Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Auto-ISO och bländarförval

Sedan en tid använder jag Auto-ISO och bländarförval. Ja, bländarförval har jag använt i stort sett sedan jag började fotografera i slutet av 60-talet. Men Auto-ISO är ganska nytt för mig. De begränsningar jag har är längsta slutartid 1/125 sek, ISO-intervall 100-12 800. När vi går mot ljusare tider kommer jag förmodligen att sänka max ISO till kanske 1 600. 

Jag tycker inte det är så kinkigt med ISO-inställning som tidigare. Pixelpeepare har säkert en annan uppfattning. Det är klart att en 100-ISO bild är renare och skarpare än en 12 800. Är detta jätteviktigt för just den bilden så använder jag naturligtvis 100 ISO. Men i övrigt sitter jag nöjd med vad kameran presterar.

100 ISO

400 ISO

2 500 ISO

För mig duger alla tre bilderna. Vid en normal utskrift upp till A3 tror jag inte skillnaderna är så stora att de på något sätt är avgörande. Jag har inte testat men ska göra det vid tillfälle. 

Auto-ISO förenklar fotograferingen och man behöver bara tänka på att ställa in för ändamålet rätt bländare. Jag fortsätter så här ett tag till. Sedan får vi se om jag ändrar uppfattning.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2017-01-22 11:30 | Läst 2800 ggr. | Permalink
På min lilla Sony kör jag på samma sätt.
Med de större kamerorna väljer jag ofta ISO, men även där får Auto ISO arbeta ibland.
Svar från pic-tor 2017-01-22 11:41
Vad har du erfarenheter av Auto-ISO Bengt?
begust 2017-01-22 12:06
Hittills bara bra.
Jag har satt begränsning på 3200, då jag tycker att över det blir resultatet mindre bra.
Använder nästan alltid 'auto-ISO', men väljer helst både slutartid och bländare manuellt, det fungerar extremt bra! Behöver sällan vara rädd för att kameran väljer att gå upp till 'max-ISO' som är 6400 eller 12800, även de bilder som tas då är fullt användbara med lite bildbehandling! Kamerorna (D800E +D750) strävar hela tiden efter att hålla ner auto-ISO till så lågt som möjligt, med mina manuella slutartids och bländarval! Dina bilder här ovan är exempel på hur bra det ändå blir! Men allt beror väl också på vad man ska ha bilden till..
Hälsn!
Tack för ett väldigt tänkvärt påpekande! Jag kör nästan aldrig med auto-ISO, tror att jag fått för mig att att som "van" fotograf ska jag ställa in allt själv, dumt! Ska omgående prova ett tag med Auto-ISO. Bländarförval kör jag också med, om du med det menar att jag själv väljer bländare, dvs A-programmet. Det finns ju en gammal term bländarförval som ju alla moderna linser har, dvs att linsen alltid använder största bländare tills exponeringen sker då den bländar ner till det inställda bländarvärdet (och det kör jag så klart också med).
Gillar alla tre bilderna, tycker dessutom du har mkt hög teknisk nivå på dom alla tre./ Björn T
Nästan alltid auto-ISO hos mig. 12800 var gränsen när jag köpte min beg A7 och det har jag inte ändrat. Det funkar men vill jag ha lägre så trimmar jag med exp.kompensationen som ligger på ett tumhjul. Det är i dåligt ljus och att jag vill ha den mörka känslan bevarad. Ev väljer jag också eller som alternativ att gå över i S eller M (som ju är likvärdiga för man. objektiv) och ökar tiden för att få ner ISO. En balansgång såklart.
Vill jag köra låg-ISO i dåligt ljus så blir det stativ. Då, men inte annars, lämnar jag auto-ISO.
Med objektiv som kameran kan styra bländaren på är det ofta A eller M - och auto-ISO
Jag kör nästan alltid på Auto-Iso, och nästan alltid på Programautomatik, man ändrar ju kombinationen av tid o bländare med tumvredet, så det funkar perfekt. Hils, LO



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg