Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Från gatan

Apropå inlägget från Björn Thundal så har Gatufotopoolen länge varit speciell. Om man uttrycker det milt. Kritik mot hur den modereras, eller i övrigt sköts, bör undvikas om du inte tycker om att hudflängas av Fotosidans redaktion. Den helige Graal liksom.

Nog om detta. Jag bläddrar lite i mina LR-kataloger och hamnar i Zagreb. 2013 deltog några medlemmar från Uppsala Fotografiska Sällskap i en utställning där och det var en mycket trevlig upplevelse. Både själva utställningen men också alla kringaktiviteter. Genom Fotoklub Zagrebs försorg disponerade vi t ex en minibuss med chaufför i två dagar.

När vi var där drog ett mäktigt snöoväder fram över staden och de smala trottoarerna blev nästan oframkomliga. Affärsinnehavarna var ute med sina skyfflar och försökte så gott de kunde skotta rent framför porten.

Bilder behöver inte ettikeras, kategoriseras, inordnas under någon rubrik. Man kan se på dem som de är. Bilderna står för sig själva. Betraktaren behöver inte begränsas i sitt betraktande, eller ledas åt ett visst håll. Gillar man inte en speciell genre så är det lätt hänt att man missar några pärlor p g a att de inordnats under just den genren. 

Vi gör likadant med människor. De klumpas ihop under någon påhittad rubrik där alla i gruppen är lika. Var och en står naturligtvis för sig själv, sin egen personlighet.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2018-03-08 11:11 | Läst 2524 ggr. | Permalink
Härliga bilder, som dessutom visar att andra har sämre snöröjning än vi..
Hälsn!
Svar från pic-tor 2018-03-08 12:45
Tack Jan. Jag tror inte jag upplevt något liknande. Från barmark till massvis med snö, trafikkaos, i praktiken en isolerad stad. Över en natt. Snöröjning med otidsenliga maskiner och redskap. Men de vänliga människorna gjorde så gott de kunde utan knot.
Torbjörn, jag har inte sett nån kritik från dig angående GF-poolen, där jag är delvärd (kanske har jag missat nåt?). Har du verkligen blivit "hudflängd" av nån på redaktionen? Skulle gärna vilja veta. Mejla mig gärna om det hela. Om du har några åsikter om nåt som är galet på Gatufotopoolen så varför inte kontakt mig eller Anders F (den andra delen i värdskapet).
Mvh
Fredrik
Svar från pic-tor 2018-03-08 16:27
Hej Fredrik. Det jag refererar till hände för flera år sedan då en halvkänd gatufotograf var moderator för poolen. Under lång tid pågick ett pladder utan dess like mellan personer som knappt hållit i en kamera. Som betalande medlem var det både pinsamt och upprörande att se hur dåligt poolen var modererad. Nu var det inte bara jag som kritiserade detta men redaktören för FS valde att sätta mig på plats. Jag blev kallad både det ena och det andra. Att jag ville införa censur, att jag var odemokratisk mm? Märkligt beteende med tanke på att det är vi medlemmar som betalar dennes, och alla andra anställdas, lön. Ingen ursäkt har jag fått efter att offentligt blivit mycket illa behandlad. Moderatorn och jag har däremot haft kontakt med varandra och pratat ut. Efter att detta inträffade lämnade jag poolen och har sedan dess endast vid några enstaka tillfällen gästspelat där. Tappade helt enkelt lusten. Trist att se att det fortfarande inte tycks fungera så bra där.
Frekeman 2018-03-08 19:24
Tack för infon, Torbjörn. Inget som jag kände till. Apropå uttrycket "moderator" så har jag som är delvärd aldrig upplevt att uppdraget är att moderera gruppen nåt särskilt. Personligen gillar jag att folk faktiskt för ogilla en bild utan att kunna konstruktivt kommentera. Jag vill att så många ska våga tycka. Vill göra poolen tillgänglig för så många som möjligt och att man inte ska behöva ha nån gedigen bakgrund för att yttra sig. Å andra sidan måste man ju också då få tåla vissa mothugg. En viktig sak för mig som värd är väl att se till att personangrepp, som ofta tas till, minimeras. Brukar försöka hinna med att läsa igenom kommentarer för det ändamålet. Så, jag tycker nog att gf-poolen faktiskt kan fungera bra om man som medlem försöker och inte är snarstucken. Ser fram emot dina gästspel! :-)
Mvh
Fredrik
PS. Gillar dina Zagreb-bilder, framför allt den sista och den andra, med svängande gatan.
Svar från pic-tor 2018-03-08 19:34
Tack Fredrik för ditt svar. Jag ska kolla om jag har något matnyttigt till poolen.
Frekeman 2018-03-08 19:43
Det ser jag ju att du har med dessa Zagreb-bilder!
Jag har inte laddat upp bilder i gatufotopoolen på länge så jag har inte råkat ut för någon mangling. Jag får väl passa mig och kolla vad som gäller nästa gång =)
Svar från pic-tor 2018-03-08 17:53
Jag har inte råkat ut för någon mangling vad gäller mina bilder utan det handlade då om min kritik gällande dålig moderering och FS:s reaktion.
Hej Torbjörn, härliga färgsprakande gatubilder med action och innehåll! Skulle uppskatta sån hjälp med snöskottningen här hemma som sista bilden visar :-)
Beträffande redaktionen har jag nog gjort bort mig för länge sen. Jag mailade redaktionen för några år sen för att höra om jag fick skicka min bok för att höra om den möjligtvis hade ngt intresse för FS . Det tog några mail innan jag fick svar alls. Så småningom var det ok att skicka den, sen var det dödstyst trots påstötning. Ett artigt avböjande svar hade tagit ca 30 sekunder.
Fin blogg!/ Björn T
Svar från pic-tor 2018-03-08 17:51
Tack Björn! Ja, den kvinnan var verkligen vacker, men det hindrade inre henne från att hugga i med snöskyffeln. Trist med sådant bemötande du råkade ut för. Jag tycker FS ska vara mån om alla sina medlemmar, inte bara några få utvalda.
Sista bilden är verkligen lyckad, den säger mycket!
Svar från pic-tor 2018-03-08 19:32
Tack Ragnar. Det var flera eleganta, välklädda damer som deltog i snösvängen. Jag frågade en, som var fantastiskt fin, om jag fick ta en bild på henne. Mycket vänligt svarade hon att hon inte fick fotograferas under arbetstid. Hade hon däremot varit ledig denna dag så hade hon mer än gärna ställt upp. Fint svar tyckte jag.
Du har ju i det här blogginlägget visat många bilder som platsar utmärkt i GF-gruppen. Jag och Fredrik är aldrig ute efter att hudflänga någon, och det tror jag inte så många andra i gruppen heller är. Vad gäller tidigare pladder så har jag ingen koll, eftersom jag inte var med i gruppen då. Någon egentlig moderering sker inte i gruppen (om det inte går helt överstyr), men för egen del har jag ju modererat i forumen och då fått kritik för att jag modererat för hårt eller helt fel.

Hur man än vänder sig har man ändan bak, och det är svårt att göra alla glada. Jag tycker dock att dina bilder passar bra i GF, liksom Björns och andras bilder - däremot måste det alltid vara ok att kommentera bilder utifrån sina egna preferenser tycker jag. Jag skulle t.ex. ha rätat upp din sista bild i inlägget så den inte lutade, OM det hade varit jag som tagit bilden - därmed inte sagt att jag inte gillar bilden (för det gör jag).

Det blir väldigt svårt om vi som kommenterar bilder hela tiden ska göra jättelånga förklaringar om varför vi skulle gjort något annorlunda, och jag tycker ju att en stor poäng med GF-gruppen är att lära oss att bli bättre - inte bara inbördes beundran (vilket som bekant kan ställa till det)
Svar från pic-tor 2018-03-08 23:03
Sista bilden är upprättad så som jag vill ha den. Kvinnan, det viktigaste objektet, och väggen t v är i hyfsad harmoni.
Jag har aldrig riktat någon kritik mot hur bilder kommenteras i poolen. Min kritik gällde veckolånga pladder på en nivå man inte förväntar sig i en grupp för gatufoto. Ingen annan grupp heller för den delen. Självklart ska då en moderator gå in och styra upp diskussionen. Vad ska man annars ha en moderator till? Det ska naturligtvis vara stor spridning i gatufotopoolen. Både vad gäller bilder och diskussioner. Men för att vara intressant för de allra flesta får den lägsta nivån inte bli för låg, i alla fall inte under en längre tid.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg