Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Alla behöver motion

Brukar ta en promenad varje dag. Ofta med kameran som sällskap. Det är viktigt med motion. Både för gamla gubbar och gamla kameror. Går igenom min samling av analoga kameror då och då och försöker se till att alla "får spela."Fast nog måste jag medge att mina mellanformatare mer sällan får komma ut och röra på sig. Det är trots allt bekvämare att fotografera med småbild, och då speciellt de med AF. Men den här soliga dagen bestämde jag mig för att ta med mig Hasselblad 503cx ut på en sväng till landsbygden. Inte så långt från stan egentligen, drygt fem minuter med bil. Går inte längre bland människor och fotograferar utan söker mig till platser där jag får vara ensam. Onödigt att dra på sig den här coronainfluensan när man tillhör en s k riskgrupp. Försiktighetsprincipen är att föredra, inte bara i dessa dagar utan kanske ett förhållningssätt i de flesta situationer.

Hamnade i Hille som man passerar om man åker gamla E4:an norrut från Gävle. Kyrkan är karaktärsbyggnaden här där den ligger på höjden med kulturlandskapet nedanför. Åkrar med plogtiltor finns här, men även oplogade åkrar. Kanske ligger de i träda eller så används moderna såmetoder där plöjning inte behövs. Å ena sidan tillför den nedplöjda halmen mullämnen till jorden, å andra sidan störs mikroorganismerna när plöjningen kastar om jordlagren. Vet inte vad som är avgörande för bondens beslut. En åker är full med gäss men jag har ingen lämplig fotoutrustning för fågel med mig i dag så det får bero.

Gillar det här kvadratiska formatet. Det ger ett balanserat, koncentrerat intryck. Småbildsformatet kan lätt uppfattas som för avlångt, speciellt vertikala bilder.

I dessa tider med mycket tid hemma i lägenheten fördriver jag tiden med att ta lite bilder på en orkidé som blommar nu. Den bär samtidigt på både knoppar, blommor och vissnade blommar. Hela ålderstrappan. Det blir både analogt och digitalt. Trivs med bägge teknikerna och tycker det är utvecklande för mitt fotograferande.

Har äntligen, efter sex veckor på verkstaden, fått hem min bil. Fyllde på med etanol i går kväll och kanske blir det en fototur efter lunch.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2020-03-20 10:02 | Läst 2093 ggr. | Permalink
Fina gråskalor. Fin skärpa. Schyssta ramar, finns där utan att tränga sig på.

Visst behöver alla motion. Folkhälsomyndigheten har kört fram den arbiträra (Tegnells ordval) åldersgränsen 70. Men inte varit tydlig med att såna som kungen och drottningen inte bara ska låsa in sig utan även ut och röra på sig.

Han har dock muttrat om detta i nån bisats, så det är OK att gå ut även för den som vill vara solidarisk med myndigheterna. Man kan ju låta bli smittrisker även utomhus.

Jag har skaffat en rullvagn till kameraprylarna, en Andersen Royal Shopper. Jätteskönt faktiskt att slippa kånka och i stället rulla, särskilt med stativ, FF DSLR och en del tillbehör.
Svar från pic-tor 2020-03-20 21:40
Tack så mycket Måns för din kommentar. Jag tar inte med mig särskilt mycket fotoprylar när jag ska ut och fotografera. Det kan väl hända någon gång när man ska åka en bit och vara borta ett tag. Annars en kamera och ett par objektiv. Det brukar räcka.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg