Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Slaktar Carlsson

Arbetar oförtrutet vidare med glasplåtar funna på Arbetarmuseet i Norrsundet. Jag och min kompanjon Jan tror att det är Simon Nyberg (1881-1965) som är upphovsmannen bakom alla dessa glasplåtar. Han verkade som fotograf i Hamrångebygden och i Ockelbo.

På bilden ser vi slaktar Carlsson i bakgrunden och medhjälparen Gunnar "Bill" Vigren i förgrunden.

Korvproduktionen är som synes i full gång. Slaktarna "finklädda" i slips och fluga dagen till ära. Det ser väl inte överdrivet hygieniskt ut i slakteriet och den svartvita bilden är i högsta grad förlåtande. Korven var säkert god och vi får anta att ingen kom till skada som åt av den.

Glasplåten är avfotograferad med hjälp av ljusbord och reprostativ.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2018-12-29 13:09 | Läst 1923 ggr. | Permalink
Spännande! Ser ut att vara nån 'banddriven' köttkvarn där.. Superkvalitet på bilden!
Hälsn!
Svar från pic-tor 2018-12-30 21:27
Tack Jan. Öppna drivremmar var vanliga på den här tiden i verkstäder och liknande. Tydligen också i slakterier. Ja, en hel del glasplåtar håller mycket hög kvalitet.
Otroligt fin kvalitet på den plåten och bilden berättar mkt om hur det var då. Idag skulle alldeles säkert både kommunens miljönämnd och skyddsombudet ha synpunkter. Undrar hur ofta och med vad arbetsbänken i trä rengjordes? Men korven var säkert smakrik.......Fint arbete ni gör! Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2018-12-30 21:29
Tack Björn. Som jag skrev till Jan så är en hel del glasplåtar av hög kvalitet. Formatet bidrar till stor del. Folk var nog inte så kräsmagade på den här tiden. Man åt och drack av det mesta som serverades. Tack för uppmuntrande ord.
Intressant och värdefullt! På den tiden hade få personer problem med allergier, alla härdades ...
- hawk
Svar från pic-tor 2018-12-30 21:32
Tack Håkan. Det finns många guldkorn i den här samlingen från Arbetarmuseet. Här gällde det att "smida medan järnet var varmt". Några kylanläggningar fanns nog inte här.
Fin bild...och vilket spännande jobb du har fått! 😊
Gott nytt år!
Svar från pic-tor 2019-01-03 10:54
Tack Lena. Vi arbetar helt ideellt på eget initiativ. Både kul och spännande. Tyvärr ligger många glasplåtar och negativ på hembygdsgårdar, museer mm överallt i landet utan att någon arbetar med dem. En enorm bildskatt ligger och väntar på att bearbetas. Det pågår projekt på många ställen i landet att digitalisera bilder men tyvärr saknar många museer medel att göra det.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg