Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Filmtajm

Jag har nämnt det tidigare, och jag nämner det nu igen – att fotografera med film är både roligt och givande. Visst, det tar lite tid, jämfört med att fotografera digitalt. Den extra tiden är enbart avstressande. Medan filmen torkar kan jag gå och handla, ta en promenad, eller läsa några kapitel i en bok. Hela tiden finns den förväntansfulla nyfikenheten där. Hur blev bilderna? 

Jag har några analoga kameror att välja mellan. Ett par har AF, alla andra är manuella. En liten Konica  Auto S3 har mätsökare, övriga är SLR- respektive TLR-kameror. Mellanformatskamerorna ger absolut den bästa bildkvalitén, men är kanske inte alltid så smidiga att använda. Min favorit där är Minolta Autocord och Hasselblad. Den senare har bättre sökare, men saknar ljusmätare – vilket Minoltan har. Inte superviktigt, men det gör fotograferingen lite enklare. Funderar starkt på att byta mattskiva på Minoltan. Det finns en kille i USA som tillverkar mattskivor till de flesta modeller. De är mycket ljusare och klarare än originalen vilket underlättar fokuseringen. 

Jag har två Minolta Dynax 7. Minoltas sista analoga kamera. En fantastiskt fin kamera med mycket bra AF och ljusmätning. Kanske lite högljudd motor bara.

Ett antal gamla Pentax Spotmatic, inklusive Spotmatic F, använder jag också. Enkla och okomplicerade kameror. Några är, liksom fotografen, lite skraltiga men de kämpar på. Fungerar bäst, liksom fotografen, i bra ljus och med ljusstark optik.

Ja, det här var några färska exempel på analoga bilder. Bilder tagna med olika typer av film och kameror.

Alla bilder är skannade.  

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2017-09-03 12:34 | Läst 1903 ggr. | Permalink
Kul med entusiaster som förstår att en hobby är till för att göra saker - inte för att slippa göra saker.
Mellanformat är som du säger överlägset. Klumpigheten kan man undvika genom att använda en mer avancerad bälgkamera - en Zeiss Super Ikonta eller liknande.
Svar från pic-tor 2017-09-06 18:12
Inte är det väl så förfärligt jobbigt att fotografera med film egentligen. Lite mer hantverk är det förstås, speciellt för de som tar fram bilderna i mörkrum. Jag är lite lat så jag skannar mina negativ och jag tycker det blir OK. Zeiss Super Ikonta känner jag till men har aldrig använt.
Staffan Utas 2017-10-13 16:52
Förlåt att jag tränger mig in här. Jag har intensivt försökt hitta hur jag kan nå dig. Det gäller den fina Fotoserien från folkfest i Uppsala 1972. En bok är på gång. Jag vill fråga lite. Enklast ta kontakt på min mejl.
Jag jobbade i mörkrum som doktorand och är bara glad att jag slipper, men visst kan jag förstå att det finns en viss tjusning med det. Grabben vid det sprutande vattnet är ju suverän. Vilken fullträff!
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2017-09-06 18:17
Mörkrummet har jag övergivit sedan länge. Jag skannar mina negativ och tycker det blir tillräckligt bra. Det är dessutom bekvämt och kan utföras i dagsljus. Naturligtvis måste man ha en bra skanner, eller bra kamera och dito objektiv om du fotar av negativen. jag gillar den analoga processen och det fysiska negativet. Vad roligt att du gillar pojken vid fontänen.
Säkert roligt, ändå saknar jag en tydlig drivkraft, kameror har jag. Säger som Lena , bilden på killen vid vattnet är suverän!/ Björn T
Svar från pic-tor 2017-09-06 18:19
Tack Björn. Jag tycker du ska ge dina gamla, analoga kameror en chans. Att framkalla svartvit film är inte särskilt svårt och det behövs inget mörkrum. Kul att du gillar den lite blyge killen vid fontänen.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg