Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/En halshuggen katt på balkongen och trevlig brännvidd

Så sakteliga börjar jag återhämta mig efter influensa och bihåleinflammation. Fotomässan bjöd förmodligen på det första, det andra kom av bara farten. I går var första gången jag tog mig en nypa luft. På ganska så darriga ben. Kan inte minnas när jag hade influensa senast, säkert 20-25 år sedan. Har genom åren vaccinerat mig enbart ett fåtal gånger och haft turen att klara mig. I år hann jag inte med.

Har fått tag i ett begagnat Sony FE 90/2.8 Macro G OSS. OSS betyder att objektivet har bildstabilisering. Tänker använda det till porträttfotografering bl a. Makroobjektiv kan naturligtvis användas till annat än just makro. Vanligtvis fokuserar de inte lika snabbt som andra objektiv, men på de flesta finns en knapp för begränsning av fokusavståndet vilket snabbar upp fokuseringen. Det här objektivet har tre val av avstånd. 

I dag var det dags för ett första test på min balkong. Den halshuggna porslinskatten fick agera modell. Den har hängt med länge och när olyckan inträffade för många år sedan blev räddningen Karlssons klister.  

F 2.8 och 1/50 s

F 8 och 1/6 s

Det ser bra ut tycker jag vid en hastig koll, och objektivets bildstabilisering fungerar riktigt bra.

Brännvidder runt 70-90 mm (fullformat) är ganska trevliga att jobba med. Teleeffekten är måttlig och motivet står ut fint mot bakgrunden. På filmtiden hade jag länge enbart två objektiv. En 35:a och en 85:a. Gillar fortfarande den kombinationen.

Jag kan tänka mig att många använder sina makroobjektiv främst under sommaren. Det är synd tycker jag för de fungerar till mycket mer än att fotografera blommar, insekter och liknande med. Själv har jag fotograferat bröllop med ett makro.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-11-29 13:10 | Läst 2105 ggr. | Permalink
Meget stort tillykke med det super objektiv.
Jeg havde selv en FF 105 mm f/2,8 makro til min D700, som jeg var meget glad for også anvendte til andet end makro.
Det meste af mit Nikon udstyr solgte jeg for at få noget mindre og lettere på grund af mit handicap.
Hvis jeg vinder i Lotto kunne jeg godt finde på at købe den 90 mm :-) (dkr. 8.619,-).
Med fotohilsen fra Erik.
Svar från pic-tor 2016-11-29 14:17
Tack Erik. Det är alltid roligt med bra grejer. Jag har ett gammalt, men mycket fint, Minolta AF 100/2.8 som jag tänker sälja. Plus några till. Man köper och säljer, men lönsamt är det inte.

Hälsningar
Torbjörn
Karlsons klister är bra till mycket, inte bara för åsnor.
Har ett svagt minne av reklamen för detta klister, något om att det bara var åsnor som inte använde det...eller minns jag fel.
Kommer i alla fall ihåg något från de gamla poesiböckerna man skrev i, i skolan.
När ditt hjärta brister laga det med Karlsons klister, fungerar tydligen på katter också.

För övrigt så låter ditt objektiv intressant.
Svar från pic-tor 2016-11-29 14:37
Tack Margareta. "Alla använder Karlssons klister utom jag för jag är en åsna." Så tror jag att slogan löd. Händig karl den där Karlsson. Fungerar mycket riktigt till porslinskatter också. Objektivet verkar lovande, begagnat men med full garanti.
Hej Torbjörn, är det Sonys nya lovprisade 90/2,8, det är jag på jakt efter också?/ Skönt att höra du är på,benen igen, såna där perser är inge sköna!/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-11-30 12:33
Tack Björn. Jag är fortfarande ganska tagen för jag fick bihåleinflammation dessutom. Objektivet köpte jag på Cyberphoto. Jag såg att de hade ett begagnat ex och ringde och hörde mig för om det. Det visade sig att det endast använts en gång av deras objektivtestare och var i skick som nytt med full garanti. Ska försöka sälja två andra makro med A-fattning.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg