Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Spårsnö och gärdesgårdar

Jag gillar, som jag skrev i ett tidigare inlägg, ren, vit snö och mörka vatten i kombination med mjukt ljus. Dessutom är jag förtjust i gärdesgårdar. Kan man få båda delarna på samma bild så är lyckan fulländad.

Sådana här bilder har jag haft på näthinnan ända sedan jag var liten grabb. Jag växte upp på landet och där fanns flera ägor inhägnade med gärdesgårdar. På vintern var de ofta till besvär när man skulle över med skidorna, och på sina ställan hade någon helt fräckt sågat ur en glugg. Det var kanonfina skidspår på åkrarna och skogarna hemikring och fullt med folk som åkte i dem.

Det här är ingen bild från mina barndomstrakter utan från Uppland. Den här gärdesgården har grövre slanor än de gärdesgårdar jag minns från mina barndomstrakter. Varje landsdel har sin tradition.

Snö är ingen pålitlig vara i dessa tider. Den kommer och går som den vill som det verkar. En vinter utan ordentligt snötäcke är inget vidare. Var sig för djur och natur eller det estetiska ögat.

De som måste skotta bort snön framför sitt hus håller kanske inte med. Nu är jag så lyckligt lottad att jag för tredje vintern i rad slipper skotta snö. Vår fastighetsskötare sköter om detta. Ibland har det sina fördelar att bo i lägenhet.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-12-04 22:40 | Läst 1236 ggr. | Permalink
Vacker vinterbild, jag får känsla av vårvinter tack vare det fina solljuset! Och spårstämplarna blr pricken över i:t i den bilden!/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-12-05 11:17
Tack Björn. Jag tror att bilden är tagen på sportlovet, alltså i slutet av februari.
Får instämma i det som Björn säger om denna bild! Väldigt vacker! En mycket fin 'vithet' i snön, utan att detaljer gått förlorade..
Hälsn!
Svar från pic-tor 2016-12-05 11:18
Tack Jan. Det var fint ljus den här dagen, perfekt för snöbilder.
Känner igen din beskrivning av vintern. Visst var vintrarna bättre förr. eller är det något vi inbillar oss. Åkte ofta skidor över åkrarna ner emot Sofiedalsskolan och på andra sidan motorvägen. Fina skidspår och mycket spår i snön från räv, rådjur och hare. Det där upplever jag inte idag. Brukar säga att när jag var ung var snödrivorna vita, idag är dom gula av all hundpink. Lite tråkigt, har i dagarna två hundar som inte håller igen på pissandet. Tänker på alla barnfamiljer med barn som gärna hade hoppat i snödrivorna.
Din bild förmedlar väldigt bra den där känslan från förr. Självklart undrar jag var det är, Hemlingby eller ???
Sten
Svar från pic-tor 2016-12-05 11:24
Tack Sten. Bilden är tagen i Fjällnora några mil utanför Uppsala. Vintrarna var väl mer pålitliga förr, men visst förekom det snöfattiga vintrar även då. Snödrivor indränkta med hundpiss är inte så trevliga att skåda, där håller jag med dig. Jag har inget emot hundar, har själv haft hund, men på vissa ställen är hundtrycket extra stort och det är klart att det märks på olika sätt.
En väldigt vacker vinterbild. Gör sig fint med hantverksmässig tun.
Mv/G
Svar från pic-tor 2016-12-05 15:08
Tack Gunte. Ja, gärdesgårdar lyfter alla typer av inhägnade marker.
En mycket fin vinterbild och spåren gör sitt till.
HÄlsningar Lena
Svar från pic-tor 2016-12-05 15:09
Tack så mycket Lena. Vi kom till platsen vid rätt tidpunkt på dagen.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg