Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/En sommarkväll i Rusksele

"I Rusksele finns idag bensinstation, skola, affär, dagis, äldreboende och en restaurang + en slalombacke en bit från byn. Detta är några saker som gör Rusksele attraktivt att bo i. Rusksele ligger 4 mil norr om Lycksele och 14 mil väst om Umeå vid Vindelälvens strand. Rusksele ligger i Västerbottens län och i lapplands landskap. Antal invånare: 270
Antal företag: 20" (Källa: Rusksele.se)

Vi anländer vid aftonen till den vid Vindelälven vackert belägna byn Rusksele. Man bjuder till fest och underhållning. En scen är rest där några ungdomar från Lycksele uppträder. De är riktigt bra. En stor tjärdal har anlagts och den utvunna tjäran rinner fram undertill. Den är till allmän försäljning och många är det som går därifrån med några flaskor ljummen tjära. Träbåten behöver tjäras innan den ska sjösättas i älven, och medan man håller på kan man även tjära träskidorna. Allt får torka i solen, som vid den här tiden knappt hinner gå ned förrän den är uppe igen.

På strandängarna pågår slåtter på gammalt vis med lie och träräfsor. Slåtterfolket är tidsenligt klädda och liarna kapar höet med fina snitt och vana händer. Men det är segt och brynet får ofta dansa på den av flitig användning allt smalare lien. Ritsch, ratsch låter det unisont över strandängarna. Fast jag lyssnar intensivt kan jag dock inte höra något filibom-bom-bom.

Några beger sig med båt till en liten holme där höet också ska slås. Kaffekorgen är självklart med. Senare på kvällen drar man not och fångsten fördelas till de som dragit. Då är tyvärr min film slut så det blir inte dokumenterat. 

En bildberättelse från år 1976. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-05-26 16:44 | Läst 2210 ggr. | Permalink
Fina bilder och en fin berättelse. Lite Sune Jonsson över det hel, vilket alltid är bra givetvis. :)
/Affe
Svar från pic-tor 2016-05-26 17:14
Tack Alf. Sune Jonsson har man ju sett upp till, och inspirerats av, väldigt länge. Han har säkert varit i de här trakterna också med sin kamera.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg