Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Gåvan. Ett sommarminne

Det var vid midsommartid. Vi tillbringade några dagar i stugan i Hälsingland. Amerikanarna var också där, som alltid vid den här tiden på året. Barnen for omkring på upptäcksfärd överallt. Bland stenarna bakom stugan, i växthuset, i trädkojan, i köksträdgården – ja, nästan överallt for de omkring. De kom och visade oss vad de funnit. En fjärilslarv, en död fladdermus (som drunknat i vattentunnan), skalbaggar och blommor vi inte kunde namnen på. Sedan blev det jordgubbar med vispgrädde. Kaffe därtill till de vuxna och saft till barnen.

Vi spanade efter fåglar men såg inte några, förutom några skator. Inte en enda av fågelholkarna hade några inneboende. Det var kusligt tyst. Fågelkvitter hör sommaren till, men sommaren 2019 fick vi vara utan. Mycket märkligt. Naturligtvis spekulerade vi i vad det kunde bero på. Kall vår och försommar med för lite insekter till följd? Matbrist alltså? Skogsavverkning? Mycket skog hade fällts runt omkring stugan. Vi kom inte fram till något entydigt svar men tyckte alla att det var obehagligt med denna tystnad.

Efter jordgubbarna och grädden for barnen i väg igen. En stund senare kom E. och sa att hon hade en gåva till mig. Hon sträckte fram sin lilla hand och där låg två röda, fullmogna smultron. Vi tog ett var sitt och njöt tillsammans av de läckra bären. Sedan tog hon mig i hand och sa:

- Nu ska vi plocka blåbär, jag vet ett bra ställe.

Hon drog i väg med mig till blåbärsbuskarna. De är inte så långt bort. Högst 50 meter från stugan. I en slänt, alldeles intill grusvägen, var det fullt med blåbär. Vi fyllde våra kupade händer med solvarma bär som vi sedan skrattande mumsade i oss. Med avslöjande blå fingrar och läppar återvände vi sedan till de andra. Då kände vi alla den svala sjöbrisen. Vi satte på oss tjocktröjorna. För ute måste man vara när det är midsommar.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-12-13 22:10 | Läst 1843 ggr. | Permalink
En riktigt fin sommarberättelse.
Sten
Svar från pic-tor 2019-12-15 17:55
Tack för kommentaren Sten. Fina minnen för mig.
En fin text till härliga sommarbilder. När jag blundar och har kvar dina bilder i minnet blir det till en hel film om sommar och gemenskap.
Svar från pic-tor 2019-12-16 11:46
Tack Mats för din fina kommentar.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg