Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Lady Chatterleys älskare

När jag stötte på skogskojan i skogen gick mina tankar direkt till Lady Chatterley. Hon, som efter makens krigsskada i första världskriget, och därefter oförmögen till intimt umgänge, vandrade olycklig av och an på godsets marker. En dag stötte hon ihop med godsets skogvaktare och följde med honom till hans lilla hus i skogen. Där inleddes en kärleksaffär dem emellan som ledde till att Lady Chatterley blev med barn. Stor skandal förstås i klassamhällets England.

Lady Chatterleys älskare blev D.H. Lawrences mest berömda roman. Bannlyst i England till en bit in på 1960-talet. Romanen skildrar det omöjliga. En kärleksaffär mellan en adelsdam och en enkel arbetare, där båda var gifta på var sitt håll. Det kunde inte det konservativa England tåla.

Boken var bannlyst i många andra länder också. Den är mycket bra och kan varmt rekommenderas. Vår svenske författare Eyvind Johnson gillade Lawrences författarskap och besökte t o m huset där han hade bott.

Med Lady Chatterleys tragiska liv i mina tankar vandrade jag djupare in i skogen. Vid stranden av Testeboån satte jag mig ned och lyssnade på det porlande vattnet medan jag sörplade i mig det heta kaffet.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-09-23 22:58 | Läst 2541 ggr. | Permalink
Det var ju en märkligt skogskoja. Jag undrar för vilket syfte den byggts?
Svar från pic-tor 2016-09-24 09:56
Jag hajade till ett kort ögonblick när jag upptäckte kojan. Den har nog inte använts på länge. Antagligen har det varit en jakt- eller fiskekoja. Eller en koja för någon som vill leva enkelt och ursprungligt ute i skogen.
Med din berättelse i tankarna när jag betraktar skogskojan blir den scenen för ett helt teaterspel tror jag bestämt!!
Svar från pic-tor 2016-09-24 09:59
Ja, så blev det för mig. Skogvaktaren var med ens närvarande. Han satt där inne i kojan och väntade på att Lady Chatterley försiktigt skulle knacka på dörren.
Känner väl dess existens och tema men har dessvärre aldrig läst den, kanske dags nu efter din uppmaning? Vackra illustrativa bilder på skogskojor. Tänker också att dessvärre finns det många omöjliga kärleksförhållanden också idag - israel-arab, shiamuslim-sunnimuslim, ortodox jude-oortodox judinna, brahmimindiska-kastlös indier och.........många många fler är jag rädd. Just en kastlös indier och en indiska av börd är ju vad De små tingens gud handlar om,en av de bästa böcker jag läst/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-09-24 10:10
Tack så mycket Björn. Boken hade jag hört talas om allt sedan ungdomen och trott att det varit en porrbok bland alla andra. Jag köpte den för ett antal år sedan vid "världens längsta bokbord" på Drottninggatan i Stockholm. Det är naturligtvis ingen "porrbok" utan en mycket bra skildring av hur olika livet kan te sig i ett utpräglat klassamhälle. "De små tingens gud" låter lockande och jag har noterat titeln. Hur kan en kärlek vara omöjlig egentligen? Jag är medveten om det vidriga kastsystemet i Indien, men kärleken känner inga gränser. Fast konsekvenserna av den kan vara katastrofala.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg