Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Mina breddgrader

Under pandemin har det inte blivit några längre utflykter med kameran. Det har mest handlat om kortare utflykter kring mina breddgrader i Gästrikland och Hälsingland. Gatufotografering ytterst sparsamt. Överhuvudtaget har det knappt blivit några besök alls i centrala stan. Kanske blir det en ändring så småningom. Jag fick nämligen min tredje vaccinationsspruta i dag. Mitt immunförsvar är lite klent och regionen tyckte att jag borde ta en tredje spruta. Nu när man är fulltankad mot covid-19 kan man leva lite friare och med lite längre resor under hösten hoppas jag.

Bilderna kommer alla från Bönan utanför Gävle. Ett gammalt fiskeläge som förvandlats till permanentboende för de med gott om pengar. Där finns ett mycket trevligt café som vi brukar besöka. Böckling brukar vi också köpa där, men nu ser man ofta skyltar uppsatta som säger att ingen böckling finns att köpa. Stora fiskebåtar fiskar rent med bottentrål. Fångsten går med långtradare till Göteborg där fisken mals till pellets som sedan går till laxodlarna i Norge. Det blir inte mycket över till fiskarna i regionen.

Det är naturligtvis inget hållbart fiske, men fortfarande helt lagligt.

Här har jag använt Sony A7RIII och Tamron 2.8/28-75. En fantastisk fin zoom. Mycket skarp och ger fina färger.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2021-09-11 18:38 | Läst 1158 ggr. | Permalink
Bra att du skriver om fisket. Folk verkar inte känna till hur det går till. Läste om en båt som skulle ligga ute en vecka och förväntade sig att hämta hem 10 ton. Folk gnäller och klagar på sälarna och skarven, då är dom med men vad som händer men det här rovfisket vill dom inte veta av. Minns en fiskare som blev av med all fiskeutrustning för att ha tagit några fiska för mycket i Gavleån. Det var stora rubriker i tidningen. Jag har ett video klipp med Bernt Moberg ( Sportfiskarna i Gävle ) där han berättar att det togs in 50 tusen ton strömming till Norrsundet för transport till Danmark. Då finns det inga vakter som stoppade fiskarna. Hur mycket gifter har skogsindustrin bidragit med i havet. Det är giftbankar utanför varenda fabrik.

Fina bilder från Bönan. Tyvärr blir det sällan jag åker dit. Min son var/är godeman till en kille ute vid Utvalnäs så där har jag varit rätt ofta, men idag lever inte föräldrarna längre.
Minns lite vakt när dom sålde fisk vid fisktorget. På slutet var det nog bara nejonögon. Men det är länge sedan.
Sten
Svar från pic-tor 2021-09-11 22:53
Tack för kommentaren Sten. Ja, jag har ju vänner i Norrsundet som berättar vad som pågår i havet och hamnen där. Mesabankarna känner jag till. Jag arbetade i fabriken på somrarna och en sommar arbetade jag bl a på miljöanläggningen där. Jag noterade att den fungerade väldigt dåligt och att det mesta av fibrerna spolades direkt ut i havet. Jag rapporterade till mina chefer men de skakade bara på sina axlar och sa "det var länge sedan den anläggningen fungerade". Man brydde sig alltså inte om att reparera.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg