Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Jag fann en text samt några hybrider

När jag letade efter bilder på hårddisken fann jag häromdagen ett dokument jag skrev 2012. Jag minns inte vad som föranledde mig att skriva detta. Förmodligen hade jag läst, hört eller sett något som upprörde mig. Det omedelbara intrycket, känslan, skrev jag ned  i dessa rader. Sedan rann det tydligen av mig och texten blev aldrig färdigskriven.

"Konsten ska i grunden vara fri och inte på befallning gå några andras ärenden. Av detta följer också att det står varje konstutövare fritt att uttrycka sina politiska åsikter genom konsten. I stora delar av världen är detta tyvärr inte möjligt i dag och konstnärer förföljs och deras verk förstörs. Jag tror nog att det finns mycket engagerade ungdomar runt om i detta land, men deras budskap drunknar lätt i det enorma mediebrus som finns i dag. Trivialiteterna som staplas på varandra i TV är i botten naturligtvis ett politiskt ställningstagande. Programtiden hade annars kunnat utnyttjas till undersökande journalistik, intressanta dokumentärer mm. Just nu pågår en enorm maktförskjutning från det gemensamt ägda och demokratiskt styrda till kapital- och finanssfären, många gånger med säten långt från verksamheter de tagit över efter tvivelaktiga upphandlingar. Kapitalet har i dag en nästan oinskränkt makt och deras ombud styr och ställer i både riksdag och på regeringskansliet. Det uppväxande släktet är hårt tyngda under enorma skulder till banker och andra låneinstitut, och de kommer förmodligen aldrig under sin livstid att bli skuldfria. Det är ungefär samma situation som förut i brukssamhällena, där människorna hela livet stod i skuld till brukspatronen genom dennes ägande av den enda butiken på orten. Fortsätter den här mycket medvetna politiken kommer vi att få en mycket svag gemensam sektor och"

Lite rörigt kanske, men texten är helt oredigerad. Det omedelbara intrycket är sällan redigerat.


Här nedan finns både hybrider, d v s bild(-er) från skannade negativ, och bild(-er) med digitalt ursprung. Men vilka är vilka?

Kanske inte så svårt för den vane betraktaren, men lite knepigt är det nog, och låt dig inte luras av formatet.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2017-10-22 12:59 | Läst 2360 ggr. | Permalink
Konsten skall vara fri - låter bra, men vem pröjsar? Om vi får en helt fri konst, det vill säga färdigt helfinansierad utanför konstnären - då får vi en egotrippad nonsenskonst som ingen efterfrågar.
Jag vet att det inte finns några givna svar, men jag kunde inte låta bli!
Gillar verkligen bilderna, och texten är både högaktuell och sann, tack för att du publicerade den.
Svar från pic-tor 2017-10-22 20:09
Tack Stefan. Vad roligt att du gillar bilderna.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg