Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Rönnåsstugan

"Vi sitter på Sven och Nannys balkong och fikar. Fikar är väl kanske inte rätta ordet här. Det är sent femtiotal, eller möjligen tiden kring 1960-61, och då fikade man nog inte, man drack kaffe. Sven är min fars morbror och Nanny hans fru. De har inga barn, vilket vi barn tycker är underligt. Far och mor är naturligtvis med, så även min bror och syster. Alla är vi finklädda. Förmodligen är det söndag, kanske är det någon som fyller jämnt. De vuxna dricker kokkaffe och vi syskon hallonsaft. Solen skiner och det är varmt och behagligt. De vuxna pratar och pratar och skrattar gott åt varandras historier. Far och Sven är fantastiska berättare och jag lyssnar mer än gärna. Så tystnar de. Nedanför balkongen hörs motorbuller och höga röster. En öppen sportbil har stannat till och några ungdomar hoppar in. Så far de iväg med en ryslig fart.

– Det där var "Ockelbo" Lundgrens bil, säger Sven. De ska nog upp till Rönnåsstugan.

Sven hämtar en kikare och tittar upp mot Rönnåsen. Vi övriga väntar med spänning på besked.

– De flaggar däruppe, så det är nog fest på gång, säger Sven till slut och lämnar över kikaren till far...."

Jag sitter här vid Rönnåsstugan (ritad av Ralph Erskine) och njuter av den vackra utsikten över Ockelbodalen. Härifrån ser man gårdarna i Ulvsta, kyrkan och Bysjön. "Vid klart väder ser man röken från fabriksskorstenen i Norrsundet" säger reklamen. Fast inte i dag. Fabriken är nedlagd sedan ett antal år.

Inga höhässjor syns ännu och lär väl inte dyka upp senare heller. Den tiden är förbi.

Molnen jagar över himlen och på marken följer skuggorna som lydiga tjänare.

Hade tänkt mig få en kopp kaffe i stugan men det är stängt. Nu har jag "reservproviant" med mig så det går ingen nöd på mig. En sädesärla dyker upp och springer fram och tillbaka på räcket nedanför. Så kommer en till. De burrar upp sig, putsar och fejar. Jag kastar åt dem några brödsmulor som de genast pickar upp. Jag lägger några smulor på räcket närmast mig och de flyger genast dit. De verkar gilla mitt sällskap och visar ingen rädsla.

Far vidare genom Ulvsta, Gammelfäbodarna och Åmot mot Jädraås. I Ulvsta står ladorna tomma, eller innehåller höbalar. Så värst mycket höprassel lär det inte bli där i midsommar.

I Gammelfäbodarna spelar man basket mellan björk och fur. Sporten behöver kanske utvecklas.

I Jädraås stannar jag vid järnvägsstationen Pallanite. Det här är gamla finnmarker och många platser har finska namn. Jag går förbi det lilla kraftverket, följer den grävda kanalen fram till dammluckorna. Jädraån har här dämts upp till en liten sjö.

Där står ett par och metar. Jag stannar till och vi får en trevlig pratstund. Det visar sig att vi har flera gemensamma bekanta i de här trakterna. Bl a min kusin B. som växte upp här och har föräldrahemmet kvar, det f d konditoriet.

Ser att B:s bil står på gårdsplanen så jag svänger ned och knackar på dörren. Ingen öppnar och jag tar en sväng runt den stora gårdsplanen. Här var det mycket liv och rörelse en gång i tiden och kaféet och bageriet var välbesökta. Sätter mig ned och väntar en stund men drar vidare mot Sandviken och Gävle. Efteråt har jag fått veta att de äter middag hos grannen, femtio meter bort. Tar en genväg över skogen, som leder till Smörnäs och Oslättfors, men kör fel och hamnar i Ockelbo igen. Genvägar är som bekant ofta senvägar.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-06-24 11:44 | Läst 2599 ggr. | Permalink
En härlig nostalgitripp. med fina illustrationer. Väcker känslor kring hur mycket har ändrats
Svar från pic-tor 2016-06-24 16:51
Tack Jan-Olof. Det är kul att besöka gamla "stigar där som barn man vandrat."
Fina minnen att bära med sig.
Härligt inlägg med många igenkännande vyer.
Tänk om man kunde få se hässjor istället för dessa fula vita ensilageklumpar, vilka vackra bilder det skulle kunna bli. Fast på långt håll gör det ju inte så mycket :-)
Önskar dig en trevlig midsommar, vädret ser ju ut att vara på vår sida i år !
ing-marie
Svar från pic-tor 2016-06-29 23:37
Tack så mycket Ing-Marie. Höhässjor på våra åkrar var en vacker syn, men det tänkte man kanske inte då. Det var ju så vanligt förekommande. Hoppas du också får en trevlig midsommar. Själv har jag precis kommit hem från Hembygdsgården i Hamrånge.
Fint berättat om gamla tider och återbesöket i nutid .
Höhässjor får man bara se på slåtterdagar som
hembygdsgillen och andra grupper ordnar
nu för tiden.Bra bilder från landskapsmiljön.
Svar från pic-tor 2016-06-29 23:39
Tack Bo-Lennart. Visst är det synd att höhässjor inte är mer allmänt förekommande. Slåtter, svagdricka och hässjor är fina minnen alla tre.
Härlig berättelse om platser som jag väl känner igen. Rönnåsstugan har jag hört talas om sedan skolåren men aldrig besökt förrän ett år sedan. Vacker utsikt från stugan, för några veckor sedan var vi dit med barnbarnen och fikade nedanför vid Mulleskogen. Ler lite igenkännande åt kaffedrickandet. Det gick inte att sätta på pannan lite när man ville utan det var bestämda tider. Ofta dracks det på fat och en sockerbit i mungipan.
Sten
Svar från pic-tor 2016-06-29 23:43
Tack så mycket Sten. Jag har för mig att Rönnåsstugan skulle ha öppet efter midsommar så passa på och gör ett besök. Glöm för all del inte kameran. I min barndom var eftermiddagsfikat närmast en ritual, med kokkaffe förstås och massor av gott fikabröd. Min mor var en hejare på att baka.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg