Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Fotografera med adapter

Jag har en hel del gamla objektiv med A-fattning. Det var den objektivfattning Minolta tog fram och som senare övertogs av Sony. Det finns också en hel del objektiv med A-fattning från tredjepartstillverkare. I dag sker mycket sällan lansering av nya A-objektiv. Fast Sony har kameror med den fattningen. Sedan jag bytte till Sony A7RIII, med E-fattning, har dessa objektiv mest stått i sitt skåp. Med lämplig adapter fungerar de emellertid utmärkt på en Sonykamera med E-fattning.

Den här dagen använde jag två Sigmaobjektiv från Art-serien, 35 mm och 50 mm. Båda med 1.4 som största bländare. Mycket fina objektiv, om än lite stora och tunga. Du får inte alla AF-funktioner med adaptern jag använde här (LA EA4) men den ger fasdetekterande fokus som oftast är både snabb och träffsäker.

Adaptern gör visserligen att kameran känns något klumpigare och tyngre men jag tycker trots det att det fungerar riktigt bra. De här objektiven är inte optimerade för min kamera så nya, dedicerade objektiv presterar säkert bättre. Men har man, som i mitt fall, en hel del gamla objektiv är en adapter i många fall att rekommendera. Objektiv med inaktuella kamerafattningar är svårsålda och lyckas man blir det i regel till underpris. Lika bra då att behålla dem.

Bilderna kommer från gamla hamnområdet i Gävle, med sina magasin, och från en gata i stan där byggnaderna har fina smidesdetaljer på fönster och dörrar. Magasinen står i dag inte tomma utan är alla fyllda av olika verksamheter. Hamnen ligger sedan länge ute vid havet och inte som förut vid utloppet av Gavleån.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-12-07 16:56 | Läst 1290 ggr. | Permalink
Vackert! Fina dämpade färger dessutom, verkar vara riktigt bra objektiv!
Hälsn!
Stilfulla och vackra bilder där objektiven från Sigmas Art-serie säkert bidrar väsentligt, dom är ju kända för sin kvalitet. Jag resonerar precis som du, jag har samma adapter och därför har jag aldrig försökt sälja dom två Minoltaobjektiven (50/1,4 och 85/1,4) som jag haft ända sen Minoltatiden. Jag har också Sony/Zeiss 135:an och jag tror inte man får mkt eftersom det är en fattning på väg bort. Jag har ju också behållit 99:an vilken ökar användningen.
Alla fyra väggpartierna tilltalar mig och allra mest den första med tegelväggen och stålluckorna. Där kommer också solljuset åt och ger liv åt väggen. Känner att skärpan i alla bilderna är precis och exakt utan att jag upplever minsta överskärpning, mycket snyggt! Hälsningar/ Björn T



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg