Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/M42 + 42Mp = sant

Inspirerad av Magnus Fröderberg så plockade även jag fram en adapter för att kunna använda gamla objektiv till min kamera. I mitt fall en Sony A7RII, Kiponadapter M42 och ett gammalt Zeiss Flektogon MC 35/2.4. M42-objektiv har skruvgänga och var en vanlig objektivfattning på 60-70-talet. Här är det helmanuellt som gäller och då är focus peaking till stor hjälp. Jag lyckades inte få till förstorad bild i sökaren, men skärpinställningen fungerade väldigt bra i de flesta fallen ändå.

Fördelen med elektronisk sökare är att du ser hur den färdigexponerade bilden blir. Det är en stor fördel vid hanteringen av högdagrar. Du behöver inte provskjuta utan kan gå till handling direkt. Skuggorna får man senare lyfta i LR eller PS.

Sonys kameror i A7- och A6xxx-serien kan fungera som plattform för andra objektiv än Sonys egna, och andra tillverkares, FE-optik. Med rätt adapter har du tillgång till väldigt många objektiv. Både gamla och nya, från flera olika tillverkare. 

Techart har nyligen lanserat en adapter för Leica M till Sony E/FE, och den gör att de manuella objektiven får autofokus. I adaptern sitter nämligen en motor som skjuter objektiven framåt respektive bakåt. Den första adaptern hade en ganska klen motor och klarade inte av objektiv över 300 gram. Nu har det emellertid kommit en uppgradering med starkare motor som klarar av tyngre objektiv.

Det här var riktigt roligt. Ljuset var bra i dag så det gick ganska lätt att fokusera. Mitt fokusöga har väl inte samma prestanda nu som förut, men i de allra flesta fall gick det bra. Det här objektivet har en hel del CA i vissa situationer och det har jag inte korrigerat. Motljus är inte heller objektivets starka sida. I övrigt är det ganska skarpt i nedbländat läge. 

Nästa testobjektiv blir Pentax SMC Takumar 50/1.4. Gammalt möter ungt.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-10-04 22:37 | Läst 1015 ggr. | Permalink
Det lyder spændende at prøve de "gamle" objektiver på nye digitale kameraer.
Nummer 3 og 4 synes jeg bedst om her.
Mv.h Erik.
Svar från pic-tor 2016-10-05 11:45
Ja, visst är det roligt att kunna kombinera gamla objektiv med moderna kameror. De objektiv som presterar bra ska man naturligtvis behålla.
Det finns mycket fint i Gävle som fungerar som motiv, en trevlig promenad med fina stadsbilder. Objektivet verkar för övrigt fungera bra med! Mvh Robin
Svar från pic-tor 2016-10-05 11:49
Hej Robin. Som Forsbackabo känner du naturligtvis till den fina staden Gävle. Det här objektivet fungerade i stort sett bra, vid vissa situationer mindre bra. Det kan bero på adaptern. På min Pentax Spotmatic fungerade det alldeles utmärkt.
Det blev riktigt bra resultat det där! I ärlighetens namn tror jag dock det blivit (minst) lika bra med 55:an! Men kanske inte lika roligt?/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-10-05 22:33
Tack Björn. Med 55:an hade det naturligtvis blivit skarpare. Avsikten är att visa att de moderna, spegellösa kamerorna mycket väl kan använda gamla objektiv med mycket gott resultat.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg