Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Det gamla får snart ge vika

Läkerol och Gävle hör intimt ihop, liksom Brynäs hockeylag. Många år sponsrade Läkerol laget och företagets namn prydde lagets tröjor. Arenan de spelade sina hemmamatcher i hette ett tag också Läkerol Arena. Nu är den tiden för länge sedan borta. Den bekanta neonskylten har släckts. Läkerol har flytt staden och ägs numera av Cloetta.

Staden behöver bostäder och nu har turen kommit till den s k Läkeroltomten. De gamla byggnaderna ska bort och ge plats för nya bostäder. Stadsbilden förändras och jag tror inte många skulle känna igen sig om de återvänder efter en längre tid borta från staden. Nya behov uppstår ständigt och städer förändras för att anpassas därefter. Att längta tillbaka till det förflutna tjänar inget till. 

Står utanför tomten och fotograferar genom ett stängsel. Det dröjer inte länge förrän hela området är bebyggt och vägar, grönområden och lekparker är anlagda. Området gränsar till gamla hamnen och havet ligger nära. Det ska bli intressant att följa byggnationen. Försöker att dokumentera vad som sker i staden. Allt kan man inte hinna med, men ett litet bidrag hoppas jag kunna ge. 

Bilder av samtiden blir snart historia. 

På återseende

Torbjörn

PS Har precis fått reda på att den gamla Läkerolfabriken inte ska rivas utan rustas och få en funktion i det nya bostadsområdet. Spännande tycker jag.

Inlagt 2020-03-17 10:57 | Läst 2779 ggr. | Permalink
Snyggt med en sån här fin gråskala, känns klart analog!Hälsn, LO
Svar från pic-tor 2020-03-17 13:32
Det är precis vad det är också LO. Fomapan 200 den här gången.
Den här bilden väcker många minnen. När jag gick i högstadiet var det mycket poppis att vara med i kören på höstterminen för den fick gå Luciatåg på Läkerol (Alhgrens hette det nog då). Alla som var med fick då Alhgrens stora presentkartong. Jag kan dock inte sjunga och deltog inte men bodde så pass nära att jag kunde känna doften från tillverkningen när vinden låg rätt. Tack för att du visar detta och det gläder mej att fabriksbyggnaden blir kvar.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2020-03-17 19:40
Tack så mycket Lena. Jag kan tänka mig att Ahlgrens stora presentkartong drog väldigt mycket. När jag arbetade på Ultuna gjorde vi ett studiebesök på Läkerol. Vi hade många trevliga personalutflykter på den tiden. Det ska bli väldigt spännande att följa det här bygget. En halt ny stadsdel växer fram.
Hej Thorbjörn.
Det er et projekt, som det er værd at følge og dokumentere. Jeg prøver at gøre det samme her i min by.
Dejlig begyndelse med dette s/v foto - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pic-tor 2020-03-17 19:42
Tack så mycket Erik. Här i Gävle händer det mycket. Staden växer och det byggs ständigt nya bostäder. Vad händer i Roskilde?
Erik Madsen 2020-03-17 21:03
Hej igen.
Jeg har fulgt renoveringen af vores hovedtorv, bygning af nyt P-hus, de arbejdende værksteder ved Viking Skibsmuset o.s.v. Jeg fotograferer også begivenheder i byen - torvedagene og opstilling af kunstværker f.eks.
Mvh. Erik.
Svar från pic-tor 2020-03-17 21:47
Bra jobbat Erik!
Vackert återhållen svartvit bild! Kan föreställa mig att det blir ett populärt område, nära hamnen och havet. Och att behålla en av de gamla byggnaderna tycker jag är riktigt klokt, just äldre byggnader, omgjorda för nya behov, tycker jag får en alldeles särskild charm. Hälsningar/Björn
Svar från pic-tor 2020-03-17 19:46
Tack Björn. Ja, det ska bli intressant att se vilken funktion den gamla pastillfabriken kommer att få i det nya bostadsområdet. Det här området ligger mitt emot Gävle Strand (Alderholmen) på var sin sida av Gavleåns utlopp (gamla hamnen).



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg