Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Gatufoto på tapeten igen

Så var då gatufoto på tapeten igen. Vad det är, vad det inte är. Knepig genre inom foto är det minsta man kan säga att det är. Inte är bilderna vi tar i dag som förr när genren definierades. Gaturummet ser helt annorlunda ut i dag än tidigare och det är svårt att jämföra epokerna med varandra.

Nu är jag inte den som älskar att dissekera bilder för att få fram vad fotografen vill berätta. Känslan i fotoögonblicket  är avgörande för mig. Några djupare tankar än så existerar inte. Är det något i gaturummet som får mig att reagera tar jag en bild, eller flera. Vanligtvis får inte promenerande människor mig att reagera. Inget händer, ingen knorr, ingen story.

Valde ett årtal i en LR-katalog och bläddrade igenom några mappar. Stockholmsbilder. Hittade ett antal som jag fotograferat i gaturummet. De har alla fått mig att reagera.

Man ser och reagerar. Tar en bild och går vidare. Märkvärdigare än så är det inte för mig. Färg ibland, svartvitt ibland. Känslan får avgöra. Dagsformen spelar också in. Ibland infinner sig inte känslan och då blir inga bilder tagna. Brukar värma upp med att ta en massa bilder, på vad som helst, innan allvaret börjar. Är jag ouppvärmd tar det längre tid innan jag tar första bilden och säkert har jag missat flera innan.

Gatufoto kräver koncentration och fantasi. Ofta kan man förutse vad som kommer att hända. Var startklar med kameran och invänta det rätta ögonblicket. Har du tur händer precis det som du fantiserat om. Lika ofta händer ingenting. Tur är bra att ha med sig. En reporter frågade en gång Ingemar Stenmark om han inte haft ovanligt mycket tur i sitt tävlande: "Ju mer jag tränar desto mer tur har jag", svarade Ingemar.

Så är det med gatufoto också. Det gäller att ligga i annars blir det inget.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-05-08 21:46 | Läst 1692 ggr. | Permalink
Det är mycket fina bilder du visar tycker jag, förstår inte alla djupsinniga dissektioner av ämnet, det handlar ju om att dokumentera samtiden. Många skriver absolut djupsinnigare än dom fotograferar. Hils, LO
Svar från pic-tor 2019-05-17 10:55
Tack så mycket LO. Den direkta känslan föredrar jag framför djuplodande tankar.
Jättefina bilder . Allihop. Och alla berättar något. Gillar din text med.
Svar från pic-tor 2019-05-17 10:56
Stort tack Annelie. Vad roligt att du gillar bilderna.
En text att tycka om, precis som bilderna! Tack för det Torbjörn! Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2019-05-17 10:57
Tack Björn.
Finurliga bilder och nu vet jag vad "gå in i väggen" innebär..
Mv/Gunte..
Svar från pic-tor 2019-05-17 10:58
Tack Gunte. Ja, det gamla paret kom inte längre.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg