Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Aldrig tidigare...

Mellan nyheter om nya kameror och objektiv sipprar det ibland igenom nyheter av helt annan karaktär. Som den här t ex. Aldrig tidigare i jordens historia har massutdöende av liv skett så snabbt som nu. Forskarna talar om att jorden genomlevt fem massutdöenden av liv, förorsakade av olika naturkatastrofer som asteroidnedslag och massiva vulkanutbrott. Forskarna menar också att vi just nu upplever det sjätte massutdöendet. Denna gången inte förorsakade av naturkatastrofer utan av människan själv. Vi breder ut oss på jorden och tränger bort andra arter i en rasande fart. Tigrar, lejon, elefanter mm kommer inom en snar framtid att vara borta. De har snart ingenstans att ta vägen och maten för dem tar också slut. För att ytterligare strö salt i såren så förorsakar som bekant mänskliga aktiviteter utsläpp av koldioxid som höjer jordens medeltemperatur. Fjolåret lär ha varit det varmaste sedan mätningarna startade.

Jag kopplade av framför TV:n med en kopp kaffe i handen och då gick en repris av Vetenskapens värld i SVT. Kaffet förblev odrucket. Egentligen är ju det här inga nyheter, vi har hört det under en längre tid. Men jag slås ändå av forskarnas enighet och slutsatser. Samtidigt förvånas jag över att "människan" inte nämns i något sammanhang. Som om det vore tabu att påstå att människan också berörs av det sjätte massutdöendet. Alla på jorden sitter i samma båt. Ingen kommer undan.

Enligt forskarna finns det dock hopp för mänskligheten – om vi agerar. Det har vi också hört i flera år. Vad gör vi då? Fråga dig själv. Har du förändrat ditt beteende efter alla larmrapporter om ökade koldioxidutsläpp? När jag bytte bil senast blev det en som kan köras på etanol. Kanske gör det lite skillnad. Det var så jag i alla fall resonerade. Ett litet strå till stacken. Jag har också dragit ned på konsumtionen av kött. Ytterligare ett litet strå. Inte flyger jag så mycket heller. Sammantaget låter det kanske inte så mycket för världen. Men jag tror ju att det börjar med var och en av oss.

Kanske kan svenska värderingar rädda mänskligheten? Våra politiker talar just nu inte så mycket om det sjätte massutdöendet, utan nu är det svenska värderingar som är på tapeten. Politiken hoppar än hit än dit, någon röd tråd går inte att följa några längre sträckor. Det verkar som om de visionära människorna redan har drabbats av det sjätte massutdöendet. I politiken hörs de i alla fall inte.

Kanske är frågan om människans fortsatta existens här på jorden för stor för människan själv att hantera. Hörde jag någon nämna Mars? Och bakom hörnet lurar Trump.

Nu till ICA och den dagliga frågan: Vad ska jag mätta magen med i dag?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-07-13 11:43 | Läst 2161 ggr. | Permalink
Tänkvärt inlägg, och jag försöker tänka mig för så ofta jag kan. Vi köpte en miljöbil sist, och vi försöker äta vegetariskt ett par gånger i veckan. Handlar mat som är lokalt framtagen, ekologiskt, kött från närområden, och så vidare, men om det påverkar i det stora hela vette tusan. Man hoppas ju det i alla fall.
Ha det så bra!
monabonejakon 2016-07-13 17:10
Hej Heléne.
Ringar på vattnet!
Mvh/Arthur
Svar från pic-tor 2016-07-13 18:52
Tack Heléne! Fint att ni försöker så gott det går. Själv har jag ofta en känsla av att man kan göra mer, men samtidigt vill man att den förda politiken också ska märkas i vardagen och ha ett uthålligt innehåll.
Jo, du har rätt i det. När jag var yngre var befolkningstillväxten något som togs upp stort, nu verkar det vara tabuämne. När fler och fler vill ha mer och mer.........
Svar från pic-tor 2016-07-13 18:59
Människan har varit väldigt duktig på att hantera den explosionsartade tillväxten. Fram till nu kanske man ska tillägga. Nu ser vi problemen hopa sig. Klotet kan inte föda hur många som helst och människans påverkan på vädersystem mm ökar ju fler vi är. Knepigt läge.
Jag cyklar och går till tåget varje dag. Det är väl mitt främsta bidrag.

Att flytta mänskligheten till Mars kan nog förespråkarna glömma. För varje kilo som skall accelereras till flykthastighet blir startvikten med dagens konventionella bränslen åtminstone en faktor 100 större. Då inses lätt det orimliga i att försöka förflytta vår alltmer överviktiga befolkning.
Vi får helt enkelt se till att vi kan bo kvar här. Tids nog blir vi ändå torrkokade och så småningom slukade när solen blivit en röd jätte... :-)

Med Trump vid rodret behöver vi nog inte vänta lika länge...
Svar från pic-tor 2016-07-13 21:46
Nej, jordens framtidsutsikter på lång sikt är inte så goda. Nu vet jag inte om vi hinner krocka med vår granngalax innan solen grillar oss, men det gör förmodligen ingen skillnad. Naturligtvis undrar man lite grand över Marsprojektet. Vore det inte bättre att göra allt för den här levande planeten, kanske den enda i universum, i stället för att försöka väcka liv i en stendöd? Trump är en riskfaktor att räkna med. Inte bara när det gäller klimatet tyvärr.
Såg också det här TV-programmet, och det överraskade mig inte alls.. Redan för 30 år sedan läste jag i 'Forskning & Framsteg' om hur vår konsumtion ihop med ökad folkmängd ställer till det på vår 'lilla' planet, och det känns som dom får mer och mer rätt, dom övertygade mig helt redan då om att det här kan bara inte sluta bra! Det behövs 2-3 jordklot för att kunna få fram det material som behövs om alla ska leva som vi gör i 'västvärlden'.. det sa man redan då, för 30 år sen.. och nu är vi ännu fler! Jag fyller 60 i år, när jag gick i mellanstadiet på 60-talet fick jag lära mig att vi var 6 miljoner i Sverige och 3 miljarder människor på jorden. Nu är vi 10 miljoner i Sverige, och på 'jorden' är det c:a 7,5 miljard människor, och det ökar.. kan avläsas här: http://www.worldometers.info/se/ . Varför det så sällan debatteras är väl för att det är känsligt för så många.. de flesta 'skaffar' ju barn.. Vem ska kunna säga åt dom att inte skaffa barn.. I Kina hade man ju en 'ett barns politik' under en period, men det har man väl frångått.. Snart lär Indien tydligen kunna gå om Kina i befolkningsmängd, har jag läst..

Så visst, 'vi' har ett problem.. Hälsn!
Svar från pic-tor 2016-07-14 17:26
Tack så mycket Jan för din utförliga kommentar. Det finns de som menar att de flyktingströmmar vi ser i dag bara är en droppe i havet mot vad vi kan förvänta oss i framtiden när människor flyr från trakter som p g a den stigande värmen blivit obeboeliga. Den som lever får se.
ehrsa 2016-07-14 18:14
Jag är övertygad att det blir så som du säger! Det här är verkligen bara början.. Ännu mer människor kräver ännu mer livsmedel, och var ska den produceras..? Det blir väl på bekostnad av den 'normala' naturen, och då blir det ännu mer arter som hotas och utrotas/utfiskas.. Kanske vi redan har passerat gränsen för människans antal på denna jord.. det kanske är därför som klimatet verkar ha börjat ändra sig..? Eller tål jorden kanske 10 miljarder människor..? Vem skulle kunna veta detta? Och i så fall vem ska kunna stoppa den ytterligare ökningen då..? Ja, den som lever får se, känns det som..
Hälsn!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg