Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Hur stort utrymme tar dina dåliga bilder?

På senaste tiden har Lightroom varit väldigt segt. Allt i från start av programmet till att redigera i det. Jag sökte lite på Adobes hemsida och fann ett ställe där det stod att minst 20% av hårddiskens totala utrymme måste återstå för att LR ska fungera bra. På min iMac är den interna hårddisken 3 TB och när jag kollade återstod enbart ca 300 GB, alltså ca 10%. Jag gjorde en backup på den och började sedan rensa. Till nu har jag rensat drygt 100 GB. Ytterligare minst 200 GB måste allts rensas bort. Jag har två års bilder (2010-2011) här som jag nu måste rensa inifrån LR. 

Två exempel på dåliga bilder som nu är utrensade. Besparing ca 45 MB.

Förmodligen sparar de flesta av oss för mycket bilder. Till slut blir mängden ohanterlig, en black om foten som vi ständigt släpar på. När ska man då slänga bilder? Direkt i kameran? Direkt efter det att man laddat in bilderna? Avsätta en tid i veckan när man rensar bakåt i tiden?

När jag skaffade mig LR för flera år sedan läste jag någonstans att man skulle låta bilderna "mogna" innan man slängde dem. Jag har följt det rådet hela tiden men inser nu att det inte längre fungerar. Hädanefter kommer jag att rensa hårt direkt när jag laddat in bilderna. De dåliga bilderna tar helt enkelt för mycket utrymme.

Hur mycket utrymme tar dina dåliga bilder?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-11-21 16:45 | Läst 2456 ggr. | Permalink
Jag sorterar noga, har kanske 1 GB bilder i datorn och 300 GB externt.
Svar från pic-tor 2016-11-21 17:16
Oj, det var inte mycket. Fotograferar du i jpg?
Vibybo 2016-11-21 17:55
Har gjort, men inte längre. Har endast så mycket bilder jag för tillfället använder på datorn, lagrar resten externt i eget system. Och sorterar hårt, kastar det mesta direkt, sedan sortering en eller 2 ggr till. Lagrar i .jpeg utan tillhörande ändringar, eftersom jag är amatör och de enda bilderna som betyder något i längden är de på familjen. De bilderna lagras på flera diskar, mest med tanke på barn och barnbarn.
Svar från pic-tor 2016-11-22 09:22
Jag önskar att jag varit lika disciplinerad som du.
Ja du Torbjörn, det vore nå´t att ha 1 GB bilder i datorn. Om det kan trösta dig har min nya "fasta" två diskar på vardera 4 TB. Jag skaffade den förra sommaren, och la naturligtvis över allt från gamla datorn så nu 1 1/2 år senare är första disken så pass full att jag använder den andra disken....Jag har dock sen sommaren framgångsrikt sparat allt mindre från det nya jag tar, men än så länge bara rensat dåligt i allt det gamla. Hälsningar / Björn T
PS Förlåt, glömde svara på frågan, ska jag gissa på 1 TB direkt dåligt och ytterligare 2 som "egentligen inte behöver vara kvar då jag inte tittar på dom"?
PS2 Synd att slänga bild 2, du är ju heltuff och oskärpan ger lite lagom nonchalant intryck, den MÅSTE du spara! :-)
Svar från pic-tor 2016-11-22 09:31
De flesta av mina bildfiler ligger på externa diskar. Egentligen hade jag tänkt flytta de här två mapparna till externa diskar också men då blir det knas med kataloglänkarna i LR. Frågan är vilket som går snabbast. Att laga länkarna eller att slänga. Högupplösta kameror ger tunga filer, det kommer vi inte i från. Vid inläsning i LR gör jag alltid backup på en annan extern disk. Där rensar jag aldrig. Så "tuffingen" finns kvar som backup :).
Aha, är det därför ! Men det har jag misstänkt ett tag nu.
Varje gång ( nästan ) jag tömmer kameran så väljer jag ut de "bra" , lägger i en mapp, redigerar de bästa. Övriga blir kvar tills jag känner att det är dags att slänga dom, då går det rätt fort. Men sedan skall det över till den externa och då blir det ofta "det gör jag senare" och så byggs det bara på.
Men måste skärpa mig så jag slipper svära över LR :-)
Ing-Marie
Svar från pic-tor 2016-11-22 09:37
Vi har alla våra sätt att ta hand om våra bildfiler (se mitt svar till Björn). LR kräver en hel del utrymme och det är nog klokt att inte spara så mycket bilder på den interna disken. Katalogerna i LR måste ligga där för att programmet ska fungera. Principen "det gör jag senare" känner jag till alltför väl. Den ger inget bra arbetsflöde, bara bekymmer. Inte nu, men senare.
Har Inga bilder alls på datorn annat än dom jag precis har tagit och laddat in. Efter genomgång så går dom direkt till extern som startar tillsammans med datorn. Och eftersom jag inte använder rå eller kulsprutefotograferar så vete fasiken om jag någonsin under min livstid kommer att uppleva TB tal ?
Andra bilden är ju sparvärd ;)
Mv/G
Svar från pic-tor 2016-11-22 09:47
Klokt att inte ha några bilder på den interna disken tror jag. Tycker man dessutom att det fungerar att fota i jpg så blir det naturligtvis mindre problem med lagringen. Kulsprutefotografering har jag nog aldrig sysslat med, men vissa perioder har jag varit väldigt flitig med kameran. Det är ju så kul. En gång stötte jag ihop med en professor i fysik när jag var ute och fotograferade. Han hade också sin kamera med. Det var i samband med firande av Valborg i Uppsala. Han hade nyss köpt en extern disk och hade räknat ut hur mycket han kunde fotografera per dag så att den räckte fram till pensioneringen. Det hände massor av saker där vi stod och jag tog flera bilder. Han tog inte en enda. Dagskvoten var fylld.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg