Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Antagen bild och lite tekniksnack

Jag skickade in några bilder till fototävlingen 7th Nordic Circuit 2022 med deadline 221031. Två klasser färg och monokrom. Kan inte påstå att jag deltar särskilt ofta i fototävlingar, men en och annan gång händer det att jag deltar. Mest av nyfikenhet hur de egna bilderna står sig och att man ofta får en fin katalog efteråt. I fotoklubben har vi klubbmästerskap och en del andra bildtävlingar som jag brukar delta i. Jag är inte med i Instagram och ser inte nyttan med det. Förstår inte alla som bara vräker ut en massa bilder där. Publicerar bilder i mina grupper på Facebook och ibland här i bloggen. Absolut inte varje dag. Förstår inte syftet med att blogga varje dag. Det blir ofta uttjatat med tunt innehåll och bilderna är i många fall mest utfyllnad och inte alltid så intressanta. Att skapa tar tid. Men alla är vi olika och alla blir saliga på sitt sätt.

Av bilderna nedan blev "Bryggan" antagen och de andra var väldigt nära att bli det. Kul att få med en bild i alla fall.

"Bryggan" 

"Mötet" 

"Kust" 

"Sparv" 

Annars håller jag på med att kasta bilder. Rensar en hårddisk på 3 TB som är full. Den innehåller bilder för perioden 2017-2022. Just nu jobbar jag med bilder tagna i år och har kommit fram till juni. Många kastar icke lyckade bilder direkt vid uppladdningen, eller raderar direkt i kameran. För en del år sedan läste jag i en fototidning att man inte ska kasta bilder direkt utan låta dem få "mogna" ett tag. Efter en tid kanske man uppfattar bilderna annorlunda. Jag har följt den rekommendationen sedan dess, men jag kan inte påstå att jag gått tillbaka och granskat bilderna ytterligare en gång. Det har mestadels blivit att man kör på och laddar upp nytt hela tiden. Men man kan ju "lägga om stil" som Jokkmokks Jokke en gång sjöng.

Hittills har jag kastat drygt 11 GB och det lär väl bli lika mycket till. Jag har för mig att en hårddisk inte ska fyllas helt och hållet utan det ska finnas visst utrymme kvar. Hur mycket vet jag dock inte.

Just nu har jag 10 externa hårddiskar med bilder, inkl inskannade negativ. I min iMac har jag enbart en SSD med operativsystem och program. Alla bilder mm har jag på externa hårddiskar. Vid uppladdning lägger jag alltid en RAW-kopia på en annan hårddisk. Finns säkert bättre backup-system men jag har alltid gjort så här. Det går ju åt hårddiskutrymme förstås men de har blivit betydligt billigare än tidigare. I dag kan du få en 6 TB disk för 1 500 kr. Så kostade en 1 TB för bara några år sedan.

När jag handlade senast på Cyberphoto fick jag, förutom en chokladbit, en portabel Lexar SL200 SSD om 512 GB. Har precis testat att kopiera över videofiler, som inte fick plats på ett USB-minne, och det fungerade finfint. 

Kul med den tekniska utvecklingen och jag försöker hänga med så gott det går.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-11-19 18:37 | Läst 733 ggr. | Permalink
Grattis Torbjörn,
första bilden sticker ut tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2022-11-20 11:27
Tack Lena. Bryggan är gamla ångbåtsbryggan i Utvalnäs.
Grattis till att få med foto i tävling
/N
Svar från pic-tor 2022-11-20 11:27
Tack Nini.
Grattis till det och svartvitt är läckert!
Svar från pic-tor 2022-11-20 11:28
Tack Dan. Ja, svartvitt är fint.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg