Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/"Jag har varken data eller mobil", sade kvinnan vid mitt bord

Det var övning med kören i Norrsundet för första gången efter sommaruppehållet. Lite trögt gick det allt, men efter fikat så lossnade det. Vid mitt fikabord var det, förutom jag, bara kvinnor. Jag hörde att de pratade om något papper som hade upprört folk, och jag tänkte genast på det brev som en person fått i postlådan och lagt ut på Facebook. Det är ett otrevligt brev från en sannolikt mycket förvirrad person. 

Nu tyckte jag inte damernas diskussion stämde överens med innehållet i det där brevet så därför undrade jag om de inte hade sett och läst det. "Vilket brev", undrade de? "Det som finns utlagt på Facebook", svarade jag. "Nej, jag är inte med i Facebook, guskelov", sade den ena kvinnan. "Jag har varken data eller mobil", sade kvinnan som satt intill mig. Jag tog upp min mobil och visade brevet för de två kvinnorna. De läste mycket intresserat, men var inte ett dugg imponerade över teknikens landvinningar. Dessutom handlade deras diskussion om något helt annat. Så där var mobilen inte till någon större nytta.

Nej, Facebook är något förfärligt var de rörande överens om. Trots att i alla fall den ena kvinnan varken hade "data eller mobil." Den andra kvinnans man hörde vårt samtal och sade till mig att inte han heller hade "data eller mobil."

Den nya tekniken slår inte rot hos alla, i alla fall inte här i Norrsundet. Trots att man här, och i närliggande orter, grävt ned fiber. Det händer att jag ibland undrar hur man i dag överhuvudtaget kan klara sig utan en dator och mobiltelefon. Men de här personerna är bevis för att det verkar gå riktigt bra. 

Var får dessa människor all nödvändig information ifrån? Från andra som har egen dator och/eller mobil kanske? Risken är ju att de i ett samhälle helt anpassat till och beroende av datorer och mobiler hamnar väldigt långt ifrån nödvändig samhällsinformation. Både i rum och tid. Sedan kan det ju vara kul att se vad som är på gång t ex i Gävle, Sandviken och Hofors. Snart kommer vi troligen också att kunna rösta hemifrån via våra datorer och mobiler. De fysiska röstsedlarna är nog snart ett minne blott.

Ja, den där fikastunden satte igång många tanker. Men jag hann inte fundera så värst länge. Leffe, kapellmästarn och körledarn, reste sig från bordet, och det är alltid tecknet på att det är dags att återvända till körövningarna.

Det här inlägget illustreras med bilder tagna på min promenad till Planketutställningen för ett par veckor sedan. Mycket händer precis framför dina ögon och det är bra att hålla dem öppna.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2017-09-08 23:48 | Läst 2214 ggr. | Permalink
Har inte heller facebook, har svårt att se vad det skulle fylla för behov hos mig.. folk verkar ju bli slavar under detta facebook, men jag kanske har fel.. När sånt här blir för utbrett så känns det nästan lite 'sektartat' och min nyfiken på en sån företeelse försvinner.. Min mobil är en liten smartphone, men jag har bara ett telefonabonnemang, inget surfabonnemang.. Brukar kosta mig under 100:- per månad, beroende på hur lite jag ringt.. Har däremot ibland med mig en 7-tums 'platta' om jag vet att jag tänkt mig nå nätet 'ute på stan', med ett tillhörande mobilt 99:- månadsabonnemang.. Den ryms i de flesta jackfickor.. Hemma däremot har jag en kraftfull 17 tums dator som används mest hela tiden när jag är hemma! Men lämnar jag hemmet så är jag nästan aldrig uppkopplad, och det är hur skönt som helst! Känner mig aldrig som en 'slav' under internet, fast jag använder det flitigt när jag är hemma! Läste förr ofta dagstidningarna via nätet, men sedan en tid tillbaks blir det allt mindre med det eftersom tidningarnas sajter är mer och mer kopplade till betalning, men också för att det blivit allt mer streamade reportage istället för skriven text.. Tycker det är urtrist med dessa videosnuttar som hela tiden drar igång när man klickar på något! Rörliga bilder ser jag helst på vanliga TV eller på datorn, när jag 'sökt' efter något.. Så jag kan absolut sympatisera med dessa människor som inte har facebook..
Hälsn!
Svar från pic-tor 2017-09-09 11:16
Personligen tycker jag Facebook är bra. Jag är med i grupper som intresserar mig. Där umgås jag med människor som delar mitt intresse. Många gånger har umgänget på Facebook också lett till möten i verkliga livet. Jag ser ingen skillnad mot att vara med här på FS och Facebook. Du väljer själv vad du vill göra, liksom du väljer själv vilka motiv du tar med din kamera. I dag finns så många källor till information och visst kan det leda till "informationsstress". Endast du själv kan bestämma på vilken nivå du väljer att lägga dig. Risken finns alltid att de styrande i verkligheten bestämmer nivån utifrån hur de utformar samhällets tjänster.
Dom här personerna som du har träffat kanske inte alls tycker att det som du menar är nödvändig information, är någon nödvändig information.
Jag tillbringar tre sommarmånader i min sommarvilla på Åland. Där lever medlet av 1900-talet kvar (efter medvetna beslut). Det finns ingen dator, ingen mobil, och inte ens någon TV. Kopplingen mot yttervärlden sker via fast telefon och radio.
Jag kan försäkra att all information som verkligen är viktig kommer att nå mig. Resten är medialt brus som jag kan vara utan. Oerhört vilsamt - jag kan rekommendera mitten av 1900-talet!
Svar från pic-tor 2017-09-09 11:07
Vi väljer naturligtvis själva på vilken nivå vi vill lägga oss vad gäller tillgång till information. Radio är i många fall en överlägsen källa till information. Men dagens TV-teknik ligger inte så värst långt efter. Fast telefon och radio klarar men sig långt med, men jag vill inte vara utan vare sig TV, mobil eller dator.
syntax 2017-09-09 11:31
Du kanske inte vill det för att du redan har utvecklat ett osunt beroende... ?
För många är nog vilopauser från klart beroendeskapande omständigheter väldigt bra. Man se ju att dagens ungdom får lätt ångest när det är tyst ute i naturen - och tvingas plugga igen öronen med brusnappar. Man ser även hur folk inte ens på restaurang inte kan låta bli sin lekplatta.
Svar från pic-tor 2017-09-09 11:51
Den kommentaren håller verkligen mycket låg klass. Att dra alla över en kam visar hur dåligt insatt du är i hur moderna människor lever. Har aldrig några lurar i mina öron. Är ofta ute i naturen. Äger ingen "lekplatta", ännu kanske jag ska tillägga. Pekplattor är mycket användbara för fotografer. Är jag på restaurang konverserar jag mitt sällskap och njuter av den goda maten. Nej, ingen av din beskrivning stämmer in på mig och jag aktar mig väldigt noga med att klistra på etiketter på andra människor. Som sagt lågvattenmärke.
syntax 2017-09-09 15:40
Det är din innantilläsning Torbjörn som är av mycket låg klass. Jag talar om dagens ungdom - kan väl inte vara du? Sedan talar jag om "folk" i allmänhet - det är inte heller riktat mot dig personligen. Lite får man väl lära sig att skilja det ena från det andra.
Att du nu är så lättstörd tyder dock på att du känner dig träffad.
Hej Torbjörn, håller helt med dig, både bloggtext och kommentarer :-) / Björn T
syntax 2017-09-09 15:41
Kunde man tänka sig (mina fienders fiender - är mina vänner).... :-D
Svar från pic-tor 2017-09-10 16:51
Tack Björn.
Tydligen många som inte är uppkopplade hela tiden, fast de blir färre och färre.
Hade några äldre damer här då vi hade kontoret igång. Damerna var runt 80 och beklagade sig över deras bror som inte hade mobil och så sa de han har inte en dator. Det här var några år sedan så dessa damer var nog lite före de jämnåriga då.
Kanske är så att det är vår tids analfabeter, de som inte har möjlighet att hänga med på nätet. (lite hårt draget då)
Det "förfärliga" Facebook med sitt Messenger gör att det är lätt att hålla kontakt med vänner och tänk så många borttappade vänner jag hittat där. Helt underbart.
Fina promenadbilder, ser där en till av tidens fenomen. Alla dessa skyltar som nu är på engelska. man ka tro att det är vårt modersmål. Nu är det inte Rea längre utan SALE.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg