollen i mina nattbilder.
Gott nytt Torbjörn! :)
-affe
Svar från pic-tor 2016-01-02 11:33
Visst är det så Alf.
Vackra gamla träd som har upplevt mycket.
Gott Nytt År Torbjörn,
hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2016-01-02 11:33
Tack så mycket Lena.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg