Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Konfirmation, gossar

Fyra gossar konfirmeras någon gång på 1950 talet. De heter Lars Axner, Birger Ölund, Sten Lindgren och Gert Lööv. De konfirmerades förmodligen i Hamrånge kyrka. Fotograf var Eliel Östlund, vars efterlämnade glasplåtar finns förvarade på Arbetarmuseet i Norrsundet. Tyvärr förstördes det mesta av Östlunds plåtar i en brand så det är bara en bråkdel som kunde räddas.

Plåtarna, de flesta i storleken 12 x 16,5 cm, är avfotograferade med Sony A7RIII och makroobjektiv Sony 2.8/90, reprostativ och ljusplatta.

Gossarna är i dag, om de fortfarande lever, gamla farbröder. Kanske kommer de ihåg tillfället i kyrkan när prästen förhörde dem och när de gick till fotografen och blev fotograferade i studion. Kanske kommer de också ihåg vad de fick för konfirmationspresent. Kanske var det en klocka som fortfarande går, men behöver ruckas då och då.

Bilder tagna utan större åthävor. Säkert rutinbilder för fotografen. Ljus snett från höger och utfyllnadsljus. Mycket lite skugga i ansiktet – och definitivt inget Rembrandtljus. Nu vet jag ju inte vad fotografen hade för trix i mörkrummet. Kanske fick han fram lite mer skugga där. Jag hade naturligtvis kunnat jobba mer med bilderna i Lightroom och Photoshop men jag har förutom att klona bort damm och repor inte gjort särskilt mycket. Svart- och vitpunkt, exponering, kontrast och skärpa.

Det är mycket tidskrävande arbete att skanna/avfotografera gamla glasplåtar. En del plåtar är mycket repiga och dammiga och tar extra lång tid att redigera. Men det är suveränt att Lightroom och Photoshop finns. Att arbeta med dessa plåtar i mörkrum vore nästan ogörligt. Teknikens utveckling gör att vi i dag kan rädda många gamla bilder.

Jag har gjort en längre paus i arbetet med Arbetarmuseets samling av glasplåtar, men jag planerar att åter åka dit och kolla vad som återstår att skanna. Vi är ju inne nu i en lämplig årstid för sådant arbete.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-11-28 16:04 | Läst 1194 ggr. | Permalink
Intressant och välgjort. Frånsett jobbigheterna med gamla glasplåtar, så ger ju det stora formatet en fin kvalitet.
Jag konfirmerades själv på 1950-talet - och såg just ut som gossarna här... :-)
Svar från pic-tor 2022-11-28 16:45
Tack Peter. Ja, kvaliteten hos de flesta av de här gamla glasplåtarna är mycket hög. Även de mycket gamla från 20-30 talet. Det finns säkert värdefulla kulturskatter i form av bortglömda glasplåtar och negativ lite varstans här i landet. Ja, så här såg nog de flesta gossar ut på 50 talet.
Fint resultat av ditt arbete, det är gissar jag spännande att gå igenom arkivet.
Jag konfirmerade mig aldrig.
Mvh Bengt
Svar från pic-tor 2022-11-30 12:27
Tack Bengt. Mestadels är arbetet är roligt och det är en härlig känsla man får när bilden äntligen blivit klar. På min tid var det väldigt ovanligt att någon valde bort konfirmationen. I dag vet jag inte hur det är.
begust 2022-11-30 12:40
Min mor var inte konfirmerad heller och hon växte upp i Västerbotten. Det var ingen som tog upp frågan med mig.
Fint gjort arbete, grabbar som tar steget in i vuxenvärlden var det på den tiden. Har glömt min konfirmationskostym, men har mindre bra minnen av prästen.
Svar från pic-tor 2022-11-30 12:38
Tusen tack Stefan. Minns inte om jag hade kostym eller kavaj och byxor. Prästen kände jag mycket väl och varje gång jag stötte på honom sade han alltid "bli präst, det är ett bra yrke." Jag lydde aldrig hans råd.
Bra jobb du gör Tobbe.
Svar från pic-tor 2022-11-30 12:39
Tack Roland för uppmuntrande kommentar. Får se om det blir någon fortsättning.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg