Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Cykelstaden

Cykelstaden Uppsala. Ja, det har jag hört alltsedan 1969 då jag flyttade dit för att studera. Då hade jag min fars mycket gamla cykel med mig, med registreringsskylt fastsatt baktill. Den hade stora hjul, gick en aning trögt, och utan växlar förstås. Tvärbromsade man skrek det högt och gällt från baknavet. En gång när jag cyklade förbi Linnéträdgården i full karriär slog trafikljuset om till rött och jag tvärbromsade. Baknavet tjöt och en gumma på trottoaren gjorde likadant. Tjöt alltså. Stackarn blev rädd av oljudet.

Jag cyklade ofta ut till Ulva kvarn och fikade, ibland betydligt längre bort. På landsvägen gick det undan när det var vindstilla. Tyvärr en sällsynt företeelse i Uppsala. Det sägs att åt vilket håll man än cyklar i staden så är det motvind. Jag gick t o m med i en av stadens två cykelgrupper. Minns inte nu vad de hette men båda propagerade bl a för bättre cykelvägar i staden. En gång arrangerade min grupp en cykelutflykt till Hammarskog. Jag hakade på och det var första gången jag cyklade åt det hållet. Jag hade bara bott i Uppsala några veckor. Vi hade alla matsäck med oss. Efter ett tag beslutade jag mig för att cykla hem. De andra ägnade sig åt brännboll och andra lekar. Jag hade en del att göra så jag drog iväg ensam. När jag kom till Eriksberg visste jag inte hur jag skulle hitta in till stan. Jag frågade en dam, som var ute på promenad, och hon visade leende hur jag skulle cykla. En vilsen student från bonnlandet undrade hon säkert.

Epitetet "Cykelstaden" är väl inte helt fel eftersom man en gång tillverkade cyklar här. Hermes, Crescent, Nordstjernan, Vega och Fram är exempel på cykelmärken som tillverkades i Uppsala. Fars gamla cykel var en Hermes tror jag. Varje år arrangeras också cykellopp här och Skandisloppet lär vara världens äldsta cykeltävling.

Förut cyklade jag året runt men ny cyklar jag sällan på vintern. Ni ser ju själva hur det kan gå.

På återseende

Torbjörn


Inlagt 2016-11-30 18:51 | Läst 2215 ggr. | Permalink
Det var en fin historie Thorbjörn. Crescent kender jeg godt - det var en temmelig dyr cykel her i DK, da jeg var ung. Jeg er også holdt op med at cykle - er gået over til en MiniCrosser :-)
Godt set og fanget motiv.
Mvh. Erik.
Svar från pic-tor 2016-12-01 16:53
Tack Erik. Crescent ansågs vara dyr här i Sverige också. För några år sedan köpte jag en sjuväxlad Crescent, min första. Hade en treväxlad Nordstjernan i många år innan dess.
Utmärkt bild och mysig historia - som vanligt en fröjd och bra underhållning att läsa dina bloggar!/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-12-01 16:53
Tack så mycket Björn. Dina bloggar följer jag också med stort nöje.
Jag cyklade också året runt. Förr. I Uppsala bl.a. och jag klarade mig från att hamna i ån. Största risken på Valborg ;-) men då vilade cykeln.
Fin å-bild. Du är bra på åar, jag har sett några av dina.
Svar från pic-tor 2016-12-01 16:56
Tack Gunnar. Ja, på Valborg kan vad som helst hända i Uppsala. Det är märkligt att ingen från publiken trillar i ån vid flottränningen. De står ju som packade sillar vid åkanten.
Trevlig berättelse och en väldigt fin bild. Ser och förstår att cyklar parkeras på lite udda sätt även här. Minns att min far hade en Nordstjernan med ballongdäck. Kanske en föregångare till dagens mountainbikes?
Svar från pic-tor 2016-12-01 17:00
Tack Sture. Det finns väldigt mycket cyklar i Uppsala. Mycket beroende på alla studenter. Jag använde cykeln jämt när jag bodde i stan. Fast jag ibland cyklade vilse :). Nordstjernan har jag också haft. En mycket fin cykel med tre växlar.
Läcker cykelbild därifrån och samtidigt lite typisk!
Svar från pic-tor 2016-12-01 17:02
Tack Dan. Ja, visst är det en typisk Uppsalabild.
Det var en bra historia Torbjörn och bilden talar sitt eget språk.

Numera verkar alla utom jag cykla på vintern...
Svar från pic-tor 2016-12-01 17:04
Tack så mycket Tommy. Här i Gävle är det många som också cyklar på vintern. Själv cyklar jag bara korta sträckor. Till affären eller posten. Må-fre mellan 9-15 åker pensionärer gratis på stadens bussar. Fint va'?
Ursäkta språket..men en jävligt bra bild är det :)
Mv/G
Svar från pic-tor 2016-12-01 17:06
Tack Gunte. Språket är mustigt, men helt OK :). Vad roligt att du gillar bilden. Kul att han lade cykeln precis i gyllene snittet :).
Ser man ut över havet av cyklar vid järnvägsstationen ser man att staden fortfarande väl lever upp till epitetet.
Jag cyklade faktiskt Skandisloppet i våras. :-) Inte längsta sträckan visserligen, men 85 km.
Svar från pic-tor 2016-12-11 22:49
Vid Resecentrum var det fullt i cykelställen fr o m dag ett. På norra sidan blev jag en gång påkörd av en kvinna som kom körande diagonalt mot mig i en rasande fart. Jag saktade in men hon hon fortsatte med full fart rakt in i mitt framhjul. Jag for naturligtvis omkull men både jag och cykeln klarade sig. Kvinnan jäktade vidare. Det var strongt gjort att cykla 85 km, men du slapp förmodligen både Carolinabacken och slottsbacken.
ojanson 2016-12-11 23:04
Målgången var på borggården, så jag fick kämpa mig upp. :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg