Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Kvinna på pinnstol

Hon ler inte mot fotografen. Kanske försökte han få henne att göra det – men förgäves. Livet var förmodligen inget att le åt för henne. Bara hårt arbete. I en liten vrå, precis innanför dörren, har hon satt sig. Placerad mellan två fönster där gardinerna förtjänstfullt silar det hårda sommarljuset. Ansiktet och händerna skulpteras fint. Fotografen är erfaren och vet hur man ljussätter. Blicken stadig, men frånvarande...

Jag fortsätter med att avfotografera glasplåtar från Arbetarmuseet i Norrsundet. En utställning planeras i maj. Det tar tid att redigera de gamla bilderna. Damm, repor och smuts plockas bort i Photoshop. Därefter mjuk redigering i PS och LR där jag försöker få fram en rik gråskala.

Varför tar vi inte sådana här bilder längre? Kanske vägen fram till exponering blivit för kort? 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-01-28 10:40 | Läst 2145 ggr. | Permalink
Åter en strålande fin gammal bild. Säkert var det lite högtidligt att fotograferas. Jag undrar om kvinnan fyller år och därför också fotograferas, jag tänker på blomsterbordet? Mycket ängsblommor visserligen men jag gissar det var det vanligaste, köpeblommor var nog för riktigt stora tillfällen - bröllop, begravningar och så. Trasmattor på golvet (det har vi fortfarande här i Korsheden). Vackra, ljusa, luftiga sommargardiner, samma på glasdelen av dörren som i fönstret. En bild som utstrålar lugn och värdighet. Många hälsningar!/ Björn T
Svar från pic-tor 2019-01-31 12:40
Tack så mycket Björn. Gamla bilder väcker många tankar och funderingar. Den här berörde mig väldigt starkt och jag skulle vilja veta mer om kvinnan på pinnstolen.
Jättefin bild med superkvalitet! Såna här glasplåtsbilder visar väl att storleken har betydelse.. åtminstone när det gäller negativen! Ser att det finns elektricitet indraget också.. man undrar vilket år det kan vara..
Hälsn!
Svar från pic-tor 2019-01-31 12:43
Formatet har naturligtvis betydelse för bildens kvalitet. Fast jag vet inget om hur pass bra filmemulsionen var på glasplåtstiden. Bilden kan vara från 30-talet.
Gillar den sista meningen: Kanske vägen fram till exponering blivit för kort?
Tänkvärt!
- hawk
Svar från pic-tor 2019-01-31 12:46
Tack Håkan. Vissa bilder måste man vänta in för att få det rätta yttrycket. Här tycker jag fotografen har fångat kvinnans uttryck i exakt rätt ögonblick. Kanske tog det lite tid.
Fin och intressant bild.
För datering är det ju inte mycket att gå på... Trasmattorna antyder en allmogebakgrund, och gardinerna verkar början av förra seklet.
Vigselringarna sitter på fel hand - är bilden felvänd?
Svar från pic-tor 2019-01-28 21:53
Du har rätt Peter. Bilden är med stor sannolikhet felvänd.
syntax 2019-01-28 23:04
Jag plockade ut bilden som skärmdump och vände på den - och minsann, ansiktet fick lite annorlunda karaktär.
Det är fantastiskt fina bilder som dyker upp från vår samlade glömska. Man undrar hur mycket av den digitala eller föralldel instamaticfotografien som finns kvar om hundra år.
En annan felvänd bild-markör är att kolla knäppningen på skjortor, blusar och rockar. herr eller damknäppning? Ibland har man tur och hittar ett instrument som trakteras.
Svar från pic-tor 2019-01-31 12:54
Tack Gunnar. Det finns många glasplåtar på våra museer som av kostnadsskäl ligger obearbetade. Jag och min kompis Jan hjälper Arbetarmuseet med avfotografering och redigering av deras stora samling. Bilderna talar, inte negativen.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg