Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/En blå PV

"Ett gäng ungdomar från Hamrånge sitter inpackade i en gammal PV på väg hem från en fest i Ockelbo. Det är i slutet av 1960-talet. Sommarnatten är ljus och varm. Grusvägen är i dåligt skick med gropar och på sina ställen rullgrus. Leif kör lugnt och säkert, men så händer något. Bilen börjar kränga och Leif har fullt jobb med att hålla bilen på vägen. Punktering. Bilen jazzar hit och dit och till slut hamnar vi i diket. Farten är inte så hög så ingen kommer till skada. Tillsammans baxar vi upp bilen på vägen och hjälps åt att skifta hjul..."

Det här är senaste (sista?) gången jag färdades i en PV. Bilen som var så populär på 50- och 60-talet. Nu var det väldigt länge sedan jag såg en ute i trafiken. Fast häromdagen stötte jag på en när jag strosade runt på Gävles gator. En blå. Den stod parkerad framför ett hus med grön puts. Den kombinationen såg bra ut så det blev en bild. Bilen såg ut att ha blivit flitigt använd och lacken hade förbättringar både här och där. Jag är ingen bilkännare så årsmodell har jag ingen aning om. Det är i alla fall en senare årsmodell än den vi åkte i den där sommarnatten när vi hamnade i diket.

Lite knäböjning krävdes för att få den bildvinkel jag önskade. Fotografering kan ibland vara lite krävande. Här använde jag vidvinkel, en 25:a. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-10-15 12:37 | Läst 2160 ggr. | Permalink
Trevlig berättelse från en svunnen tid och fin bild på en gammal trotjänare. De var, som du skriver, mycket populära. Jag jobbade några år med GM-bilar på den tiden. Minns att p-ändarna på PV:n passade till Opel Rekord, men kostade bara en tredjedel. Bytte man åt en kund satte man dit Opel original. På inbytesbilar satte man förstås dit PV-ändar. I affärer får man inte vara dum.
Svar från pic-tor 2016-10-15 18:00
Tack Sture. Du får förklara för mig vad "p-ändar" är för något. Syns de på min bild?
En fin illustration till din historia, helt i din stil.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2016-10-15 18:02
Tack så mycket Lena. Ja, vi har vår egen stil vi fotografer. Fast en del påstår att så inte är fallet.
Fin och behaglig ruta..
Mv/G
Svar från pic-tor 2016-10-15 18:02
Stort tack Gunte!
Fina förger och snyggt mot fasaden i bakgrunden.
Svar från pic-tor 2016-10-15 18:04
Tack Stefan. Jag gillade också färgharmonin mellan bilen och fasaden.
Hej Torbjörn! Åh vilken fin PV. Min morfar hade alltid sådana. Den sista han hade "tankade jag" med sand... :-O minns jag. Tror inte att han tyckte att det var en jättebra idé ;-)

Nej, man ser dem inte så ofta längre, men de väcker härliga minnen till liv när någon dyker upp.

Trevlig söndag,
Ella :-)
Svar från pic-tor 2016-10-16 10:38
Tack så mycket Elisabeth! Jag hoppas att din morfars bil inte tog skada av din tankning :). Förr såg man väldigt många PV. Både gamla och nya. Där jag växte upp fanns några knallröda och crèmefärgade skönheter. Några hade också "keps", delad bakruta och blinkers på taket. Ha det gott!
Fin harmoni i bilden, både de behagliga färgerna kontrasten mellan bilens mjuka linjer och fasadens strama räta. Man ser inte många PV längre, men det gör att man nu lägger bättre märke till vilken snygg design det är. Ägaren borde dock leta upp en omgång original-fälgar. De var också eleganta om jag minns rätt.
Hälsar Ylva
Svar från pic-tor 2016-10-16 20:00
Tack så mycket Ylva. Jag håller med dig angående fälgarna. Bilen hade varit mycket snyggare med originalfälgar. Jag gillar rena, avskalade bilder.
Som veteranbils entusiast glæder det mig at se en brugsPV, som åbenbart bliver anvendt i hverdagen. Så jeg synes det er et dejligt billede.
Med hensyn til fælgene, så er de originale, der mangler bare hjulkapslerne. De kom med ventilationshullerne på årgang 1965 (produktionsstart aug. 1964) både til PVen og Amazonen. Ellers var de lukkede som på min Amazon fra 1962 (produktionsstart aug. 1961). Se billede nummer 2 med min Amazon og min kammerats blå PVen
http://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-343-dansk-veteranbil-klub.htm

Med venlig hilsen fra Erik i Roskilde/DK
Gruppevært for FS-gruppen VETERANFORDON.
PS: Den viste model er sikkert fra efter 1965 med stor for- og bagrude og store baglygter. Kofangerne mangler!
Svar från pic-tor 2016-10-17 16:28
Stort tack Erik. Expertisen har talat. Apropå fälgarna; jag borde naturligtvis ha tänkt på navkapslarna. Man kan undra varför kofångarna inte finns kvar?
Erik Madsen 2016-10-17 17:11
Måske er kofangerne til forkromning - nye koster en "bondegård" som vi siger på dansk. Til min Amazon dkr. 10.000 for og det samme bag. Men jeg tror alligevel ikke, at ham svenskeren her går så meget op i udseendet. Han kører bare til den ikke kan mere.
Mvh. Erik.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg