Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Mellanspel

Här kommer några bilder fotograferade med en gammal Yashica Mat 124. Det är den gamla modellen, inte den senare 124G. Den gamla är robustare medan 124G är mer plastig. I övrigt är det likadana kameror. Jag har bägge, men föredrar den äldre modellen. Att fotografera med en tvåögd spegelreflex kamera (TLR) liknar inte på något sätt att fotografera med en modern digitalkamera. AF existerar naturligtvis inte, du får kika ned i schaktet och med hjälp av den utfällbara luppen försöka ställa in skärpan så gott det går. Bra ljus är en förutsättning. Avståndsfotografering, landskap t e x, är enklare. Det är bara att ställa skärpeinställningen på oändligt och komponera motivet utan lupp. Du ser motivet spegelvänt i sökaren. Lite trixigt är det men det är en speciell känsla att fotografera med de här gamla kamerorna. Hantverket blir påtagligare på något vis. Filmen du använder bestämmer ISO:t, sedan är det som med alla kameror, inkl digitala, bländare och exponeringstid. Yashica 124 har en inbyggd, kopplad exponeringsmätare. Den här gången använde jag den och bilderna blev rätt så bra exponerade. 

Filmen jag använde var Ilford FP4+. En utmärkt sommarfilm.

Priset på film har gått upp rejält den senaste tiden, speciellt från Fuji och Kodak, och det betyder att jag troligen får sluta att använda film. Det blir för dyrt. Tråkigt för det var ju så det började en gång i tiden och jag gillar att fotografera analogt.

Vi lever i den digitala eran. Så är det bara.

Och det är också kul.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-07-08 10:54 | Läst 502 ggr. | Permalink
Roligt att du plockar fram din gamla Yashica! Och såklart blir det bra bilder med den. Gillar fö också vita utemöbler, klassiskt fint trädgården! Många hälsningar/ Björn



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg