Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Kusttrakter

Rör mig ofta i kusttrakterna norr om Gävle upp till södra Hälsingland. Växte upp här och känner starkt för den här bygden. Det har varit tuffa tider för den här landsändan med nedläggning av stora industrier som människor fått sin utkomst från i hundra år eller mer. Men de som bor här är driftiga och här finns massor av små företag. På platsen för den nedlagda fabriken och sågverket växer sakta men säkert upp moderna företag som datorhallar och tillverkning av miljövänliga drivmedel för bilar. Hamnen har också vaknat till liv med ständigt ökad trafik. Ja, det finns en stark tro på framtiden här i Hamrångebygden. Bolaget som drev fabrik och sågverk var länge de som styrde och ställde allt här. Mycket de gjorde var bra men den här dominansen (beroendet) är inte alltid bara positiv. Plötsligt en dag var all verksamhet nedlagd och därmed engagemanget för de som bor här. Kommunledningen i Gävle har först nu börjat inse betydelsen av nedläggningen. Nya bostäder planeras bl a. Engagemang och påtryckning från de som bor här har säkert spelat en mycket stor roll i kommunledningens uppvaknande.

När jag strosar runt med min digitalkamera har jag oftast också någon av mina analoga kameror med mig. Ibland blir det enbart digitala bilder, men det händer också det motsatta att enbart den analoga kameran får jobba. För mig är det ingen större skillnad när jag fotograferar. Det går också dagar när jag enbart fotograferar analogt. Gillar den processen liksom resultatet, uttrycket. Du har naturligtvis fler möjligheter med digitalkameran men oftast använder jag A-inställningen (bländarförval) både digitalt och analogt. 

Att själv göra allt i den analoga processen ger en mycket stor tillfredsställelse. Jag vet inte riktigt vad det beror på men den fysiska kontakten med film, framkallare mm tror jag har betydelse. Det är mina händer som gör arbetet och det krävs lång erfarenhet för att det ska bli bra. Kanske man kan kalla det för hantverksskicklighet. Tiden fram till färdig bild spelar nog också roll. Det tar tid. Har man bråttom ska man nog inte fotografera analogt. Nu skannar jag filmen och det går betydligt snabbare än att använda labb i mörkrum.

De flesta bilderna här är tagna med Nikon F80 förutom den näst sista som är fotograferad med Minolta X-700. Film har genomgående varit Ilford FP4+ och framkallare XTOL.

På återseende.

Torbjörn

Inlagt 2020-11-10 12:27 | Läst 1736 ggr. | Permalink
Härligt att se bilder från Gävlekusten men även att du visar dom i svartvitt.
Sten
Svar från pic-tor 2020-11-10 13:25
Tack så mycket Sten. Ja, här fanns inget annat alternativ än svartvitt eftersom jag fotograferat med svartvit film. Hamrångebygden har mycket att erbjuda.
Fina bilder. Gillar särskilt det lutande båthuset i första bilden (jag är väldigt svag för båthus) och den sista som visar på den här grunda steniga kusten som sträcker sig neråt Upplandskusten och Gräsös utsida.
/Gunnar S
Svar från pic-tor 2020-11-17 21:30
Tack så mycket Gunnar. Ja, visst har gamla sjöbodar en viss charm och de är en viktig pusselbit i vår ekonomiska och kulturella historia. Sten finns det gott om i de här kusttrakterna. Speciellt vid högtryck då det oftast är lågt vattenstånd.
Hej Torbjörn, vacker serie! Särskilt fastnar jag för de två första bilderna. Film ger ofta bra tonskala, åtminstone om man kan sina saker. Och det kan ju du, hälsningar/ Björn
Svar från pic-tor 2020-11-17 21:32
Tack Björn. Bilderna är fotograferade i snällt ljus så det var inte så svårt att få det rätt.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg