Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Smärtsam ägglossning

Blev tvungen att åka in till akuten häromveckan. Hade varit hängig på dagen och mot kvällen fick jag smärtor när jag kissade. Drack massor av vatten i hopp om att det skulle bli bättre men när klockan närmade sig elva på kvällen, och det inte blev bättre, ringde jag efter en taxi. Väl framme vid akuten var där flera stycken som väntade på att få bli insläppta. Vi satte oss i väntrummet och väntade att bli uppropade.  Jag kom in sist. Var det för jag var äldst? 

Jag fick en brits och en sköterska kom efter en stund och tog prover och jag fick lämna urinprov. Sedan fick vi vänta en stund så kom läkaren och undrade varför vi kommit till akuten? "Vart skulle vi i stället åka", frågade jag och L. (som följde med mig). "Ja, Hälsocentralen har ju förstås stängt vid den här tiden", svarade läkaren. Vi tyckte det var ett mycket märkligt bemötande och påpekade att risken för sepsis inte ska negligeras vid urinvägsinfektion, speciellt inte bland äldre. Jag har haft sepsis tidigare och vet vad det innebär. Onödigt påpekande förstås. Hon är ju läkare och borde veta. Vi blev klart häpna över läkarens attityd. Det här hände på natten mot lördag. Menade hon att vi skulle vänta till måndag när Hälsocentralen öppnade?

Efter några timmar fick vi besked om att det var urinvägsinfektion. Tog en taxi hem. Då var klockan fyra på morgonen.

Efter några dagar gick jag in på 1177 för att läsa i min journal. Jag kollade bland provsvaren och sedan tittade jag vad läkaren hade skrivit för diagnos. När jag läste vad läkaren skrivit häpnade jag ytterligare en gång:

"Smärtsam ägglossning" står där tydligt och klart?? Men vad ända in i....tänkte jag förstås. Det var mycket som blev fel den natten. Vem fick "min" diagnos undrade jag. Kanske någon kvinna med smärtor i underlivet?

Jag skrev ut den aktuella sidan i journalen och tog med den vid mitt nästa besök på Gävle sjukhus. Där blev de mycket bestörta över vårt bemötande, men även naturligtvis över den famösa diagnosen. När jag åter igen besökte sjukhuset fick jag höra att avdelningen kontaktat både chefen för akuten och chefshandledaren för AT-läkaren och att båda framfört sina ursäkter.

Men diagnosen står där fortfarande i min journal – "smärtsam ägglossning."

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-11-14 15:00 | Läst 914 ggr. | Permalink
Ja varför blir man inte förvånad..Finns flera exempel i min närhet där patienten fått "undervisa" den aktuella läkaren om vad som gäller. Trevliga bilder utan ägg..
HaD/Gunte..
Svar från pic-tor 2022-11-15 11:25
Tack Gunte. Ja, bemötandet var väl inte så lyckat. Man kan kanske inte vara så kritisk mot en AT-läkare, men ett dåligt agerande gentemot en patient måste naturligtvis korrigeras.
En intressant och upplysande berättelse det tyvärr finns alldeles för många av. Dina bilder gillar jag, tål att ses på.
Svar från pic-tor 2022-11-15 11:30
Ja, det var en märklig upplevelse som naturligtvis måste påtalas. Tack för kommentaren Stefan.
Så ska man inte bli bemött på en akutmottagning och även om vem som helst kan skriva fel efter en lång natt borde det ju ändras. Jag har förstått att många unga människor söker sej till akuten med ganska vardagliga åkommor och läkaren du mötte hade kanske mött många denna kväll. KÄnner igen mej väl på andra bilden. Det ser mysigt ut på torget med försäljningen.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2022-11-15 11:40
Tack Lena. AT-läkarens uppträdande får handledaren diskutera med henne. Jag har gjort min del. Diagnosen i journalen måste naturligtvis rättas till och det gäller även eventuellt dåliga rutiner. Som patient måste man alltid vara på sin vakt och bevaka sina intressen. Den som inte gör det kan råka väldigt illa ut. Jag förstår att du känner igen bilden. Torghandeln är nu för tiden väldigt blygsam i Gävle. Det är några stånd längs Drottninggatan och fiskhandlare syns väldigt sällan där. Det beror naturligtvis på att det knappt finns någon strömming kvar att fiska. En katastrof för kustfisket och ett sorgligt kapitel i svensk fiskepolitik.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg