Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Det där med kameraremmar och kamerans storlek

Jag känner mig inte bekväm med de kameraremmar som följer med vid ett kameraköp. De är på olika sätt alltid i vägen när man ska fotografera. När man lyfter upp kameran ska helst remmen, eller remmarna, vara ur vägen för sökare, skärm och alla rattar och knappar. Jag har testat en Black Rapid Sport-rem också men är inte tillfreds med den heller. Den är fäst med en skruv i stativgängan under kameran. Kameran hänger uppochner på sidan strax nedanför höften. Det går snabbt att ta upp kameran till ögat och den är fri från besvärande remmar. Men trots det så känns det inte riktigt bra att ha en dyr kamera, med tillika dyrt objektiv, hänga lite utan kontroll på sidan. Hängandes uppochner dessutom. Mår kameran bra av att hänga så? I folksamlingar, bussar, tåg och liknande är risken dessutom stor att man stöter till någon, eller något, med kameran. Jag har flera gånger tappat både objektivlock och motljusskydd p g a detta.

Trivs inte så bra med de här kameraremmarna

Trivs bättre med den här typen av kamerarem med en fästpunkt

Fast visst går det att ta bilder med de klassiska nackremmarna också

De klassiska nackremmarna, där kameran hänger på magen, är nästan OK. Men när man tar upp kameran till ögat är ofta de två remmarna i vägen på ett eller annat sätt. Jag vill ha kameran så fri som möjligt från remmar som slingrar sig än hit, än dit. En rem med en fästpunkt, där kameran också hänger på magen, fungerar alldeles utmärkt. Tyvärr har jag inte hittat någon som är gjord av kraftigt, stoppat material. Den jag nu testar fick jag vid RIFO-utställningen i Bollnäs. Den fungerar endast med små, lätta kameror och min Sony A7RII är egentligen lite för stor.

Sedan kan man ju undra lite över den senaste utvecklingen med små spegellösa kameror. De är de allra flesta utmärkta kameror. Men för att komma till sin rätt ska de helst användas med små objektiv. Små kameror, små objektiv. Det låter som en självklarhet, men så har det inte blivit. Stora, tunga zoomar passar inte till de här kamerorna. Fördelarna med det mindre formatet går förlorad och handhavandet är inte det bästa. Sony lär ha en större, spegellös kamera på gång, arbetsnamn A9. Där kommer de stora, ljusstarka zoomarna och teleobjektiven mer till sin rätt. Men vad händer då med A7-serien? Blir de kamerorna nischkameror för små, lätta, och inte så ljusstarka, objektiv? A9 blir allroundkamera, som DSLR -kamerorna alltid varit.

Pendeln svänger fort i den här branschen och man undrar i vilket läge den befinner sig just nu?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-06-30 12:32 | Läst 2626 ggr. | Permalink
Jag hade tidigare en sådan rem som fäst med en skruv i stativgängan, tyckte den var ganska bra då den avlastade axeln. Bra då min muskel där är ihopsydd efter att den brast för en tid sedan. Men fick sedan Peak Design Slide kamerarem, den fästs i kamerabotten och i ena sidan av kamera och den passar mig mycket bättre. kameran hänger inte upp och ner och det går lätt att dra kameran dit där jag vill ha den. Lätt att ta av också då jag vill använda endast handlovsremmen.
Svar från pic-tor 2016-06-30 12:58
Tack för tipset Margareta. Jag ska ta reda på mer om Peak Design Slide kamerarem. Intressant att med den så hänger inte kameran uppochner. Jag gillar inte det.
Margareta Cortés 2016-06-30 13:06
Den känns säkrare också då det är två fästpunkter och inte en skruv som kan gänga upp sig.
Svar från pic-tor 2016-06-30 13:51
Vilken modell använder du Margareta?
Svar från pic-tor 2016-06-30 15:04
Beställde precis den marinblå modellen. Hoppas på mörk choklad den här gången.
En röst till för Peak Design Slide! Bästa remmen jag haft!
Svar från pic-tor 2016-06-30 13:50
Den finns ju i flera varianter, vilken använder du Per?
peber 2016-07-19 10:54
Ursäkta sent svar... jag använder denna: https://www.cyberphoto.se/info.php?article=slidesl1mk2
Jo, det är ett problem med kameraremmar. Annars tycker jag att de remmar som följer med en bättre FF DSLR-kamera är ganska ok. Problemen börjar med de kompaktare spegellösa kamerorna som ofta kommer med tråkiga remmar. Funderar på att göra en egen kort och icke justerbar läderrem. Finns fina kattkoppel på Granngården;)

/Stephan
Jag kör Fuji X och har denna:

http://www.scandinavianphoto.se/produkt/1005415684/joby/handledsrem-dslr-wrist-strap-gra

Jag syr på med tjock tråd (vaxad) ett stopp så att öglan inte glider av handen, så att kameran hänger i remmem ocvh avlastar handgreppet. Funkar i timmar även med ett gammalt Canon Fd 35-105/4,0 som är rejält tung.

-J!
Väldigt intressanta tips här!

Personligen gillar jag inte alls att bära saker med remmar utan har kameran i väska jag bär i ena handen. Men jag offrar ändå den halvtimma monteringen av medföljande rem tar för att nån gång kunna byta objektiv på stående fot. En användbar rem kanske vore nåt att satsa på!

Ska också kolla på Granngården efter halsband till katterna - dom multinationella djurbutikerna har mest bara krafs tycker jag, inte äkta läder.
Intressant! Jag har börjat bli mer och mer irriterad just på remmarna som alltid tycks vara i vägen, jag har originalremmarna. Ska titta på den du/ni rekommenderar.
Har varit sugen på en A7RII länge nu men vill få tag på en begagnad. Hade en på gång trodde jag av olika anledningar fanns den kvar flera dagar på blocket och när jag väl ringde, efter nästan tre dagar (hade ansvar för barnbarn på besök) hade den gått 10 minuter tidigare, lite snöpligt. Egentligen hade jag tänkt vänta tills A9 eller en A99II kommer men det verkar dröja. Min 99:a har snart fyra år på nacken och börjar kännas lite ålderstigen och min A7S har ju bara 12 Mpix. Men jag får väl hålla ut ett tag till får jag se vad som dyker upp först, en A9:a, en A99II:a eller en bättre begagnad A7RII:a!/ Björn T



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg