Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Mannen och hans skugga

Solen skiner och mannen är ute på stan. Han har en axelväska hängande över vänster axel. Kanske är det en fotoväska. Fotoflanören på andra sidan gatan vill inte gärna avslöja sin närvaro med att fråga. Men vad är det han sysslar med, tillsammans med sin egen skugga? Det ser ut som om de båda luktar på en blomma. Eller är det en väldoftande näsduk som den vackra kvinnan "tappade"?

Fotoflanören fick flanera vidare utan att ha fått svar på frågorna. Förresten, varför måste vi alltid ha svar på våra frågor? Nyfikenheten slocknar om vi ständigt får svar på våra frågor. Jaså, höll han på att snyta sig. Så banalt.

Fredrik i Skåne beskär ofta sina vackra bilder i formaten 4x5 och 1x1. Det senare formatet har jag använt länge, men 4x5 är nytt för mig. Kanske jag ovetande beskurit någon bild så att det blivit det formatet, men det är en annan sak. Det är ett renskalat format som koncentrerar det viktiga i bilden. Har man en kamera med hyfsat antal megapixlar är det inget problem med att croppa.

Ni frågar kanske vem Fredrik i Skåne är? Jag tänker inte svara utan jag hoppas att jag väckt er nyfikenhet lite grand. På formatet och fotografen.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-01-31 21:08 | Läst 1971 ggr. | Permalink
Intressanta funderingar med en spännande bild!
/B
Svar från pic-tor 2016-02-01 08:47
Tack så mycket Bengt. Funderingar kommer och går.
Vad vore livet utan nyfikenhet?
Svar från pic-tor 2016-02-01 08:50
Ja, det kan man undra Jan-Olof.
Jag börjar undra om skuggan lever sitt eget liv och gör någonting helt annat än mannen!!
Svar från pic-tor 2016-02-01 08:52
Anne-Sophie, jag hade precis samma tanke. Mannen har nog en olydig skugga :).
Och jag undrar över de symmetriskt placerade hålen....? Format bestämmer jag aldrig i förväg, jag beskär varje bild tills den ser ut som jag vill, så får det bli det format det blir. Skillnad till en bok eller utställning, då (kanske) jag vill hålla mig till ett format/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-02-01 09:00
Hålen kanske kommer från gjutformen? I alla fall så gör de betongmuren lite intressantare. Jag har nog formatet i skallen när jag tar bilden. Oftast 2:3-formatet förstås, men ibland också något annat. Jag skulle uppskatta om man kunde välja formatmasker i kameran för att underlätta komponeringen. Tror inte jag vill beskära definitivt direkt i kameran.
Fin bild, jag funderar sällan över formatet, men det hamnar ofta rätt nära det kvadratiska, mina Olympus tar som standard 4/3 format, som jag föredrar framför det vanliga 2/3. Må gott, LO
Svar från pic-tor 2016-02-03 10:30
Formatet är i regel beroende av innehållet i bilden. Jag tänker också på hur bilden ter sig vid utskrift, inramning mm. 2/3-formatet liggande fungerar ganska ofta, mera sällan stående. 5/7-formatet passar t ex bra till A4- och A3-utskrifter.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg