Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Dödgrävare på fejan

Jag var tidigare med i en grupp på Facebook där jag bidrog med många bilder och andra typer av inlägg. Efter flera angrepp från vad jag kallar "dödgrävare" beslutade jag mig för att gå ur gruppen. Dödgrävare är personer som inte bidrar med något utan i stället ständigt klagar och klankar ner på andra i gruppen som bidrar. På Facebook har sådana här personer fått en plattform för sitt agerande, en plattform de aldrig haft tidigare. Nu kan de vräka ur sig både galla och hat mot andra människor. Det märkliga är att de får hålla på utan att de som modererar plockar bort dem.

Det som slutgiltigt fick mig att lämna gruppen var en bild på två flickor. 

Den bilden gick bra...

Första bilden gillades av många och jag fick många positiva kommentarer. Det framgår ju ganska tydligt att flickorna är medvetna om att de blir fotograferade. I själva verket bad de om det. 

...men inte den här.

Den andra bilden däremot väckte ett antal dödgrävare till liv. Några var så upprörda över flickornas brist på hyfs och uppfostran att de krävde att bilden skulle plockas bort. De var upprörda över att flickorna satt på ryggstödet och hade fötterna på sitsen. Till råga på allt rökte en av flickorna.

Ett annat gäng dödgrävare ville veta om flickorna givit sitt medgivande till publicering. Jag hann aldrig svara på den frågan. En av dem, den drivande, hade nämligen lyckats identifiera flickorna och uppsökt dem. Han visade flickorna bilden och de tyckte att det var en kul bild. "Frågade fotografen er om han fick publicera bilden", frågade då dödgrävaren. "Nej", svarade flickorna, "vi såg flera personer som passerade förbi men vi märkte inte att någon fotograferade". 

Jag gick helt öppet med min kamera och stannade ett kort ögonblick framför flickorna och tog bilden. Det här är en helt öppen plats och det finns inga möjligheter att fotografera dolt. Själv var jag övertygad om att de lagt märke till mig, men så var tydligen inte fallet. Det har ju heller ingen betydelse i sammanhanget. Det finns ju inget som helst kränkande i den här bilden. Flickorna tyckte ju t o m om den.

De här dödgrävarna vänder sig alltså emot att jag inte frågat flickorna om lov att publicera fotot. Så skriver de i alla fall. Själv har jag en annan tolkning. Dödgrävarna är ett gäng frustrerade och missunsamma människor med ett betydande inslag av Jante i sig. Själva saknar de förmåga att ta sådana här bilder och andra – och då ska fasen i mig ingen annan få visa att de kan, och du ska inte komma här och tro....

Visst, fanns det de som gillade bilden, men de överröstades av dödgrävare som skrev långa inlägg och undrade vilken människa jag var. Min moral var usel och nu är det stopp för sådana här bilder. Till slut blev tråden väldigt lång, för dödgrävarna slutade aldrig med sitt gnölande. Jag höll låg profil och väntade att administratörerna skulle kasta ut, eller åtminstone varna, det här gänget. När så inte skedde raderade jag tråden och lämnade gruppen.

Lite trist var det allt för jag hade många vänner där, men grupper med dödgrävare i kan jag inte med.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-02-26 16:12 | Läst 2470 ggr. | Permalink
En oerhört trist utveckling och som du skriver så får dessa personer en plattform på Face book. Jag har valt att avstå FB men jag vet att jag går miste om händelser och aktiviteter bland fotografer som jag känner, bara för att jag inte vill delta i detta gigantiska spel. Första bilden är toppen och den andra helt oskyldig.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2016-02-26 16:31
Tack Lena. Nu är det ju tyvärr så att de jag kallar "dödgrävare" finns överallt bland oss, i den offentliga debatten, i politiken, ja som sagt överallt. De tar stor plats och många av dem är skickliga debattörer som har lätt att få anhängare. Man får ta FB med en stor nypa salt, men jag är med i några intressanta grupper som är bra modererade.

//Torbjörn
Vad trist att höra!
Jag har tydligen haft tur och sluppit dödgrävare i mina fotspår...men kanske man kommer lättare undan som kvinna???
Jag gillar båda bilder. och värre har jag nog sett i min dag än två samtalande tjejer som sitter på ett ryggstöd... :)

Trevlig helg!
Svar från pic-tor 2016-02-26 17:11
Tack så mycket Lena. Vi karlar har det inte lätt :). Det här med gatufoto, och vilka regler som gäller mm är inte så väl spritt som man i förstone kanske tror, och att hänvisa till svensk lagstiftning är kanske inte så lämpligt i sådana här sammanhang. Dödgrävarna har sin märkliga agenda och kan inte ta in vad som gäller. Naturligtvis är den andra bilden helt oskyldig, inget märkvärdigt, helt normal.
Benganbus 2016-02-26 17:27
Lena.
Det beror på var du är på internet och vad du skriver om.
/B
Bra skrivet Torbjörn, det var det här som gjorde att jag slutade helt med FB i september förra året. Hur man avregistrerar sig helt har jag inte listat ut än... Det är rätt skönt att inte ständigt kolla vad som händer på FB och nu känns det bara avstressande.

Blir sittandes med första bilden som är en riktig pärla!

Enligt ett talesätt från väst: "The overtaker makes the undertaker busy!" Fast jag kör om ändå.

Må gott!
/nic
Svar från pic-tor 2016-02-26 17:30
Tack så mycket Nils Erik och kul att höra från dig. Dödgrävarna ställer till stor skada där de drar fram. Tyvärr får många hålla på väldigt länge utan att någon behörig ingriper. Trotts alla brister på FB finns det en hel del intressanta grupper som jag deltar i med stort nöje, och jag har där lärt känna många trevliga människor. Dödgrävarna tror ju att de har en uppgift att fylla, det är den näring som håller dem igång. Så länge som "the undertaker" är upptagen så är det väl tämligen riskfritt att köra om:).
Det är tyvärr ganska vanligt också här på Fotosidan att folk kommenterar motivet i stället för bilden, och det gör sällan någon nytta. Sedan finns det också en del fotografer som inte tål minsta lilla kritik på sina bilder, vilket också ställer till med ibland långa och trista diskussioner.

Hade det varit en bild som på något minsta vis skulle kunna uppfattas som kränkande (vad gäller dina bilder alltså) hade det möjligen vara relevant att diskutera val av motiv, om du frågat etcetera, men det är det ju inte.
Svar från pic-tor 2016-02-26 17:50
Dödgrävare kan inte föra en saklig diskussion. De har mycket snäva uppfattningar om det mesta och saknar förmåga att ta in nya idéer från andra människor. Plockas inte de här människorna bort förstör de alla sammanhang de verkar i. De gör väldigt stor skada och att plocka bort dem har inget med yttrandefrihet att göra. Den är alltid kopplad till ansvar och det förstår inte de här människorna. En saklig diskussion kring bilder är inte så lätt att föra. Vi ser olika och det kan vara svårt att acceptera för många. Min bild är ju, som redan nämnts, inte kränkande på något vis och jag förstår inte vad dödgrävarna vill åstadkomma. Har försökt att sätta mig in i deras tänkande men har inte lyckats.
Tråkigt Torbjörn!
(Många av de här ordningsmännen har nog inte haft någon talan innan internet! Och det kan man ju tycka vad man vill om. Men nu skall det här minsann tas igen!)
Ofta e inte inte heller lagkunnigheten vad gäller fotografi inte så där väldigt hög heller!
Trots internet, så vill jag påstå att allmänbildningen inte har ökat!
Man kan undvika att allmänbildas ganska lätt, då det finns mängder av annat att titta på! ;)
/B

Ps. Och vill tillägga, att skriva är svårt, även om alla nu är kallade! ;)
Svar från pic-tor 2016-02-26 18:07
I början av mitt inlägg så skriver jag just om att dödgrävarna fått en plattform att verka från på Facebook. Det gäller naturligtvis alla övriga sajter också. Det här med information är ju inte så lätt, som jag konstaterade i ett tidigare inlägg, och vad som får fotograferas och publiceras diskuteras ständigt. Trots information, om vad som gäller, här på FS och annorstädes. Dessa diskussioner är så tröttande och energitömmande att jag i möjligaste mån försöker hålla mig utanför. Man vill ju hinna med att fotografera också. Det mesta av vår samlade kunskap finns trots allt utanför Facebook. Men där krävs det kanske större ansträngning att ta till sig den. Skaffa lånekort, gå till bibblan, leta i hyllorna, bära hem de tunga böckerna. Sedan kanske det inte finns krafter kvar att orka läsa vad som står däri.
Benganbus 2016-02-26 18:20
Jag har funderat på det här varför okunskapen växer, trots internet!
Men det e nog så här i stället,
okunskapen växer tack vare internet!

För det finns så mycket att titta på, mängder av kul och spännande grejer,
så att skaffa sig kunskap om lagar och samhället, det blir inte tid över till det liksom!
Så man snappar upp det man vill höra, och tror man behöver, av kompisar eller i nå't Tv-program!
"Jag skall stämma dig på hundra miljoner om du lägger upp min bild på internet!" ;)

Och ofta är det män som skall hålla ordning i leden! Taliban-Light! ;)
Och man anar i bakgrunden något mera än det här att hålla ordning såklart!
Litet tragik...

Men nu är vi här på Fotoiden som e en ganska skyddad community,
även om ett och annat troll kan slinka in även här med sitt missnöje! ;)
/B
Bara några enstaka gånger har jag mött detta, och då på FS faktiskt. Jag tar numera alltid bort såna inlägg så fort jag ser karaktären på inlägget och svarar inte. Och jag tänker så här - dödgrävarna kanske skriver om och kommenterar andras inlägg på FB eller var det nu är men det enda dom berättar om är är sin egen torftighet. Men visst är det tråkigt. På FS kan man ju ta bort andras inlägg till egna bloggar men det kan man väl inte på FB? Tråkigt i alla fall!/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-03-01 08:24
Att ständigt tala illa om och kritisera andra personers göranden och låtanden är ju så lätt, och kräver varken begåvning, generositet eller storsinthet. Egenskaper och förmågor som behövs för att ett givande samtal skall uppstå människor emellan, på nätet och alla andra sammanhang där människor träffas och utbyter tankar och synpunkter.
Det är lätt att bli bakåtblickande när en nya sköna världen framträder i all sin glans! Förr, om man ville publicera sig fanns det en spärr, en redaktör som slängde skiten i papperskorgen - och därmed besparade läsaren sådant som var rena dumheterna. Man fick alltså lära sig att både skriva och att hålla en hyfsad stil, om man ville se sina tankar uttryckas i offentligheten. Det betydde inte att man inte kunde vara vass och ifrågasättande, men det skulle vara en viss standard.
Sedan kom internet. Total demokrati skulle utbryta. Nu ser vi nackdelarna - men anden är släppt ur flaskan, och det går inte att få in den igen!
Ansiktsboken har jag inte ens övervägt att gå med i - kostar mer än det smakar.
Svar från pic-tor 2016-03-01 08:35
Det finns ju spärrvakter på Facebook också. Men administratörerna har det inte lätt. En del grupper är redan förstörda av dödgrävare och det gäller att rensa bort sådana redan från början. Annars tar de över och de intressanta människorna försvinner. Frihet under ansvar klarar tyvärr inte alla.
Finns en del som kan döda en trevlig site, synd att det är så men anonymiteten gör väl att folk tycker att de får uttrycka vad de vill, även om det sårar. Tror jag anar vilken grupp det är, blev själv helt nedskriven då jag berömde ett hotell där för deras trevliga gåva på rummet. Företagen som representerades i gåvan hade försvunnit på orten så det var ju skamligt av dem att lämna dessa prylar i gåva. Jag tog bort inlägget och har nog varit tämligen passiv där.
Har märkt de där som du kallaar för dödgrävare i många grupper på just Fb. Undrar ofta varför de inte bara kan vara tysta.
Svar från pic-tor 2016-03-01 08:58
Det finns grupper på FB som är väldigt bra administrerade. Dödgrävarna åker ut på en gång och alla hjälper till att hålla god ton i gruppen. Administratörerna har ett stort ansvar här och alla har kanske inte den resning som behövs för att hålla marodörerna stången. Tablettfabrikens försvinnande från staden har naturligtvis satt känslorna i svall. Den fria företagsamheten söker sig dit där den har störst chans att överleva och blomstra. Så har det alltid varit och är man direkt drabbad kan det vara svårt att ta in. Den fina gesten att bjuda turister på företagets produkter kan nog av en del uppfattas som ett hån mot de som nyss blivit av med sina jobb. Här finns mycket näring för dödgrävare.
Själv blev jag nyss utslängd ur gruppen Street Photography - Sweden efter att jag rapporterat en bild med en text som gick ut på att Israel är omringat av galna araber (vilket jag inte tyckte hade så mycket med gatufoto att göra ...)
Svar från pic-tor 2016-03-01 08:11
Jag såg det infama inlägget och förstår inte att det plockades bort av administratörerna. Illavarslande om det i stället är rapportörerna som åker ut.
Anders F. Eriksson 2016-03-01 11:25
Jag skrev först en kommentar där jag undrade varför inte admin reagerat, innan jag insåg att det ju går att rapportera till administratören. Det är möjligt att den kommentaren uppfattades som provocerande eller nåt, men jag tycker ändå det var lite märkligt. Jag har skickat en fråga till administratören - får se om jag får något svar.
Nej men vad är detta som pågår...
Så osmakligt ...tänk överallt finns det de som inte klarar av
Se bra bilder från andra vilka dess båda är..
Det verkar sjukt faktiskt.
Har nog förekommit här också men det har haft med
politik att göra då kan man ta bort en sådan kommentar
vilket fler än jag gjort.
Må väl
Gun-Inger



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg