Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Bye-bye FOTO

Jag prenumererade på tidningen FOTO från 1969 till dess den lades ned en bit in på 2000-talet. Något år gjorde jag uppehåll. Jag minns högtidsstunden när den kom i postlådan. Den lästes från pärm till pärm under flera dagar. Jag har sparat alla ex under alla dessa år men nu har det blivit dags att rensa ut. Inte bara FOTO utan flera andra fototidningar. Det är mycket sällan jag har tittat i dessa gamla tidningar, men mina grabbar har ibland kikat i dem när de kommit på besök. Jag behöver hyllutrymme för böcker och annat så nu får de gå till återvinning.

Idag bläddrar jag igenom fototidningen på en halvtimme. Längre tar det sällan. Det finns så mycket om foto på nätet så behovet av en fototidning är inte så stort längre. Att jag fortfarande prenumererar på Fotosidan Magasin beror nog mest på gammal vana. Den ger mig inte så mycket om jag ska vara ärlig.

Dagstidningar har jag bara i e-format. Har två prenumerationer. Arbetarbladet och DN. Det har jag sparat många granar och tallar på. Fast DN i pappersformat har jag haft stor nytta av när jag målat. Speciellt när den var i det gamla formatet. Då behövdes inte så många tidningar för att täcka ett golv.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-04-27 17:52 | Läst 1231 ggr. | Permalink
Känner igen det här. Var ska man göra av alla tidningar. Under 70/80 talet hade jag nog alla foto, jakt och fisketidningar som gick att uppbringa. Kartongvis uppe på vinden. Det var Jaktmarker & Fiskevatten, Svensk jakt, Jakt Journalen, Svenskt fiske, Fiskejournalen, Foto, Aktuell fotografi. Sveriges natur. Det jag undrar idag är Hur hade jag råd. Men för några år sedan blev det lite rensning. Ändå har jag alldeles för många kvar. Sparade tidningar med naturreportage av Svante Lundgren, Sixten Jonsson Hannu Hautala m.fl. Tittade igenom alla innan jag kastade och en tidning jag sparade var en Foto från 1974. Inte för att Cristina Lindberg var omslagsflicka utan för ett reportage om travkusken Stefan Tarzan Melander. Han var pressfotograf och åkte runt våra travbanor för att fota åt dagstidningar. Är nog inte så många som känner till hans bakgrund. Han var 17 år.
Sten
Jag gillade Foto. Kvalitetsinlägg, både långa essäer av fotografer som också kunde skriva, och bra tester. Christian Nilsson var (och är) hjälpsam, man kunde fråga honom och få bra svar.

Hur hade man råd? Dels därför att tidningar var billigare förr. Nu kostar en pappers-DN 45 kronor. Dels därför att man inte hade alla dessa TV-abonnemang, streamingtjänster och bredbandskostnader.

Och tidningarna kom in genom brevinkastet - jag blev tvungen att rensa hårt då posten slutade med det utan satte upp ett alldeles för litet brevfack i entrén.
Jo, tidningen FOTO var högtidlig och spännande läsning en gång, nu är det skärmar och internet som gäller. Ett minne snart borta ur tiden.
Tidningen Foto var nog den mest initierade och fullständiga tidskriften i Sverige under många år. Där fanns blandningen av fotoklubbarna, essayer om kända historiska fotografer, reportage, presentationer och den tekniska insikten som kittlar många fotografers sinnen.
Jag ägnade några kvällar med utsållning till att skära ut valda delar och stoppa in i en pärm, förlåt, två.
/Gunnar S
Känner igen mej. Jag prenumererade på Aktuell fotografi på 80-talet kanske ännu på 90-talet, kommer inte ihåg när den slutade komma. Även finska Kameralehti hade jag i många år. Något på 90-talet fanns det också en svensk tidning som hette "fotografi" om jag minns rätt, men tog väl ganska så snabbt slut? Den damp också ner i postlådan i nåt skede.
Nu är nog största delen av de här slängda för länge sen.

Tommy S.
syntax 2022-04-28 16:36
Jo´män - vilka minnen!
Tidningen Aktuell Fotografi var en uppstickare som tog upp konkurrensen med etablerade FOTO. Efter diverse bråk lades tidningen ner, och dess tekniske redaktör Lars Källberg startade tidningen Fotografi.
Jag medverkade under några år. Det blev väl ett tiotal artiklar. Det är ju, om inte annat, ett gott underlag för nostalgi.
Jag har varit rätt duktig på att rensa undan; har däremot sparat alla de tidningar där jag själv medverkade för det egna publiceringsarkivet - och ett antal med intressanta intervjuer av fotografer jag har som förebilder. Allt finns ju inte på nätet, har jag märkt rätt många gånger.
Jag har varit rätt duktig på att rensa undan; har däremot sparat alla de tidningar där jag själv medverkade för det egna publiceringsarkivet - och ett antal med intressanta intervjuer av fotografer jag har som förebilder. Allt finns ju inte på nätet, har jag märkt rätt många gånger.
Vi tycks vara en hel del som prenumererat på FOTO och andra fototidningar. De bygger med tiden rätt så rejält så till slut blir man tvungen att rensa.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg