Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Flugfiske i stan och ett tidigt avsked

I Gävle kan man flugfiska efter öring i Gavleån som flyter genom staden. Det går också bra att fiska gös. Fast på olika ställen längs efter ån. Gös i de lugna partierna nedströms och lax uppströms i Stadsparken och Boulognerskogen. Jag brukar stanna till för att se om de får några fiskar och det händer lite då och då. Gös fångas oftare, men en gång såg jag när en flugfiskare fick en fin öring. Fisket är gratis men det ska anmälas och naturligtvis är fisket omgärdat av flera regler.

Det är mycket grönt i fiskebilden och jag tycker grönt kan vara en svår färg att få riktigt bra. Det gröna kan lätt bli överdrivet grönt. Färgen vill flyta ut och de olika gröna nyanserna blir svåra att skilja åt. Men grönt kan också lätt bli flackt och kontrastlöst. Fotograferar man i RAW går det mesta att rätta till efteråt, men ibland tycker jag att det är lite kinkigt att få till bilden om den innehåller många olika gröna nyanser.

Nu är jag inte den som lägger ned väldigt mycket tid på redigeringen. Spakarna för lyster och mättnad drar jag väldigt försiktigt i. Jag försöker få till en så bra exponering som möjligt från början och jag testar olika mätmetoder ganska ofta. Fördelen med elektronisk sökare är att du ser direkt i sökaren hur bilden blir. 

Nu har vi inte alla samma färgseende och det som känns bra för mig gör det kanske inte för någon annan. Knallblå himlar går ofta hem i bloggar och på Facebook. Oftast tonar jag ned det blå, men det får bli en annan diskussion. 

I dag var det funderingar kring grönt det gällde.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2018-09-03 21:48 | Läst 1863 ggr. | Permalink
Jag kan lägga en del tid på efterarbete - för att det är kul. Färger pillar jag med ibland men guldvågen är aldrig framme.

Vilket fantastiskt träd! De i bakgrunden ackompanjerar nog bra för de märks inte mycket men jag anar att de ger stöd. Skön komposition därtill.
Svar från pic-tor 2018-09-04 10:25
Tack Gunnar för din kommentar.
Ser idylliskt ut där hos fiskaren, men så är Gävle en trevlig stad också.
Svar från pic-tor 2018-09-05 13:28
Tack Margareta. Ja, Gävle är en trevlig stad med närhet till hav och kust. Gavleån och Boulognerskogen bidrar också till trevnaden. Fast Stortorget är inte så trivsamt tycker jag. Fungerar inte särskilt bra som träffpunkt för människor.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg