Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Bekväma vintermotiv

Just nu fotograferar jag mest hemikring eller bara en bit bort. Det är ljust så väldigt kort tid att det blir bekvämast att inte fara så långt. Vissa dagar är nästan döda rent fotografiskt då det är för grått att få några vettiga bilder. Här är två bilder som skiljer sig åt en del. Den första är från Stadsträdgården här i Gävle. Ljuset var bra en liten stund efter lunch så ISO 320 räckte till mest hela tiden. Normalzoom 28-75 mm (här 42 mm).

Den andra bilden är tagen från min balkong och visar den smala skogsrimpan mellan förskolan Gunghästen och Sätraängarna alldeles intill där jag bor. Här var det gråväder så det krävdes ISO 1600. På natten hade det fallit snö på grenar och stammar och det gav fin kontrastverkan som jag förstärkt litet genom att konvertera till svartvitt. Har använt telezoom 200-600 mm (här 230 mm) för att få ett lämpligt utsnitt.

Med en digitalkamera går det ju att fotografera i nästan vilket ljus som helst. Det är väl mest fotografens bekvämlighet som sätter gränsen för vilka bilder man kommer hem med. Det senare gäller förstås i alla väder. 

Det pratas om den digitala tekniken som bräcklig och inte särskilt hållbar och pålitlig. Jag har haft många kameror i olika prisklasser och inte en enda har gått sönder. Den jag har nu är fem år gammal. I digitala kretsar kanske det betraktas som en gammal kamera. Rent tekniskt är den nog "gammal" för nya kameror är mycket mer sofistikerade och tekniskt avancerade. Min Sony A7RIII kan ta fantastiskt fina bilder, men som alltid kommer det mesta an på fotografen om bilderna ska bli bra. Man måste ju veta vad man gör även med en bra kamera. Det är mycket sällan kamerans fel om bilderna inte blir bra.

Jag har en miniräknare från Texas Instruments ( TI-1100) som jag haft sedan 1980-talet. Jag har aldrig bytt batteri men den fungerar varje gång jag slår på den. Jag undrar naturligtvis var den får energin från efter alla dessa år?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-12-26 18:23 | Läst 982 ggr. | Permalink
Första bilden känner jag igen . VIsst låg det ett badhus där förut? Sedan kan man fortsätta gå mot Boulongerskogen antar jag. Det ser fint ut med lite snö. Min minräknare från Texas Instruments har definitivt lagt av.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2022-12-26 20:41
Det är riktigt, Strömbadet låg där Konserthuset nu ligger. Fortsätter man så kommer man till Boulognerskogen. En vacker oas i Gävle. Jag måste ha haft en väldig tur med min miniräknare.
/Torbjörn



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg