Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/På bryggan

Vi är i Kävsta några mil från Sundsvall. Vår son Fredrik har sommarlov och ska följa med mormor och morfar upp till Lycksele. Själv ska vi åka tillbaka till Knivsta och arbeta några veckor till innan vi får semester. Vi brukade mötas här i Kävsta där vi hyrde var sin stuga på campingen för en natt. På så vis kunde vi köra "halva vägen var."

Fredrik och morfar kollar läget ute på bryggan. Indalsälven flyter här lugnt förbi. Det är kav lugnt, dimmigt och på avstånd kan man höra några som paddlar mot oss i en hyrd kanot. Man kan hyra kanoter här vid campingen. Senare äter vi middag i baren som finns här.

En bild fotograferad med en enkel och billig utrustning. Pentax Spotmatic, och en Super-Takumar 3.5/35. Ställ in skärpa, exponering och sedan ta bilden. Just i den ordningen, för med den här kameran kan man inte mäta ljuset med full bländaröppning. Det kom senare med Spotmatic F. 

Nu är allt förstås annorlunda. Men jag fortsätter ändå att ta bilder som man gjorde förr. Fast nu har jag också kameror med AF, som gör det lite lättare. Men det går också bra att fokusera själv med manuella kameror. Så länge det är bra ljus. I dåligt ljus är digitalkameran överlägsen. Annars trivs jag bäst med att använda film. Gillar den analoga processen, hantverket, helt enkelt. Eller halvanaloga kanske man ska kalla det för jag har inget mörkrum utan skannar negativen.

Skannar med hög upplösning och ett småbildsnegativ går utmärkt att printa i A3-format. Använder filmskanner till småbild.

Ser fram emot ljusare tider.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-12-22 12:48 | Läst 730 ggr. | Permalink
Jag tycker mycket om känslan i bilden. Tycks vara bara du som är medveten om att bilden tas. Sonen och morfar märker det inte. De är väl vana att du alltid fotograferar.
Än en gång, du är bra på det här, såväl bilder som text.
Svar från pic-tor 2019-12-26 12:21
Tack så mycket Gunnar. Vist är de vana vid att jag nästan alltid har kameran med mig. Det blir ett sätt att leva helt enkelt.
Tycker bilden är fin och naturlig..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från pic-tor 2019-12-26 12:23
Tack Gunte. Inte mycket redigering här.
Lugn , skön bild med harmoni som texten förstärker. Vacker är ett bra ord. Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2019-12-26 12:24
Tack så mycket Björn.
Skön bild! Finns inget som slår sv/v analoga negativ. Valörerna, mellanregister, kornstrukturen, teckningen i både skuggor och högdagrar, mjuk bakgrundsoskärpa osv. Sen växer ju bilder med tiden också, de gamla sv/v negativen blir till fina tidsdokument.
Svar från pic-tor 2019-12-26 12:29
Tack Johan. Svartvit film är något jag verkligen gillar. Den har sitt speciella uttryck. Roligt är det att den också verkar få ett uppsving just nu med flera nyheter som hela tiden lanseras.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg