Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/"Jag minns den ljuva tiden..."

"Jag minns den ljuva tiden..." då posten sköttes av Posten. Man gick till ett ställe och skötte alla sina postärenden där. Nu får man åka runt till ett ställe för att skicka paket, och till ett annat för att hämta paket. Å det är långt mellan ställena. Jag förstår inte hur de som inte har bil grejar det.

Man får ju inte säga att det var bättre förr – men inte har pakethanteringen blivit bättre i alla fall. Bra för miljön är det inte heller att åka runt på det här viset. Så här fungerar det i den stadsdel jag bor i. Kanske är det bättre ordnat på andra ställen?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-11-06 14:42 | Läst 814 ggr. | Permalink
Det är klart att man får säga att det var bättre förr - i dom fall när det obestridligen var det!
Är det någon som inbillar sig att vi lever i den bästa av världar? Den rackaren har nog inte tittat på nyheterna på länge.
Om man nu kollar in nyheterna lite, så är det ju inget vidare. När var det bättre? - Jo förr.
ztenlund 2022-11-06 23:13
Nyheterna har alltid varit dåliga, förutom när det har rått en frånvaro av nyheter… Det man inte vet, mår man för övrigt inte illa av. ;)
Svar från pic-tor 2022-11-07 10:06
Låt mig göra klart, jag är ingen bakåtsträvare. Verksamheter måste anpassas efter rådande förhållanden. Tyvärr har många förändringar inom samhällsservice och offentlig sektor knappast berott på detta utan av ideologiska skäl. T ex lär vi ha över 70 privata aktörer som trafikerar vårt järnvägsnät. Hur tågtrafiken fungerar i detta land är väl bekant för de flesta. Viktiga samhällsfunktioner ska inte privatiseras, t ex tågtrafiken. Vår beredskap inför kommande kriser är mycket dålig, i vissa fall nästan obefintlig. Det såg vi exempel på under pandemin. Hänsynen till kapitalet går alltid före medborgarnas väl och ve.
Här cyklar brevbäraren eller åker moppe. Post varannan dag om den kommer fram överhuvudtaget. Ett brev från Bromma till andra sidan stan tog 3 veckor. Personalbrist satt det en lapp på.
Så nog var det bättre förr, läste om skjutning i Gävle i natt.
Svar från pic-tor 2022-11-07 10:15
Post här också varannan dag och då nästan bara reklam. Jag brukar säga "att pappersinsamlingen har kommit". Ingen skriver brev numera. Kallelser från sjukvård och folktandvård kommer oftast digitalt. Visst är det andra tider nu. Jag tänkte mest på hanteringen av paket i mitt inlägg. Ja, naturligtvis finns de kriminella gängen också i Gävle. Knarket finns överallt och konkurrensen bland leverantörerna är knivskarp. Många ledande kriminella sitter nu i fängelse och maktkampen mellan de olika gängen har eskalerat den senaste tiden.
Här i Finspång både lämnar vi och hämtar dom flesta paket i en livsmedelsaffär. Det betyder att det sällan blir några extra ärenden alls, handlar mat gör vi ändå. Leveranstiden funkar bra för det mesta även om undantag finns. Trevlig bild, kanske var den tom eldriven? Hälsningar/ Björn
Svar från pic-tor 2022-11-07 10:22
Pakethanteringen fungerade alldeles utmärkt här när ICA hade hand om den. För ett par år sedan slutade de med det p g a dålig lönsamhet och sedan dess har det fungerat dåligt. Moppen är förmodligen eldriven. Bilden är från 2014.. Tack för kommentaren Björn.
Jag kommer ftrån en annan tid och har även arbetat på Posten! Vet inte vad jag skall säga om brev och tidningsutbärningen i dag, men många mellanhänder är det! Det kanske e det som vi kallar för framtiden, eller progress, att det är många inblandadade som möjligt! Vissa kallar det för konkurens! I tex brevutbärning, skola, vård, omsorg, pensionsfonder, elbolag, telefonbolag osv, osv!
Kom väl litet från ämnet, men kanske ändå inte!

När jag jobbade på posten som va det två rundor per dag och julkortsutbärning på julaftonen! Och inget gnäll på att man klämde fingrarna i brevlådeinkasten! ;):)
Som sagt, det va en annan tid då! :)
/B
Svar från pic-tor 2022-11-07 10:32
Digitaliseringen har naturligtvis påverkat mängden brev. Folk SMS:ar eller skickar e-post i stället. Många har också e-tidningar i stället för pappers dito. Själv har jag inga dagstidningar på papper längre. Har ett par fototidningar. Så mitt postfack fylls mest av reklam, som måste ha ökat. Kassen för pappersinsamling fylls ganska fort numera. Monopol eftersträvas hela tiden inom den privata sektorn, men inom den offentliga är det en styggelse. Där ska det var konkurrens och mångfald till gagn för kapitalintressen men inte alltid för medborgarna.
En så'n där elmoppe hade våran brevbärare för ett antal år sedan, gud vad han gorma och svor när det var nån decimeter blötsnö på gatan, och vem skulle inte gjort det.
Du har en bra förmåga att hitta de fina motiven i vår stad, Torbjörn.
//Rolle
Svar från pic-tor 2022-11-07 10:42
Jag rör mig, likt en viss Mr Walker, ofta på stadens gator. I alla fall gjorde jag det förut, inte lika ofta i dag. Då upptäcker man allt fint som finns i vår stad. Hemmablindhet måste ständigt bekämpas . Bilderna blir annorlunda om man reser någon annanstans – men blir de bättre? Tekniken har verkligen gått framåt vad gäller eldrivna fordon. Batteriforskning är vi duktiga på i det här landet. Tack för kommentaren Roland.
Generellt tycker jag inte att det var bättre förr, men postgången har varit mer pålitlig än den är idag. Vi hämtar och lämnar paket på ICA eller en närliggande butik och det fungerar bra. De har betydligt bättre öppettider än posten någonsin hade och man kan göra annat samtidigt. Det ser mysigt ut på gatan där du fotat men jag känner inte alls igen mej, trots att det här ju måste vara hus som funnits ett bra tag.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2022-11-07 21:46
Hur posthanteringen fungerar varierar nog mycket i landet. Den var bättre för några år sedan där jag bor, nu är det ingen ordning alls på pakethanteringen. Bilden är tagen i Södra villastan inte långt från Södra kolonin. Här finns gamla, stora villor med fina trädgårdar. En liten idyll. Tack för kommentaren Lena.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg