Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/IBIS. Fågel?

Nej, IBIS är i det här fallet ingen fågel utan Sonys system för bildstabilisering i kamerahuset (In Body Image Stabilization). IBIS fungerar med alla objektiv som passar kameran, med eller utan adapter, och är ett bra hjälpmedel att få skarpa bilder vid lite längre exponeringstider. Nu är inte Sony ensamma om den här tekniken utan Olympus och Pentax har liknande system.

Roade mig att testa IBIS vid 1/10 sek i dag. Är förkyld och fick lite fotolust. Jag använde Sonys gamla 70-300/4.5-5.6 G SSM. Brännvidder 100, 200 respektive 300 mm.


Bilderna är konverterade till JPG från RAW utan någon som helst redigering i LR förutom objektivprofil. Jag använder Back Button Focus med AEL-knappen på min Sony A7RII. Den AF-metoden ger i regel bättre resultat än AF med avtryckaren. I alla fall vid längre tider.

Jag tog enbart de här tre bilderna i rask följd. Resultatet hade naturligtvis kunnat bli ännu bättre om jag tagit fler bilder och verkligen ansträngt mig att hålla kameran stilla. Jag tycker ändå att bilderna visar att den här tekniken är mycket användbar. Men du måste också själv hjälpa till för att resultatet ska bli bra. Med min kamera ger Back Button Focus tillsammans med IBIS de bästa förutsättningarna för skarpa bilder vid längre exponeringstider.

Hälsningar

Torbjörn

Inlagt 2016-11-17 14:20 | Läst 2038 ggr. | Permalink
Med den skärpan vid 1/10 sek måste man väl vara nöjd.
Vad är det som gör att du tycker att det blir bättre med back button focus vid långa tider?
Svar från pic-tor 2016-11-17 16:27
Tack Mats. Det blir fler skarpa bilder helt enkelt. Det är lätt att slarva om man använder avtryckaren och trycker av en bild i ett svep utan att stanna halvvägs.
Jag har använt BBF i många år med AF-C eller servofokus som Canon kalla det. Det är viktigt att påpeka kontinuerlig autofokus!
Perfekt i varje fall, när man har fått det i rutinen.
Med foto hälsning från Erik.
Svar från pic-tor 2016-11-17 16:30
Ja, vid AF-C kommer BBF verkligen till sin rätt. Rörliga motiv kräver ständig träning.
Utomordentlig skärpa, det tror jag inte jag skulle fixa! Men så kör jag inte BBF heller/ Björn T

PS Efter att ha kört A7RII:an några månader är jag klart imponerad. Dock ett stort problem - jag får sensorsmuts hur jag bär mig åt. Jag byter objektiv ofta och undviker förstås särskilt dammiga eller smutsiga miljöer men gör jag gör heller inget speciellt för att undvika - jag byter hemma, i bilen eller utomhus om det inte regnar/duggar eller blåser. Detta är en stor nackdel med spegelfria kameror - hos andra skyddar ju spegeln och den är inte alls lika kritik för lite smuts. Vad är dina erfarenheter?
Svar från pic-tor 2016-11-17 17:13
Tack Björn. Testa BBF och jag tror inte du blir besviken. När jag var på Fotomässan lät jag Sony göra ren sensorn. Jag frågade om den var smutsig och fick till svar "mycket lite". Jag har haft väldigt lite problem med damm och smuts. Lite damm dyker ju upp ibland men hittills har jag lätt kunnat blåsa bort det. Jag blåser ofta ren objektiven från damm innan jag monterar dem på kameran. Kanske hjälper det något. Det sägs ibland att zoomar suger in damm. Jag använder inte zoomar så ofta.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg