Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Hässjornas tid

Kulturlandskapet förändras hela tiden. Förr såg man höhässjor i olika utföranden överallt på åkrarna. I dag är de borta och har ersatts av inplastade höbalar som ligger utspridda likt gigantiska jag-vet-inte-vad. Slåttern var förut resurskrävande. Det krävdes mycket folk för det var bråttom att få in skörden innan det blev dåligt väder. Sedan höet slagits och samlats skulle det räfsas ihop och med hjälp av högaffeln placeras i hässjan på tråden eller på stången. Hässjorna på bild fanns i byn Ekorrträsk som ligger några mil söder om Lycksele på vägen mot Vindeln. Mina svärföräldrar hade ett fritidshus i byn och vi tillbringade många somrar där. Ibland hjälpte vi bonden att hässja hö och då bjöds vi på kaffe och limpsmörgås med tjocka skinkskivor på. Den andra bilden är den utsikt vi hade från köksfönstret.

Bilderna är från 1975 och filmen var Kodachrome 25. Kameran jag använde, den enda jag ägde, var Pentax Spotmatic. Här med 35 mm vidvinkel. På den tiden hade jag bara två objektiv, 85 mm och 35 mm.

När jag sitter och skannar de gamla diabilderna är det många minnen som väcks till liv och jag är väldigt glad att jag tog de här bilderna en gång i tiden. Kanske någon blev irriterad eller fundersam över varför jag alltid drog omkring med min kamera i alla sammanhang. Passioner kan ta många uttryck. För mig blev det fotografering. Att en bild blir till är lika fascinerande i dag som när jag började fotografera. Den fascinationen upphör nog aldrig.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2023-07-06 13:39 | Läst 717 ggr. | Permalink
Mina sommarlov innefattade alltid höhässjning, men jag var bara barn så jag slapp det tunga arbetet :)
Att krypa i gångarna under hässjan när den var fylld var obligatoriskt, likaså att hoppa i höskullen när höet hamnat i ladan.

Dina bilder väcker nostalgi, jag har liknande sparat från mina föräldrar.

Ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2023-07-08 11:22
Tack Thomas

Vi är en försvinnande generation med minnen från slåtterarbete. Viktigt att visa vilket arbete generationer före oss lagt ned och som är grunden för den levnadsstandard vi har i dag.

Hälsningar Torbjörn



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg