Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/M42 + 42Mp = sant (2)

Den här gången är det ett gammalt fint normalobjektiv, Pentax SMC Takumar 1,4/50, som jag testar tillsammans med Sony A7RII. Det här objektivet är radioaktivt så man ska väl inte ha det framför ögat ständigt och jämt. En del objektiv har nämligen glas som tillverkats av sand innehållande Torium. Tittar man igenom objektivet ser man att linserna är gulaktiga. Det här gäller fler tillverkare än Pentax.

Den här kombinationen fungerar väldigt bra ihop och skärpan sätts relativt enkelt med hjälp av focus peaking. Objektivet bör bländas ned för att man lättare ska se närgränsen. Jag använde bländare 4-5.6 och det fungerade bra i det ljus det var den dagen.

Objektivet har en färgåtergivning jag gillar. Bilderna är måttligt mättade i efterhand, förutom planschen där jag förstärkt färgen på läpparna en aning mer.

Jag kan utan tvekan rekommendera den här kombinationen. Det finns fortfarande fina, gamla Pentaxobjektiv att köpa på bl a eBay, och en M42-adapter kan fås för en ganska billig penning.

De som vill veta mer om radioaktiviteten hos Pentax SMC Takumar 1,4/50 kan se det här inslaget från tuben.

I nästa inlägg avslutar jag den här lilla testrundan med några Pentaxtelen.

På återseende

Torbjörn

 

Inlagt 2016-10-08 14:30 | Läst 1107 ggr. | Permalink
Hej,
Strålningen är noll genom sökaren och även framifrån. Löst objektiv bakifrån ofarligt.
Det är bra objektiv.
Ha det bra
Bob
Svar från pic-tor 2016-10-08 15:01
Tack Bob. Kollade du på länken? Jag tycker det knattrar på ordentligt från geigermätaren.
Bob Bovin 2016-10-08 15:16
Hej,
Jag har läst många artiklar om detta och skrivit om det på fotosidan.se.
Ha det bra
Bob
Låter lite läskigt med strålning från objektivet, men å andra sidan så fanns det en hel del stålning i svampen i Gävletrakten förr, vet inte om det minskat nu.
Har inte hört några nya rön om det.
Svar från pic-tor 2016-10-10 10:35
Halveringstiden på cesium är 30 år, så då borde strålningen minskat med hälften till i dag. Enligt Bob så kan jag nog använda mitt strålande objektiv tämligen riskfritt. Jag har bekanta som flyttade från Gävletrakten när Tjernobylolyckan inträffade 1986. Jag undvek också svamp i många år men mycket av strålningen lär försvinna om man förväller svampen först och sedan häller bort vattnet.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg