Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/En studie i vitt

Den står på ett litet bord intill ett fönster i mitt vardagsrum. Orkidén. Hela väggen där den står har fönster, även balkongdörren. Balkongen gör att fönstren kommer in en bit från fasaden vilket gör att solen inte skiner in så starkt. Morgonsol dessutom. Kameran på stativ står där och jag passerar förbi mest varje dag för att se om ljuset faller rätt. Ibland får jag fylla på med ljus från en golvlampa, men annars föredrar jag det naturliga fönsterljuset. Porträttljuset.

Från knopp via fullt utvecklad till ihopskrumpen och vissnad. Blommans liv är inte särskilt långt. Sedan går den i dvala en tid innan livscykeln startar om på nytt igen.

Det här blev en studie i vitt med film. Det analoga uttrycket med lite mjukare skärpa passar väldigt fint till den här typen av bilder tycker jag. Använde en medelkänslig film på 200 ISO med relativt lite korn. Det finns finkornigare och skarpare filmer men jag gillar uttrycket den här filmen ger.

I dessa tider, med mycket tillvaro i hemmet, passar det bra med sådana här små projekt. Några bilder per dag sedan blir det en stund i läsfåtöljen. Håller på med att upptäcka Olga Tokarczuks författarskap. Spännande författare med ett härligt språk.

Besökte mina barndomstrakter i går och det blev några bilder i snålblåsten. Trots valhänta, klumpiga fingrar.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2020-03-29 18:41 | Läst 2480 ggr. | Permalink
Snygg serie, gissar på nån film från forna Jugoslavien, dom är i regel litet grovkornigare än motsvarande västfilmer som Kodak o Ilford. Jag plåtade en hel del med ORWO svv film, en medelkänslig film med mycket vacker tonskala, den var jättebillig, deras fiberpapper var också fantastiskt, klorbrompapper med enorm tonskala, som sagt, fina bilder, Med vänlig hälsning, LO
Svar från pic-tor 2020-03-29 20:07
Tack så mycket LO. Det är en tjeckisk film jag använt, Fomapan 200. Den har moderna t-korn men är inte lika finkornig och skarp som Kodaks eller Ilfords t-korns filmer. Trots det tycker jag om den. Inte bara för det låga priset.
Fina bilder, passar bra i svart-vitt.
Svar från pic-tor 2020-03-30 11:34
Tack Per. Svartvitt är fint.
Hej Torbjörn, beundransvärt med riktig film till bilderna, jag har inte tålamodet.
Då jag är transplanterad är mitt immunförsvar sämre och jag har småinfektioner förjämnan, men det gör inget, är van vid det. Tålde inte dialys något vidare.
Gillar sista bilden mest, det är något särskilt med vissna blommor på bild.
Svar från pic-tor 2020-04-19 21:14
Tack så mycket Stefan. Det analoga tar lite längre tid, men det gör inget tycker jag. Det positiva är att det inte blir så väldigt många bilder att ta rätt på, vilket det annars lätt blir om man fotograferar digitalt. Bedagad skönhet kan vara väldigt tilltalande ibland.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg