Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Dragspelskungen

Jag hade ett ärende till stadens galleria. Efter en stunds promenerande var jag framme. Jag klarade av mitt ärende snabbt och undrade vad jag skulle hitta på härnäst. Jag satte mig ned på en av de utställda sofforna för att fundera. En kort stund senare kom en äldre man och satte sig bredvid. 

Han började omedelbart att konversera om melodifestivalen, som han inte hade sett. Jag svarade att jag inte heller hade sett den utan tittat på när Zlatan spelade sin sista match för Paris SG. Han fortsatte med att berätta om alla spelmansstämmor han varit på och jag förstod att han spelade något instrument.

"Vad spelar du för instrument", frågade jag. "Dragspel", svarade mannen. "Jag har varit med i en dragspelsklubb i Skutskär och vi brukade spela på Rio, biografen där ute", fortsatte mannen. "Vilken typ av dragspel har du", frågade jag? "Knappdragspel", svarade mannen. "De är väl svåra att spela på" frågade jag vidare. "Inte då, det är lätt", svarade mannen. "Men nu ska jag sälja mina dragspel", sade han och lät lite nedstämd. "På spelmansstämmorna är det nästan bara fioler, och endast några enstaka dragspel. Det är trist när det blir för mycket fioler. Förresten spelar du något", frågade han mig. "Ja, jag spelar gitarr", svarade jag. "Gitarr är fint", sade mannen. "Jag hade en gitarrist med mig en gång som skulle vara så fantastiskt bra, men han kunde inte spela mollackord. Kan du spela mollackord", frågade mannen. "Jadå, visst kan jag spela mollackord", svarade jag. "När jag är ute och spelar ska det vara ordning och reda med kompet, fina ackord och fin rytm. En gång vann jag en dragspelstävling i Bollnäs. Jag satt där på en bänk med mitt dragspel på golvet och tänkte bara lyssna på de tävlande.

Då kommer en man fram och frågade om jag inte ville vara med i tävlingen. Jag svarade "ja" och fick strax därefter gå upp på scenen och spela", sade mannen och blev tyst en stund. "Hur gick det då", frågade jag? "Jag vann", svarade mannen. "Vilken låt spelade du", frågade jag? "Alla spelade Horgalåten", svarade mannen. "Den spelar jag i d-moll", sade jag. "Sedan går den över i f-dur", fortsatte jag. "Precis", sade mannen, "men jag spelar den i f-moll". "Ska du inte köpa ett dragspel av mig", frågade mannen. "Nej, jag tror inte det", svarade jag, "jag kan nog inte lära mig spela dragspel".

I samma stund kom mannens hustru fram till soffan där vi satt. Hon hade varit och handlat något som hon bar i en liten plastpåse. Nu ville hon ha mannen med sig till nästa affär och han reste sig från soffan för att följa med. "Det var väldigt roligt att få prata med dig", sade mannen. "Det var roligt att få prata med dig också", svarade jag. Så skiljdes vi åt och jag stod en stund och tittade på när dragspelskungen i sakta mak, tillsammans med sin hustru, försvann in i gallerians myller av butiker och kunder.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-05-16 17:14 | Läst 2417 ggr. | Permalink
Musik kan jag väldigt lite om, lyssnar dock ofta och gärma på andras.
En trevlig berättelse ur vardagen.
Bra spanat med boll och matchande skor!

//Tommy
Svar från pic-tor 2016-05-18 15:03
Tack Tommy. Musik är livet – samt foto naturligtvis. Ja, det var lyckat att både bollen och killens skor hade samma nyans.
Trevlig berättelse och fina bilder. Att lära mig spela ett instrument har jag alltid drömt om. Men som ung hade jag ingen ro och sedan har jag inte tagit mig tid.
Svar från pic-tor 2016-05-18 15:06
Tack Ingela. Det är aldrig för sent att lära sig spela, i alla fall så att man själv har glädje av det. Ska man vinna en dragspelstävling får man nog ligga i lite till :).
Mycket trevlig läsning - och bra bilder! Fint, LO
Svar från pic-tor 2016-05-18 15:07
Tack så mycket för din trevliga kommentar Lars Olov.
Fint möte fin vardagsberättelse och fina bilder, gillar den första speciellt av någon anledning.
😄
Svar från pic-tor 2016-05-18 15:07
Tack så mycket Hans-Åke. Den första bilden är tagen på Övre Slottsgatan i Uppsala, gamla fina kvarter.
Tycker om båda bilderna - och din berättelse!/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-05-18 15:08
Tack så mycket Björn för din kommentar.
Som vanligt en trevlig berättelse om ett fint möte. :)
/Affe
Svar från pic-tor 2016-05-18 15:09
Tack så mycket Alf. Dragspelskungen var en trevlig prick.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg