Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Har kameratekniken slagit i taket?

Utvecklingen av nya kameror går med en rasande fart. Spegelreflextekniken har utvecklats så långt det är möjligt och kommer förmodligen med tiden att försvinna och ersättas fullt ut av de spegelfria kamerorna. Alla betydande märken har i dag sådana kameror. Den spegelfria tekniken är en förutsättning för fortsatt utveckling. Fast ibland undrar man om inte den utvecklingen slagit i taket redan nu med Conons R5 och Sonys A1. Det här är s k hybridkameror för professionellt bruk. Både för stillbild och video. Men de är knappast till för den breda massan av amatörer. Kanske inte ens för proffsen? För att hantera 8K video krävs enorm datakraft och finns det ens skärmar som klarar den upplösningen? Kamerorna marknadsförs till största delen för möjligheten att filma i 8K – en möjlighet som ytterst få har praktisk nytta av. Kommer de att sälja? Förmodligen. Fast priset ligger i intervallet 60 000– 80 000 kr? Hur många är det inte som har bilar som går fortare än 200 km/tim?

Nej, ge oss kameror som har bra autofokus, bra bildstabilisering, bra sökare, bra batteri, bra sensor med lagom upplösning (ca 30-35 MP). D v s bra teknik för vanlig fotografering samt användbar video för datorer som vanligt folk har råd med. Några modeller (med lägre pris) helt utan video vore också att föredra. Det går bra att filma med mobilen. Kamerautvecklingen går i otakt med datorutvecklingen. Ska kameratillverkarna invänta så att datortillverkarna hinner i kapp? Kommer knappast att ske. Kriget där ute är i full gång.

De här isjaktsbilderna är fotograferade för 10 år sedan på Skofjärden i Sigtuna. Den kamera jag använde var Sony A850, en kamera med fast, halvgenomskinlig spegel. En teknik som Sony lagt på is, eller helt enkelt begravt till förmån för spegellöst.

Kamerautvecklingen har, som nämnts, gått väldigt fort den senaste tiden. Fortsätter det i samma fart, eller mognar den spegellösa tekniken snabbare? 

Den som lever får se.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2021-02-24 11:03 | Läst 1046 ggr. | Permalink
Sen har vi mobilkameror som är under stark utveckling och som har tagit över ganska mycket nu! Själv har jag Samsungs senaste S21 ultra och bilderna är ju imponerande fina i de flesta lägen. Hur ska det gå?
Svar från pic-tor 2021-02-24 17:33
Fotograferar väldigt sällan med min mobil. Föredrar min kamera veckans alla dagar. Fast utvecklingen av den ene kommer förr eller senare den andre till gagn.
Jag känner mig lite förbryllad av utvecklingen. Jag har de senaste tio åren med jämna mellanrum tittat i digitala sökare för att hålla mig informerad. Inte ens de senaste har en chans i funktionen som SÖKARE jämför med en modern SLR-sökare. Det är pixlar mot verklighetsbild. Verklighetsbilden vinner lätt.
Jag sticker därför gärna ut hakan och påstår: Ingen digital sökare av i dag har en chans som just sökare, mot exempelvis en Olympus OM 1 från 1970-talet. Det är lite nedslående.
Svar från pic-tor 2021-02-24 22:40
Sökaren är väldigt viktig. En dålig sådan förstör hela nöjet. Min kamera från 2017 har en bra sökare och jag saknar inte den sökare som finns i SLR-kameror. De kameror jag refererar till ovan har mycket högupplösta sökare och många recensenter ser ingen skillnad mellan dessa och sökare i SLR-kameror. Det vi kan trösta oss med är att avancerad teknik med tiden blir billigare och kommer att finnas i kommande kameror till lägre pris.
Bild 2 är ju maffig! Så som jag ser det så är den maffig oavsett hur den kommit till.

Ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2021-02-25 16:43
Hej Thomas! Jag minns att det gick undan med en väldig fart. De körde runt, runt på en rundbana. De flesta av bilderna blev trots den höga farten skarpa.

Hälsningar Torbjörn
Jag får nog ändå påpeka att A850 faktiskt är en helt vanlig spegelreflex och inte en SLT-kamera. De enda SLT-kameror med småbildssensor är väl A99 och A99 II. Sedan finns det en hög APS-C-varianter. Tekniken är inte särskilt meningsfull idag, eftersom den i rätt hög grad går ut på att försöka runda den begränsade autofokusprestanda man kunde få ur spegellösa kameror då, framförallt för följande fokus.

Att man inte kan göra mer med spegelreflextekniken framställs ofta som en sanning, och det finns förstås vissa saker som av tekniska skäl inte går eller är svårare att åstadkomma, men annars tycker jag att det känns kraftigt förenklat och sprunget ur ett förespråkande för spegellösa system. Snarare är det nog så att tillverkarna går dit de bedömer att de får bäst utväxling för pengarna och där har sensor- och processortekniken kommit så pass långt att man nu börjar få rätt god utväxling i spegellösa kameror samtidigt som man slipper en del av mekaniken och hanterandet av dess toleranser.

Sedan tycker jag att problemet kvarstår: en elektronisk sökare är en elektronisk sökare. Det betyder inte att den alltid per defintion måste vara dålig, men den har svagheter precis som den har fördelar.
Svar från pic-tor 2021-02-25 22:07
Hej Martin. Visst är A850 en digital SLR (DSLR). Jag mindes fel. Den har dock fullformatssensor.Jag hade också en A99. En bra kamera.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg