Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Ny (affärs)kultur?

Solens sista strålar reflekteras i butikens skyltfönster. Hajar till när jag ser det. Känner inte igen butiken. Märkligt att jag inte sett det där skyltfönstret tidigare tänker jag. Jag går ju ganska ofta ned på stan. Bor en bit norr om centrum. Försöker välja olika vägar dit för att inte bli uttråkad. 

Ser mig runt och då minns jag. Här fanns för bara några veckor sedan en frisersalong. Nu alltså en butik av något slag, med lagret i skyltfönstret som det verkar. På Drottninggatan finns också en butik som har sitt skyltfönster fullpackat med varor. Det är omöjligt att kunna se in i den butiken. I butiken jag nu står framför kan man se in lite grand. Precis när jag står och komponerar bilden ser jag en man inne i butiken som tittar på mig. Hoppas han inte kommer utrusande och börjar bråka tänker jag medan jag tar bilden.

Ingenting händer och jag kan lugnt vandra vidare.

 Jag vet inte om det här sättet att skylta är en ny trend eller om det är uttryck för en annan (affärs)kultur.  Massexponeringar används annars ofta inne i butiker för att locka till köp. 

Häromdagen såg jag en annan typ av massexponering. Ett gym har sina träningsmaskiner alldeles innanför sina stora skyltfönster. Där inne tränar människor, i full belysning, bara ett par meter från folk på trottoaren. Det ser inte riktigt klokt ut, men jag antar att de som tränar där vill bli sedda. Kanske är det också uttryck för en annan (affärs)kultur.

Har precis sett en dokumentär om Marie-Louise Ekman och är full av inspiration och arbetslust. Har alltid gillat henne och hennes exman Carl-Johan de Geer. De har alltid haft modet att följa sina egna idéer och övertygelser utan att bry sig särskilt mycket om vad andra tycker.

Hoppas inspirationen och arbetslusten överlever nattens drömvärld.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2017-01-06 21:51 | Läst 1318 ggr. | Permalink
Såna där ställen finns det flera i Malmö, där folk tränar bakom skyltfönster, här döljs det ju lite med alla preparat o tillskott man måste köpa för att bli fulländad, intressant företeelse är det. Hils, LO
Svar från pic-tor 2017-01-06 22:48
Tack Lars Olov. Bilden visar en nyöppnad butik, inget gym.
Dubbelolle 2017-01-06 22:52
Blev en liten missuppfattning här hihi, hils, LO
Jag känner igen affären. Satt i bilden och väntade på grabben som var inne i Zooaffären bredvid. Då var det en frisersalong. Såg inte ut som alla där inne var överens. Viftande med händer och flera telefonsamtal inställd på hög ljudnivå. Förstod inte om vad dom pratade, lika bra det. Dörren var öppen och det sprangs ut och in under samtalet.
I den där gymlokalen har jag en gång i tiden jobbat. 1966 - 1973 men då var det en järnaffär. Då var det bara Hemlingbystugan som det pratades om och alla skulle dit. Mycket populärt. Märkligt att man står i ett skyltfönster och springer. Tycker det skulle vara bättre vid Hemlingby och samtidigt få lite frisk luft. Kan kanske vara en fördel när man efter ett pass kan gå över gatan och ta en öl. För kungsgatan måste nog vara den mest krogtäta gatan i Sverige. Du ? och jag har kanske svårt att förstå det där men bättre att träna i ett skyltfönster än att inte träna alls.
Sten
Sten Björklund 2017-01-07 20:17
Hej Torbjörn !
Såg idag att jag var helt ute å cyklade när det gäller den här affären. Var bergsäker att det var på söder men så var det inte. Glöm allt jag skrivit.
Sten
Svar från pic-tor 2017-01-08 14:16
Tack Sten. Affärer byter ägare och verksamhet ofta och det är inte alltid så lätt att ha koll på dem :). Till Hemlingby var jag senast när jag gick på gymnasiet. Tränar nog hellre där än i ett skyltfönster.
Instämmer, verkligen annorlunda. Snyggt dokumenterat.
//GöranR
Svar från pic-tor 2017-01-08 14:16
Tack Göran.
Snygg bilddokumentation. Varorna han säljer av varierande sort allt från vattenpipor till toaborstar, står ju välexponerade för presumtiva köpare i butiksfönstret.
🙂
Svar från pic-tor 2017-01-08 14:17
Tack Hans-Åke. Det tog ett tag innan jag upptäckte vattenpipan. Ja, den här affären kan man veklingen kalla för diversehandel.
Har sett att gymlokalerna har ökat i antal i Gävle och i flera av dem tränas det i skyltfönstret. Inget som jag skulle vilja göra, träna i skyltfönstret alltså.
Alla prylar i fönstret i butiken på bilden kanske lockar in någon kund, fast de som handlar där vet säkert ändå vad de för. Fast tack vare det lite originella nya sättet att lagra, gav dig en bra bild.
Svar från pic-tor 2017-01-08 14:21
Tack Margareta. Nej, fy för att träna i ett skyltfönster. Men det är väl bara de unga och vackra som får stå där. Jag med flera får nog hålla till på lagret :). Skyltfönstret här får mig att associera till basar eller något liknande. Man vräker ut alla varor man har till försäljning.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg