Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Spelmansstämma

Det var spelmansstämma vid Hille hembygdsgård, strax utanför Gävle, för ett par veckor sedan. Spelmansstämmor hör sommaren till och jag brukar besöka några varje år. Erik Sahlström-stämman i Vendel är en stor stämma, kanske den största vi har. Gillar man nyckelharpa är den ett måste. Tyvärr missade jag den i år.

Spelmännen, och dito kvinnorna, är bärare av mycket gamla musiktraditioner som format mycket av den musik vi hör i dag. Det är kul att se att det också finns ungdomar som deltar.

Den här dagen var solig och varm och kanske var det svårt att få stämningen på instrumenten att hålla hela dagen.

Som brukligt strosade jag runt och lyssnade på buskspelet. Det är en kul företeelse på spelmansstämmor. Spontana grupper bildas och de spelar några låtar. Sedan upplöses grupperna och nya bildas. 

Vi kom lite sent så vi missade stora delar av allspelet och sedan skulle vi vidare till Hälsingland. Men en kort visit är bättre än ingen.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-07-28 15:02 | Läst 1976 ggr. | Permalink
Hej Torbjörn - mycket trevlig serie med vackra färger.
Jag känner väl till spillemandsstævner och buskspel. "Jag var med och skapade en super8 smal film om det första "spillemandsstævne" här i Roskilde cirka 1977. Vi testade den helt nya super8 Kodak-ljudfilmen och med en Braun-kamera som kunde spela in bild och ljud på samma gång - det var nytt och stort, och passade precis för en film av detta musikevenemang.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: det var en nordmand, som spillede nøgleharpe her i Roskilde.
Svar från pic-tor 2019-07-29 17:00
Tack Erik. Jag antar att filmen blev bra. I alla fall har den stort värde i dag.
Ni har ju den stora Roskildefestivalen i staden. Jag har aldrig besökt den? Har du?
Erik Madsen 2019-07-29 17:53
Hej igen.
Filmen gavs til föreningen "Lirum Larum", som stod och står för evenemanget. Föreningen finns fortfarande och är en mycket aktiv förening:

http://www.lirumlarum.dk/hvad-er-lirum-larum.html

Jag har aldrig besökt festivalen själv, men både mina två döttrar och deras nu vuxna pojkar har varit där flera gånger. Min "svigersøn" kör artisterna till och från sina föreställningar och till sina hoteller. Det är en tjänst som festivalen står för.
Med många vänliga hälsningar från Erik.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg